°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Supermaistas“​: neabejotina nauda kiekvieno sveikatai!

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-04-07 13:00:00

      Maistas gali būti vaistas arba didžiausias priešas ir tik nuo jūsų pasirinkimo priklauso kaip jis jums tarnaus.

      Supermaistas – pastaruoju metu vis daugiau galime girdėti apie šiuos, kaip teigiama stebuklingus maisto produktus, tačiau ar jie iš tikrųjų tokie?

      Nors kol kas nėra jokio oficialaus, mokslinio „supermaisto“ apibūdinimo, bendrai priimta super maistu laikyti produktus, kurie pasižymi dideliu maistinių medžiagų – vitaminų ir mineralų tankiu. Taipogi, super maiste gausu antioksidantų, medžiagų, saugančių mūsų ląsteles nuo žalos, stiprinančių imunitetą ir padedančių išvengti ligų. „Supermaistu“ vadinamų produktų yra daugybė ir daugelį iš jų galima rasti sveiku maistu prekiaujančiose parduotuvėse. Jeigu norite pagerinti savo sveikatos būklę, derėtų dažniau įtraukti šiuos produktus į savo kasdieninės mitybos racioną.

      Avokadas
       
      Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Tai idealus maistas visiems, nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų. Minkštime yra 1,5-2,1% gerai įsisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario. Jis būtinas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, vitaminų C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino. Pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą, patariama valgyti daug avokadų. Tai taip pat puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis.
       
      Mėlynės 
      Vadinamos antioksidantų turinčių maisto produktų karaliene. Jos saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie yra nestabilios molekulės, pažeidžiančios ląstelių struktūrą, sukeliančios senėjimą, vėžį ir kitas ligas. Mėlynės mažina blogojo cholesterolio oksidavimąsi. Laisvieji radikalai pažeidžia ne tik mūsų ląsteles ir DNR. Kai vadinamojo blogojo cholesterolio lipoproteinai oksiduojami, didėja širdies ligų rizika. Mėlynėse esantys antioksidantai stipriai mažina oksiduoto blogojo cholesterolio lygį. Jose gausu ląstelienos, magnio, vitaminų K,C.

      Kviečių želmenys 
      Kviečių želmenyse ir šviežiose želmenų sultyse gausu chlorofilo, enzimų, vitaminų A, B, B12, C, E, K, net 17 amino rūgščių, mineralų ir daugiau nei 90 žmogui reikalingų mikroelementų. Taip pat šiose sultyse gausu folinės rūgšties, kalcio, kalio, geležies, magnio, fosforo, natrio, cinko. 50 ml želmenų sulčių prilygsta 890 g įvairių daržovių. Kadangi šios sultys organizme puikiai reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, saugo nuo peršalimo ligų, stiprina dantis ir kaulus, grąžina prarastas jėgas. Patartina vartoti jas profilaktiškai, pvz., 30-50 g per dieną.

      Migdolai
      Juose  yra daug vitamino E, kalcio, magnio ir kalio. Migdolai yra puikus baltymų ir maistinių skaidulų šaltinis. Riešutai, kaip kad migdolai, taip pat yra naudingi norint sureguliuoti kūno svorį. Maistinės skaidulos, baltymai ir gerieji riebalai esantys migdoluose užtikrina, kad jausite sotumo jausmą ir neturėsite potraukio persivalgyti. Migdolai taip pat gali pagerinti virškinamojo trakto būklę ir net kovoti su cukriniu diabetu. Skaidulinės medžiagos, esančios migdoluose, turi prebiotikų savybių ir prisideda prie virškinamojo trakto sistemos gerinimo. Migdolus prieš vartojimą derėtų mirkyti vandenyje 48 valandas. Retsykiais pakeičiant vandenį, taip jie bus lengviau virškinami ir iš jų pasisavins daugiau maistinių medžiagų. Kale lapiniai kopūstai - Tituluojami super daržovės vardu. Tai puikus vitaminų C, A, K, B, E, PP šaltinis turi daug bioflavonoidų ir kitų medžiagų saugančių nuo vėžio. Jie aprūpina žmogaus organizmą kalciu, geležimi, folio rūgštimi ir kaliu. Puikus detoksikuojantis produktas kuriame gausu antioksidantų. Jame gausų ląstelienos ir sieros,  organizmą valančių ir tinkamą kepenų darbą palaikančių medžiagų. Šioje daržovėje esantys karotinoidai ir flavonoidai gali būti itin reikšmingi vėžinių ligų prevencijai. Naudingas priešuždegiminis produktas. 1 puodelyje šio produkto yra 10% omega-3 riebalų rūgščių dienos normos. Omega-3 riebalų rūgštys padeda išvengti artrito, astmos ir autoimuninių sutrikimų.

      Spirulina 
      Tai ypač maistingas vienaląstis melsvai žalias dumblis. Šiame dumblyje gausu geležies, cinko, magnio ir ypač daug jame randama vario, kuris yra atsakingas už odos elastingumą, audinių tamprumą ir tvirtumą, siejamas su senatvinių procesų stabdymu. Šis dumblis taip pat pasižymi virškinamojo trakto veiklos stabilizavimu, išmatų koregavimo bei maistinių medžiagų pasisavinimo gerinimu. Spirulinos maistinė vertė taip pat turtinga B grupės vitaminais, tokiais kaip B1, B2, B3, kurie pasižymi nervų sistemos stabilizavimu, streso mažinimu, atmintį gerinančiu poveikiu. Spirulinoje esančios vertingos medžiagos yra itin lengvai pasisavinamos, nes dumblis neturi kieto celiuliozės apvalkalo, tad ir virškinamasis procesas vyksta kur kas paprasčiau ir greičiau.

      Kakava
      Tai produktas padedantis kovoti su depresija ir gerinti nuotaiką. Ji suteikia žvalumo, sudėtyje esantis teobrominas suaktyvina kvėpavimo ir širdies bei kraujagyslių sistemų veiklą, tačiau nervų sistemai nedaro jokio poveikio. Būtent todėl kakavą gali gerti tie žmonės, kuriems negalima kavos ir stiprios arbatos. Kakava turi daug cinko, geležies, magnio, ląstelienos. Tai stiprus antioksidantas, joje gausu flavonoidų, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Kakava naudinga ir besilaikantiems dietų: ji padeda kovoti su nereikalingais kilogramais, greitina medžiagų apykaitą. Žinoma nederėtų padauginti šio produkto nes jis kaloringas, per dieną rekomenduojama suvartoti 15-20 g 100 % kakavos.

      Bolivinė balanda 
      Šios mažytės, grūdų pavidalo sėklos turi visas devynias amino rūgštis, kurių mūsų organizmas negali pasigaminti pats. Šį produktą rekomenduojama į savo valgiaraštį įtraukti veganams. Taip pat, bolivinės balandos sėklose gausu vitaminų B,E skaidulų, magnio, kalcio,cinko, mangano bei geležies. Dar viena ypatinga šių kruopų savybė – jos be gliuteno, todėl tinka net alergijų turintiems žmonėms. Šios kruopos yra kartokos dėl jame esančio saponino, todėl prieš verdant būtina jas kelis kartus nuskalauti Acai uogos - Mažos, violetinės spalvos Acai uogos, augančios Pietų Amerikos atogrąžų miškuose, žinomos kaip efektyvi pagalba metant svorį ir kovojant su senėjimu. Itin aukštu antioksidantų (antocianinų) kiekiu pasižyminčios Acai uogos gali padėti kovoti su vėžinėmis ląstelėmis ir širdies ligomis. Taip pat Acai uogose yra oleino rūgšties, tai širdies sveikatą gerinantys riebalai. Jos padeda pagerinti bendrą sveikatos būklę, nes iš organizmo šalina toksinus.

      Linų sėmenys 
      Tai Lietuvoje jau nuo seno populiarus maisto produktas, kuris pasižymi didele nauda sveikatai. Linų sėmenyse daug vitaminų D, E, B2, B3, B4, B5, B6, B9, omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios itin naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Taip pat linų sėmenys saugo nuo aterosklerozės, cukrinio diabeto rizikos, gerina odos, plaukų, nagų būklę. Jog organizmas geriau juos įsisavintų, per naktį galite pamirkyti ar sumalti kavamalėje.

      Tinkamų maistų produktų pasirinkimas yra svarbus norint būti sveiku ir energingu. Tačiau vien šių produktų įtraukimas negarantuos jog pajusite naudą, nes visų pirma reikia maitintis subalansuotai visos dienos metu. Valgyti derėtų 3 kartus per dieną, į tarpus tarp pagrindinių valgių įtraukiant sveikus užkandžius kaip vaisiai, uogos, riešutai, sėklos. Nepamirškite gerti natūralaus vandens kurio per dieną reikėtų išgerti 1,5-2,5 l. Faktinė kiekvieno žmogaus norma priklauso nuo jo valgomo maisto (kiek valgo šviežių daržovių, vaisių, kiek kepto maisto ir pan.), svorio, fizinio aktyvumo, sveikatos būklės bei aplinkos veiksnių. Mityba tai neišvengiamas procesas su kuriuo susiduriame kasdien. Priklausomai nuo to kas mūsų lėkštėje lemia mūsų išvaizdą, kūno svorį, energijos lygį, nuotaiką. Maistas gali būti vaistas arba didžiausias priešas ir tik nuo jūsų pasirinkimo priklauso kaip jis jums tarnaus.

      Skaityti komentarus