°C
      2024 03 29 Penktadienis

      Vaikų literatūros premijos laureatai – prozininkas T. Dirgėla ir bibliotekininkė R. Miškinienė

      Nuotrauka: ELTA nuotr.

      2022-04-01 21:00:00

      Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) įsteigta Vaikų literatūros premija šiemet paskirta prozininkui, dramaturgui Tomui Dirgėlai – už spalvingai komišką tikrovės vaizdinį ir žaidybinį santykį su jaunaisiais skaitytojais – ir Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekininkei Renatai Miškinienei už vaikų literatūros populiarinimą, kūrybinį požiūrį į jaunų žmonių skaitymo skatinimą. Premija laureatams bus įteikta balandžio 27 d. ministerijoje.

      Tomas Dirgėla gerai pažįstamas jaunajai auditorijai savo sukurtomis istorijomis apie detektyvų Tomo ir Domo nuotykius. Vaikų literatūros premijai šiemet buvo pristatytos ir vertintos bent kelios rašytojo knygos: „Mano tėtis rašo knygą“ (2019), „Vytautas Didysis „Žalgirio“ arenoje“ (2020), „Užkeiktoji pono Kuko knyga“ (2020), „Domas ir Tomas. Vasaros atostogų byla“ (2020), „Dingęs gimtadienio tortas“ (2021), „Domas ir Tomas. Dingusios mergaitės byla“ (2021), „Domas ir Tomas. Dingusios knygos mįslė“ (2021), „Lukas Šiaudelis šoka baletą“ (2021).

      Kaip teigia literatūros kritikai, T. Dirgėlos kūriniuose balansuojama ant realistinės apysakos ir literatūrinės pasakos ribos, jaunuosius skaitytojus patraukia intriguojamas ir gyvas pasakojimas, kuriame susipina ir realūs, ir pramanyti objektai bei žmonės. Jo kūriniuose apstu netikėtų, juokingų situacijų, žaidžiama nonsenso elementais. Kaip pažymėjo atrankos komisijos nariai, tai literatūra, kuri leidžia pailsėti, pasimėgauti žaidimu. T. Dirgėlos paveikslėlių knygose mažiausiems skaitytojams dažniausiai vyrauja išmonės žaismas, fantastiškas pasaulis, kuris labiausiai atitinka skaitytojo amžių ir suvokimą. 

      T. Dirgėla yra gavęs Aldonos Liobytės premiją už reikšmingiausią metų debiutą (2015), knyga „Dingusios šluotos byla“ buvo įvertinta premija kaip geriausia metų knyga vaikams.

      Daugelis Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekos vedėjos Renatos Miškinienės, gimnazijos bibliotekoje dirbančios 20 metų, iniciatyvų yra tapusios įdomaus ir aktyvaus gimnazijos gyvenimo dalimi. Pvz., kasmet rengiamas renginys „Prakalbinti tekstai“ į gimnaziją pakviečia menininkus, literatus, mokytojus, visuomenės veikėjus, kurie per pristatomus literatūrinius kūrinius su mokiniais diskutuoja aktualiomis temomis. Gimnazijoje veikia „Skaitytojų klubas“, aštuonerius metus renkama metų knyga – savo knygas gimnazijoje yra pristatę Marijus Gailius, Danutė Kalinauskaitė, Birutė Mar, Andrius Tapinas, Kristina Sabaliauskaitė. 2019 metais mokinių ir Renatos Miškinienės iniciatyva sukurta „AJBG skaitytojo konstitucija“: mokiniai siūlė skaitymo idėjas, sukūrė skaitymo kodeksą. Keletą metų Renata su mokiniais skaitydavo pasakas ar naujausios grožinės literatūros ištraukas Aulelių vaikų globos namų auklėtiniams. 2020 metais, įgyvendinant savivaldybės remtą projektą „Bendruomenės gyvenimo kokybės gerinimas“, gimnazijos aplinkoje įkurta bibliotekėlė – knygų namelis ant dviračio. R. Miškinienė yra ir neformalių renginių organizatorė, dalyvauja tarptautiniuose kino projektuose, 11 metų vadovauja „Kino klubui“.

      R. Miškinienė apdovanota Prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka, Teresės Mikeliūnaitės premija už nuopelnus Anykščių kraštui, „Ad astra“ ženkleliu. 

      Dviejų dalių Vaikų literatūros premija skiriama už vaikų literatūros kūrinius ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje. Į premiją gali pretenduoti rašytojai, kultūros, švietimo darbuotojai, nuveikę reikšmingų darbų populiarindami vaikų literatūrą ir skaitymą. 

      Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Šia premija norima paskatinti, kad rastųsi daugiau kokybiškų kūrinių vaikams ir paaugliams, taip pat norima įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų, asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

      Premijos dydis – 100 BSI (bazinės socialinės išmokos dydis). 60 BSI skiriama už kūrinius ir 40 – už skaitymo populiarinimą.

      Šios premijos laureatais yra tapę Kęstutis Kasparavičius, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Violeta Palčinskaitė, Ignė Zarambaitė, dailininkė Zofija Vainilaitienė ir daugelis kitų vaikų literatūros rašytojų, skaitymo skatintojų ir populiarintojų. 

      Skaityti komentarus