°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      Lietuviško roko legenda vadinta grupė „Ramybės skveras" atgimsta naujam kvėpavimui

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      2018-11-08 20:00:00

      Po daugiau kaip 30 metų trūkusios pertraukos, Lietuvos roko legenda „Ramybės skveras" grįžta į sceną pasiruošusi ir vėl užkariauti gerbėjų širdis. Dar 9 dešimtmetyje, veržliai įžengę į Lietuvos roko sceną, pritraukę tūkstantines gerbėjų minias, roko atlikėjai tikisi atgaivinti prisiminimus, tokiais hitais, kaip  „Grįžulo ratai" bei nustebinti koncerte pristatomu debiutiniu albumu, kuriame bus sudėti geriausi grupės hitai. 

      „Ramybės skveras" buvo viena iš pirmųjų lietuviško hardroko grupių, kuri susikūrė devintojo dešimtmečio pabaigoje, jau pradėjus byrėti sovietinei epochai. Tikriausiai ne vienam grupė "Ramybės Skveras", asocijuosis su tuo ledlaužiu, kuris sugebėjo pramušti sovietmečio "ledą", o atliekami hitai, priklausantys praėjusiam amžiui, vis dar primins džiugią artėjančių permainų nuojautą.  

      Šios grupės ištakos siekia 1977-uosius metus, kada Kėdainiuose susikūrė grupė „Tutti Quanti". Deja, nespėjus pasiekti aukštumų, grupės muzikantams išėjus į armiją, grupė iširo.  

      1986 metais grupė atsikūrė „Ramybės skvero" vardu ir pradėjo drebinti iš miego be prabundančią liaudį. Tekstus grupės dainoms kūrė vienas iš grupės lyderių Robertas Čerenkovas, taip pat naudota J. Mačiukevičiaus, A. Bernoto poezija. Ne veltui muzikos stiliumi grupės nariai įvardijo, kaip sunkųjį melodingąjį roką, dainų tekstai iš ties priverčia susimastyti ir įžiebia širdyje tokią ugnelę, kurią amžiaus pabaigoje vis dar bandė prislopinti. 

      Nespėjus praeiti nei metams, 1987 metais grupė išgarsėjo, kai kultinė daina "Grįžulo ratai" pateko į geriausių metų kūrinių dešimtuką. Kad geriausi hitai nesensta ir turi savo išliekamąją vertę įrodo tai, kad šis hitas dar dabar tebėra populiarumo viršūnėje (įrašą lengvai galima surasti Youtube, kurio peržiūros siekia net 53 tūkst.). Atgavus Nepriklausomybę grupės veikla nutrūko, tačiau paliko ryškų pėdsaką lietuviško roko istorijoje. 

      Stadionuose – tūkstantinės minios žmonių  

      Tai, kad devintajame dešimtmetyje roko grupė „Ramybės skveras" susilaukė iš ties didelio populiarumo, rodo rengti koncertai – iki Lietuvos Nepriklausomybės grupė savo koncertuose stadionuose surinkdavo tūkstantines minias žmonių.  

      Šios grupės sėkmingo starto pradžia galime laikyti 1985-1988 metais vykusį roko muzikos festivalį „Lituanika", kuriame dalyvavo net dvidešimt aštuonios grupės iš TSRS, o kai kurios iš jų tapo Lietuvos roko muzikos legendomis: Antis, Fojė, Plentas, Hilda, Ramybės skveras. 

      1987 metais vykusiame trečiajame festivalyje apsilankė daugiau nei dvidešimt tūkstančių žmonių. Tuomet tai buvo laikomas milžinišku grandioziniu festivaliu, kuris vyko Vilniaus sporto rūmuose. 

      Grupės hitą, dažnai įvardijamą, kaip iš ties pritrenkiantį metalinį gabalą – „Grįžulo ratai", galima girdėti ne tik prisiminimuose ar Youtube kanale, tačiau vis dažniau galima išgirsti gyvai. Mat naujai atsikūrusi grupė, jau kuris laikas džiugina savo gerbėjus viešuose pasirodymuose. 

      Širdį priversiantys virpėti garsai 

      Tie, kurie buvo ištikimi gerbėjai nuo pat šios grupės įsikūrimo pradžios, grupės atgimimas ir XXapab. hitai, be abejonės, primins geriausias akimirkas, kupinas įsismelkusio laisvės troškulio ir nesutramdomo noro maištauti.  

      Beje, šios grupės istorija ir kuriama muzika susidomėjo net Oksfordo universiteto kūrėjai, kurie tyrinėja sovietinį laikotarpį. Būtent tai kalba apie šios grupės svarbą praėjusio amžiaus visuomenei ir naujajai kartai. 

      Nesuklyskite, ši grupė tiki simbolika ir tradicijomis grupės pavadinimas „Ramybės skveras" atsirado taip pat ne be priežasties. Grupės branduolys, visi keturi nariai buvo iš vieno kiemo, kuris ir vadinosi „Ramybės skveras".  

      Skaityti komentarus