°C
      2020 04 04 Šeštadienis

      Velykos be kiaušinių

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-04-01 13:00:00
      Visų mėgstamos ir vertinamos Šv. Velykų tradicijos gyvuoja ne kiekvienoje šeimoje. Šios šventės simbolis jau nuo senų laikų – vištos kiaušiniai. Per šias šventes žmonės juos ridena, daužo, bei, žinoma, valgo. Tačiau ne visiems žmonėms šios šventės asociuojasi su kiaušiniais, nes jie paprasčiausiai jų nevalgo dėl sveikatos arba etninių priežasčių. Dėl to jų šventės nėra liūdnos, nes šiais laikais galima rasti pilna kiaušinių pakaitalų.

      Velykos - tai didžioji pavasario šventė, kuri labiausiai laukiama po Kalėdų. Jos laukiama, nes ji simbolizuoja atgimimą. Lauke vis dažniau matome saulę, žmonės pradeda labiau šypsotis, daugiau laiko praleidžiama  gamtoje. Šiais metais šv. Velykos švenčiamos pirmą balandžio sekmadienį ir trunka dvi dienas. Jų metu vykstama pas gimines, sėdama prie stalo ir daugiau laiko leidžiama kartu. Šios šventės metu įprasta marginti kiaušinius ir žiūrėti, kieno stipresnis. Jeigu laimima - tai simbolizuoja, jog bus sėkmingi metai.  Nors ir kaip būtų populiarūs kiaušiniai, juos valgo tikrai ne visi, tačiau dėl to jų šventės nėra prastesnės.

      Kiaušinių žymėjimas ir sveikata

      Prieš perkant kiaušinius patariama atkreipti dėmesį ir į jų žymėjimą. Vis daugiau prekybos centrų ir restoranų atsisako 3 rūšies kiaušinių, kuomet vištos auginamos narvose žiauriomis sąlygomis. Žinoma, kad dydį nurodo raidės, tačiau skaičiai reiškia, kaip tos vištos išaugintos. Kuo natūraliau vištos laikomos, tuo kiaušinis, nors turi tiek pat kalorijų, maistine verte naudingesnis. Kaip rodo tyrimai, lakstančių, o ne narvuose augančiuose vištų kiaušiniuose gali būti net iki 20 proc. mažiau cholesterolio. Jeigu jau renkatės valgyti kiaušinius, tai derėtų suvalgyti ne daugiau negu 2-3, bei derėtų juos valgyti be majonezo, kuris yra kalorijų bomba ir labai žalingas sveikatai. Aukštas cholesterolis yra esminė širdies ir kraujagyslių ligų priežastis, nuo ko miršta didžioji dalis Lietuvos žmonių.
      Neprisimarginkite per daug kiaušinių,nes pastovėję jie greitai genda, tad patartina suvartoti per 3 dienas po virimo. Jų marginimui rinkitės natūralias priemones, tokias kaip svogūnų laiškai, ciberžolė, burokėliai.

      Kiaušinių pakeitimas kulinariniuose gaminiuose

      Dauguma virtuvės šeimininkių tikriausiai neįsivaizduoja savo patiekalų be kiaušinių, tačiau vien dėl to, jog nėra bandžiusios gaminti be jų. Augalinės kilmės maisto propaguotojai lengvai randa kuo pakeisti kiaušinius savo patiekaluose. 
      1 kiaušinį galima pakeisti:

      • 5 g maltų linų sėmenų sėklų + 15 ml vandens,
      • 5 g ispaninio šalavijo sėklų + 65 ml vandens,
      • 5 g augalinio baltymų mišinio + 15 ml vandens,
      • 5 g agaro + 5 ml vandens, 
      • puse sutrinto banana,
      • 50 ml obuolių tyrės,
      • 15 g riešutų sviesto,
      •  5 g kukurūzų krakmolo + 10 ml vandens. 

        Šie pakaitalai puikiai tinka pakeisti kiaušinį ir yra mažiau kaloringi.

      Saikingumas palengvina šventes

      Svarbiausias ir esminis mitybos principas – saikingumas. Pilnumo jausmas ateina vėluodamas, todėl visada yra pavojus persivalgyti. Tiesa ta, kad didesnė maisto porcija jums malonumo ir naudos nesuteiks net per šventes. Pasistenkite mėgautis kiekvienu maisto kąsniu iš lėto, pajuntant visus jo teikiamus skonius. Jeigu valgote skubėdami ir nesusikoncentravę į maistą, blogai jį sukramtote, greitai prikemšate skrandį ir persivalgote. Reikia atminti, kad sotumo jausmas atsiranda pamažu, valgant lėtai, maždaug 20-30 min. po valgymo. Jei nesate tikri, ar teisingai užpildote skrandį, laikykitės paprastos taisyklės – verčiau liautis valgius, kai pajuntate, kad dar galėtumėte šiek tiek suvalgyti. Mat suvalgyti mažiau maisto, negu leidžia jūsų skrandžio galimybės – visada geriau, nei prisikirsti per daug. Persivalgymo pasekmė – nutukimas ir jo sukeliamos ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, širdies ligos ir hipertenzija, organizmo sistemų bei atskirų organų apkrova. Tad mėgaukitės įvairiais  šventiniais patiekalais, bet atsiminkite jog tam turite dvi dienas ir nėra būtina visko išragauti per kartą.

      Pabaigai noriu pasiūlyti dvi sveikesnes šventiens alternatyvas.

      Saldūs triufeliai

      Ingridientai:

      • 300 g mikštų datulių be kauliukų
      • 100 g riešutų sviesto
      • 25 g 20 proc. riebumo kakavos miltelių
      • 3 saujų kokoso drožlių apvoliojimui 
      • 50 g migdolų
      • 10 g tirpios kavos

      Gaminimo eiga:

      1. Datules maisto smulkintuve susmulkinkite iki vientisos masės, sukrėskite riešutų sviestą, vėl šiek tiek pamalkite.
      2. Suberkite kakavą ir tirpią kavą.
      3. Drėgnomis rankomis suformuokite rutuliukus.
      4. Į  jų vidų įdėkite po migdolą. 
      5. Išvoliokite rutuliukus kokoso drožlėse. 
      6. Įdėkite į šaldymo kamerą kelioms valandoms, kad sustingų.

      Farširuoti papuošti užkandžiai

      16 puselių ingridientai

      Pagrindui: 

      •  450 g nesaldinto augalinio pieno
      • 20 g agaro miltelių
      • 3 g juoduotos druskos

      Įdarui:

      • 250 g kieto tofu
      • 45 g augalinės kilmės majonezo
      • 50 ml alyvuogių aliejaus
      • 5 g garstyčių
      • 2 g druskos
      • 2 g juodotos druskos
      • 2 g ciberžolės
      • 70 g  balto svogūno 

      Gaminimo eiga:

      1. Produktus pagrindui sumaišykite, supilkite į prikaistuvį, užvirkite ir dar maždaug pusę minutės virkite nuolat maišydami. 
      2. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir supilstykite turinį į formeles (galima naudoti apvalias ledukų formeles iš plastiko).
      3. Laikykite šaldytuve, kol sustings.
      4. Į keptuvę įpilkite vandens ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol apskrus.
      5. Sudėkite kubeliais pjaustytą tofu, majonezą, supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite garstyčias, druską, juoduotą druską, ciberžolę į blender ir sutrinkite iki vienalytės masės.
      6. Pagal skonį įdėkite druskos/majonezo/aliejaus arba kokių kitų nors kitų norimų priedų. 
      7. Sutrintą masę sumaišykite su pakepintais svogūnais.
      8. Ant serviravimo lėkštės uždėkite po lašą majonezo ten, kur bus kiaušinis – taip jis negriuvinės.
      9. Ištraukite sustingusį pagrindą, išskobkite duobelę, dėkite į lekštę ir į vidų dėkite įdarą. 
      10. Galite papuošti žalumynais.

      Skaityti komentarus