°C
      2024 07 22 Pirmadienis

      LSMU mokslininkės kuria augalinių ekstraktų arbatas sveikatos sutrikimų rizikai mažinti

      Nuotrauka: LSMU nuotr.

      Autorius: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
      2023-07-19 13:00:00

      LSMU mokslininkių komanda – Prof. Lina Raudonė ir Gabrielė Vilkickytė – pristato efektyvesnę gydomųjų arbatų alternatyvą – tirpias augalinių ekstraktų arbatas, praturtintas chlorofilu, karotenoidais, antocianinais, katechinais ir kitomis augalinės kilmės veikliosiomis medžiagomis. Taip idėjos autorės siekia sukurti pažangesnį produktą, kurio dozavimas būtų patogus ir pritaikytas šiuolaikinio žmogaus poreikiams.

      Gydomosios savybės arbatos miltelių formoje

      Idėja kurti natūralios kilmės arbatos miltelius kilo dėl rinkoje esančio aukštos pridėtinės vertės maisto papildų trūkumo. Pasak mokslininkių, dauguma parduotuvių lentynose siūlomų produktų pasižymi dideliu cukraus, papildomų dažančių ir stabilizuojančių ingredientų kiekiu. Maisto papildai, kuriuose gausu šalutinių ingredientų, o augalinių ekstraktų kiekis nedidelis, negali pasiūlyti kokybiško tikslinio poveikio.

      Mokslininkių kuriamas produktas – antioksidantinės tirpios augalinių ekstraktų arbatos. Nuo alternatyvų jos skiriasi pirmiausiai savo sudėtimi - yra praturtintos chlorofilu, karotenoidais, antocianinais, katechinais ir kitomis augalinės kilmės veikliosiomis medžiagomis. Šie augalinės kilmės arbatų komponentai suteikia net tik išskirtinę ir patrauklią spalvą, bet ir antioksidantines bei specifines funkcines savybes, kurios priklauso nuo to, kokia žaliava naudojama.

      Arbatos kūrėjos taip pat pabrėžia, jog produktas atitinka „aiškios sudėties” (angl. clear label) principą. Tokie produktai yra laikomi patikimais ir skleidžiančiais skaidrią bei tikslią informaciją apie produkto kokybinę, kiekybinę sudėtį ir ingredientų kilmę.

      Vartotojui patogus naudojimas

      Inovacijos kūrėjos užtikrina, kad šios inovatyvios arbatos vartojimo būdas yra itin paprastas. Koncentruotų ekstraktų miltelių pakuotės yra vienadozės bei atitinka vieną standartinį puodelį vaistinio augalo užpilo (įprastos vaistažolių arbatos). Vartotojai gali išsirinkti sau patogiausią būdą arbatai ruošti – miltelius galima berti į karštą ar šaltą vandenį, kokteilius ar kitus gėrimus ir palaukti, kol ištirps. Paruošimas nereikalauja jokių specialų įrankių, todėl ši arbata yra geras pasirinkimas skubantiems žmonėms arba asmenims, kurie dažnai keliauja ir nori pasirūpinti savo sveikata.

      Pritaikymas įvairių sveikatos sutrikimams valdyti

      Mokslininkės pabrėžia, kad pagrindinė šiuo metu rinkoje esančių produktų problema – analitiškai neapibrėžti ekstraktai su neidentifikuotu ir kiekybiškai neįvertintu bioaktyviųjų junginių profiliu.

      Kuriamomis tirpiomis augalinių ekstraktų arbatomis siekiama rinkai pristatyti pasirinkimą su unifikuota ir stabilia veikliųjų medžiagų koncentracija kiekvienoje dozėje. Taip būtų sprendžiamos tikslaus dozavimo, kokybės kontrolės užtikrinimo, nuoseklumo ir atkuriamumo problemos.

      Arbatoms naudojami ekstraktai yra sukurti taip, kad atitiktų konkrečius klientų poreikius, užtikrinant vienodą veikliųjų junginių kiekį kiekvienoje porcijoje. Parenkant tikslinius tirpių arbatų ingredientus galimos įvairios poveikio kryptys. Tarp jų – antioksidantinis, priešuždegiminis, imuninės sistemos funkciją palaikantis, kognityvinę bei virškinimo sistemos veiklą gerinantis poveikis. Epidemiologinių studijų metu patvirtinta, kad pasirinktų antioksidantų vartojimas mažina minėtų sveikatos sutrikimų atsiradimo riziką.

      Ateities perspektyvose – galutinis produktas

      Tiek prof. L. Raudonė, tiek G. Vilkickytė yra sukaupusios ilgametę vaistinių augalinių žaliavų tyrimų patirtį, reikalingą tolimesniam produkto plėtojimui. Šiuo metu mokslininkių komanda yra paruošusi veikiantį pirminį produkto prototipą, į kurį siekiama integruoti dar daugiau sudedamųjų dalių.

      Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, Projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.

      Skaityti komentarus