°C
      2024 04 26 Penktadienis

      Paskaita: Ateities kalba

      Nuotrauka: A. Guogos iliustracija

      Autorius: Aurimas Guoga
      2019-04-24 18:00:00

      Lietuvos nojiečių (judaizmo nežydams) bendruomenė kviečia į svečio iš Jeruzalės rabio Davido Botersono paskaitą „Ateities kalba“. Paskaita vyks gegužės 1 d. 17 val. Vilniuje, viešbutyje „Grata“ (Vytenio g. 9). Numatoma renginio trukmė – 2 val. Paskaita bus skaitoma anglų kalba, vertimas nenumatytas.

      Kalba yra žymiai gilesnis reiškinys nei numano paprastas žmogus ir netgi kalbotyros mokslininkas. Taip yra dėl to, kad praktiškai nieko nenutuokiame apie dvasinį kalbos klodą. Siekiant pamatyti giliuosius kalbos klodus turime leistis į hebrajų kalbos semantiką bei darybą. Kaip sako Vilniuje atsilankysiantis lektorius Davidas Botersonas, šventoji kalba ypatinga tuo, kad atspindi vidinius, kitais būdais neįžvelgiamus reiškinių ryšius. Pavyzdžiui, hebrajišką žodį šuo, kelev, galime išsiskaidyti į „ke“ ir „lev“. O šie du žodžiai atskirai reiškia „kaip širdis“. Taip hebrajų kalba mums pakužda, kad šuns dvasinė paskirtis yra minkštinti ir šildyti žmogaus širdį. 

      Kiekvienas hebrajų kalbos žodis, pasak rabio Botersono, užkrauna su ta sąvoka susijusią problemą, nurodo jos priežastį ir pakužda sprendimą. Taigi hebrajų kalba jau savaime yra stebuklingas pasaulis. Raidės ir žodžiai čia persisieja su skaičiais, atverdami mums papildomas kūrimo paslaptis. Kviečiame su visu tuo susipažinti.

      Be to, kad ši tema jau savaime labai intriguojanti, ką gi rabis turi pasakyti apie tai kaip mes vartojame savo kalbą? Pasirodo, vieno ar kito asmens vartojama kalba nubrėžia jo gyvenimo galimybių ribas. Sužinosime, kokia kalbos vartosena riboja mūsų galimybes ir kaip ją pakeisti kad savo galimybes padidintumėme. Išgirsime, kaip vienos ar kitos tautos dėl savo kalbėjimo ypatumų suformuoja savo potencialo lubas, kurių po to neįveikia nei jokie politikai, nei jokios kitokios pastangos pagerinti gyvenimą šalyje. Dar daugiau, sužinosime kad dabar Vakaruose politinis korektiškumas susijęs su autizmo paplitimu vaikų tarpe ir kaip tai susiję.

      Taigi šios paskaitos pagalba mums atsivers raktas į didelę įtaką, visų pirmiausia sau pačiam.

      Galiausiai rabis Botersonas nurodys, kokia kryptimi evoliucionuoja žmogaus kalba ir kaip keisis žmonijos veidas keičiantis kalbėsenos pobūdžiui. Čia kalbos vartojimo ypatumai susisies su gyvenimo prasmėmis ir galimybėmis mintimis kurti tikrovę. Visa tai dalykai, kurių neišgirsite niekur kitur.

      Kaip minėta, paskaita vyks gegužės 1 d. 17 val. Vilniuje, viešbutyje „Grata“ (Vytenio g. 9). Numatoma renginio trukmė – 2 val. Paskaita nemokama, išankstinės registracijos nėra, laukiami visi susidomėję. Paskaita anglų kalba, vertimas nenumatytas.

      Skaityti komentarus