°C
      2025 05 18 Sekmadienis

      Šakšuka - spalvinga izraelietiška kiaušinienė

      Nuotrauka: Pixabay

      Autorius: Akvilė Ben Haim
      2018-02-10 17:34:00

      Šiandien šakšuka yra laikoma nacionaliniu Izraelio patiekalu, nors atsirado žymiai seniau, nei buvo įkurta pati Izraelio valstybė

      Šakšuka – iš šiaurės Afrikos kilęs, tačiau daug kur pasaulyje žinomas patiekalas, gaminamas iš gausybės pomidorų, prieskonių ir keleto kiaušinių: tai tarsi spalvinga kiaušinienė, iškepta prieskoningame, tirštame pomidorų padaže. Šakšuka yra be galo populiari Izraelyje, kur kartu su falafeliais ir humusu varžosi (ir dažnai laimi) dėl mėgstamiausio izraelietiško patiekalo vardo. Nors tradiciškai laikoma pusryčių patiekalu, šakšuka gali būti valgoma bet kuriuo paros metu, ir Izraelyje dažniausiai yra patiekiama kartu su žydiška duona chala ir šviežių daržovių salotomis. Egzistuoja daugybė šio patiekalo variantų, mat be pomidorų, šakšuką galima pagardinti ir įvairiomis kitomis daržovėmis – paprika, svogūnais, bulvėmis, baklažanu, taip pat sūriu ir įvairiais žalumynais. Tel Avive, kuris kartais vadinamas pasaulio veganų sostine, netgi galima rasti veganiškos šakšukos, gaminamos be kiaušinių.

      Žodis „šakšuka“ yra kilęs iš arabų kalbos, kur reiškia „mišinį“ ar „maišalynę“ –  tad nenuostabu, jog gaminant šį patiekalą kiekvienas gali pasitelkti savo fantaziją.

      Šiandien šakšuka yra laikoma nacionaliniu Izraelio patiekalu, nors ir atsirado žymiai seniau, nei buvo įkurta pati Izraelio valstybė. Šakšuka tikriausiai pradėta gaminti Tunise ar Libijoj, o vėliau išpopuliarėjo Egipte, Maroke, Alžyre – į Izraelį ją penktajame dešimtmetyje būtent ir atvežė žydai iš šiaurės Afrikos šalių.

      Kitos teorijos teigia, kad šakšuka yra kilusi iš Jemeno, o galbūt – Osmanų imperijos, iš kurios vėliau ir paplito į kitas šalis. Tokios teorijos turi pagrindo, mat panašūs į šakšuką patiekalai egzistuoja ir Turkijoje, Ispanijoje, Italijoje.

      Kaip bebūtų, šakšuka yra be galo skanus, aromatingas ir paprastas patiekalas, kurį lengvai galima pasigaminti namuose. Siūlau išbandyti vieną iš šakšukos variantų, gaminamą su baklažanais ir bulvėmis.

      INGRIDIENTAI (2 žmonėms):

      • alyvuogių aliejus kepimui;
      • 2 kiaušiniai;
      • 1 didelis svogūnas;
      • 1 didelė bulvė;
      • 2 skiltelės česnako;
      • pusė nedidelio baklažano;
      • 4 švieži pomidorai arba indelis (200 g) konservuotų;
      • keli šaukštai pomidorų pastos (nebūtina);
      • po žiupsnelį druskos ir pipirų;
      • 1 šaukštelis kumino;
      • vanduo;
      • sauja turimų žalumynų.

       

      PARUOŠIMAS

      • Pasiruošiame daržoves: svogūną ir česnako skilteles susmulkiname, bulves, baklažaną ir pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais. Jeigu naudojate konservuotus pomidorus, geriausiai rinktis jau susmulkintus, arba galite juos patys sutraiškyti rankomis.
      • Įkaitintoje keptuvėje pirmiausiai keletą minučių aliejuje apkepiname smulkintą svogūną ir česnaką. Vėliau suberiame bulvių bei baklažanų kubelius ir pakepiname dar keletą minučių.
      • Kai daržovės šiek tiek apskrunda, į keptuvę suberiame smulkintus pomidorus, pabarstome druska, pipirais, kuminu. Galite pagal savo skonį naudoti ir kitus turimus prieskonius, taip pat įdėti keletą šaukštų koncentruotos pomidorų pastos – šakšuka įgaus ryškesnę spalvą ir intensyvesnį skonį.
      • Jeigu masė gavosi tirštoka, įpilkite šlakelį vandens (naudojant konservuotus pomidorus, jų skysčio turėtų pakakti). Viską troškiname uždengtoje keptuvėje kartas nuo karto pamaišydami tol, kol bulvės ir baklažanai suminkštėja, o skystis išgaruoja.
      • Sutirštėjusioje masėje darome dvi duobutes, į kurias įmušame po kiaušinį. Keptuvę vėl uždengiame dangčiu ir troškiname dar apie 3-4 minutes, kol iškeps kiaušiniai (trynys gali būti įvairaus minkštumo – kepkite pagal skonį).
      • Galiausiai iškeptą šakšuką pabarstome turimais žalumynais (kalendra, baziliku ar svogūno laiškais) ir patiekiama kartu su mėgiamomis šviežiomis daržovėmis ir duona.

      Skanaus!

       

       


       

      Skaityti komentarus