°C
      2024 04 26 Penktadienis

      Balsuokime kam statyti paminklą Lietuvoje: Džonui Makeinui ar Žakui Fresko?

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      2018-08-30 17:05:00

      Dvi iškilios, Pasaulyje ir Lietuvoje gerai žinomos asmenybės. Ir du mūsų šalies piliečiai, siūlantys juos įamžinti paminklu. 

      LR Seimo TS LKD frakcijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ragina sostinėje įamžinti JAV senatoriaus Džono Makeino atminimą

      Džonas Makeinas gimė 1936 metų rugpjūčio 19 dieną Panamos karinėje bazėje. Jis baigė karo lakūnų mokyklą ir vėliau savanoriškai išvyko į karą Vietname.

      1967 metų spalio mėnesį, kai  Makeino lėktuvas buvo nušautas, būsimasis senatorius patyrė daugybinius lūžius ir atsidūrė karo belaisvių kalėjime, kur praleido daugiau nei penkerius metus.

      Po paleidimo jo laukė sunki reabilitacija, tačiau dėl sveikatos būklės teko baigti karinio piloto karjerą.

      Po to jis keletą metų dirbo Kongrese kaip patarėjas laivyno reikalais. 1982 metais Makeinas buvo išrinktas į Arizonos atstovų rūmus, o vėliau gavo senatoriaus vietą.
      2000 m. JAV Prezidento rinkimuose Makeinas bandė tapti Respublikonų partijos kandidatu, bet pralaimėjo pirminius rinkimus prieš Teksaso gubernatorių Džordžą V. Bušą. 2008 m. JAV Prezidento rinkimuose tapo Respublikonų partijos kandidatu.

      Makeinas žinomas kaip aktyvus JAV prezidento Donaldo Trampo politikos priešininkas. Tuo pačiu, jis priešinosi Rusijai ir palaikė sankcijų griežtinimą.

      Psichoterapeutas, knygos "Totali blaivybė ar totali kontrolė" autorius Marius Gabrilavičius Maksimalietis siūlo pagerbti išradėją, inžinierių-konstruktorių, architektą, filosofą Žaką Fresko

      Žakas Fresko gimė 1916 metais.  Jo gyvybė užgeso 2017 m. Gegužės 18 dieną, Floridoje, kai mokslininkui buvo 101 metai. 

      Jis yra savamokslis mokslininkas, pramonės dizaineris, inžinierius, išradėjas. Save vadino socialiniu inžinieriumi. Futuristas daugiau nei 40 metų svarstė, kaip moksliniais būdais galima būtų panaikinti skurdą, karus, korupciją, aplinkos taršą. 



      Pasaulyje gerai žinomas jo projektas VENUS - ištekliais paremta ekonomika.Anot mokslininko, tai - gražus, modernus, gerai su gamta derantis pasaulis visai žmonijai be pinigų, smurto, karo, ligų, nepritekliaus, švaistymo ir kitų kvailysčių, kurių iki šiol pilna žmonijos istorija. Tai pasaulis, kuriame svarbus kiekvienas, nes visi turi teisę būti laimingais, sveikais, viskuo aprūpintais, o tokios teisės pažeidimas laikomas nepriimtinu, netgi nusikalstamu.


      O kurį iš šių žymių asmenų jūs norėtumėte pagerbti? Apklausa vyksta iki 2018 metų rugsėjo 6 dienos.

      Mobili apklausa : Balsuokime kam statyti paminklą Lietuvoje, Džonui Makeinui ar Žakui Fresko? Siųskite SMS su tekstu M01, M02 arba M03 (raidė M skaičius 0 skaičius 1,2 arba3 be tarpų) numeriu 1670. Žinutės kaina 58ct

      Džonui Makeinui (M01)

      70.2% (85)

      Nė vienam iš jų (M02)

      29.8% (36)

      Žakui Fresko (M00)

      0% ()

      Skaityti komentarus