°C
      2025 08 21 Ketvirtadienis

      Falafeliai - vegetariški avinžirnių kukuliai

      Nuotrauka: Pixabay

      Autorius: Akvilė Ben-haim
      2018-03-10 13:00:00

      Jeigu jūsų paklaustų, koks yra nacionalinis Izraelio patiekalas, tikriausiai į galvą pirmiausiai šautų falafeliai

      ​Jeigu jūsų paklaustų, koks yra nacionalinis Izraelio patiekalas, tikriausiai į galvą pirmiausiai šautų falafeliai – aliejuje kepti avinžirnių kukuliai. Bet kaip ir daugelis kitų klausimų Artimuosiuose Rytuose, taip ir falafeliai yra politinių ginčų objektas: šį patiekalą savo nacionaliniu laiko ne tik izraeliečiai, bet palestiniečiai, egiptiečiai ir libaniečiai.

      Kas iš jų teisus, atsakyti sunku, o gal net ir nebūtina, mat kelioms šalims varžantis, yra išgaunami vis geresni ir išradingesni falafelių receptai.

      Manoma, kad falafeliai pirmiausia atsirado Egipte, kur yra vadinami ta‘amiya ir gaminami iš didžiųjų fava pupų. Vėliau patiekalas išplito į kitas Artimųjų rytų  ir Viduržemio jūros šalis, kur fava pupos buvo pakeistos avinžirniais.

      Izraelyje falafeliai išpopuliarėjo penktajame dešimtmetyje. Juos į šalį atvežė iš Jemeno atvykę žydai: būtent jie pristatė tokį patiekalo variantą, kai falafelio rutuliukai yra pateikiami pitoje. Izraelyje į pitą dedami ne tik patys falafeliai, bet ir salotos, humusas, tahinis (sezamų pasta), rauginti kopūstai, kepti baklažanai, amba (aštrus mango padažas) ir net keptos bulvytės.

      Tuo tarpu arabai dažniausiai laikosi konservatyvesnių receptų ir į pitą deda tik pačius falafelius, humusą, tahinį ir įvairias raugintas daržoves. Jeigu norisi lengvesnio patiekalo, avinžirnių rutuliukus galima valgyti ir be pitos, o tiesiog patiekus lėkštėje kartu su salotomis ir humusu.

      Falafelius galite pasigaminti ir namuose: tai gana paprasta, tik užtruks laiko pasiruošti avinžirnius.

      INGRIDIENTAI (4 asmenims):

      250 g džiovintų avinžirnių

      2 skiltelės česnako

      Sauja petražolių ir kaledrų

      Žiupsnelis druskos ir pipirų

      Žiupsnelis malto kumino

      Žiupsnelis maltos paprikos

      Šaukštelis sodos

      Aliejus kepimui

      PARUOŠIMAS:

      • Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį. Ryte nuplaukite šaltu vandeniu, dėkite į puodą su vandeniu ir virkite apie 1-2 val., tol, kol visiškai suminkštės. Norint, kad avinžirniai greičiau išvirtų, į puodą galima įdėti šaukštelį sodos.
      • Išvirusius avinžirnius nukoškite ir sudėkite į maisto smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir kitus ingridientus: česnako skilteles, žalumynus, šiek tiek druskos ir pipirų, kuminą, papriką ir šaukštelį sodos. Viską sutrinkite smulkintuvu. Iš gautos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
      • Geriausia falafelius kepti gruzdintuvėje, bet galima ir paprastame puode storu dugnu. Įkaitinkite aliejų ir meskite dalį falafelio rutuliukių – kepti reiktų apie 5 min. arba tol, kol gražiai apskrus. Kai pirmoji partija iškepa, į tą patį aliejų meskite kitus ir vėl kepkite. Iškeptus falafelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.
      • Falafeliai gali būti valgomi ir ką tik iškepti, ir jau atvėsę. Juos galite patiekti su salotomis, duona, humusu ar sezamų pasta.

      Skanaus!


      Skaityti komentarus