°C
      2024 04 27 Šeštadienis

      Paskutinį vasaros mėnesį Druskininkai taps meno epicentru

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2023-07-21 19:00:00

      Galima jau drąsiai sakyti, kad meno kūrėjai ir meno mylėtojai rugpjūčio mėnesį važiuoja į Druskininkus. Nes čia jau daugelį metų vyksta net trys dideli muzikos, teatro ir dailės renginiai. Rugpjūčio 3−14 d. Druskininkuose vyks IX tarptautinis festivalis „Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽA”, rugpjūčio 7−18 d. − XIII-asis tarptautinis tapybos pleneras, o 14−23 dienomis – XXIII tarptautinis muzikos konkursas ir festivalis „Muzika be sienų“.

      IX-asis tarptautinis teatro festivalis – „Druskininkų vasaros teatro SANKRYŽA“ šiais metais ir vėl dovanoja teatro žvaigždžių ir tarptautinius apdovanojimus pelniusių, garsių kūrėjų darbus. Šiemet tarp dalyvių – talentingi menininkai iš Lietuvos, Ukrainos, Lenkijos, Izraelio, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos ir Argentinos. Net 14 iš 15 atvežtų spektaklių bus rodomi „Eglės sanatorijos“ koncertų salėse ir kitose erdvėse.

      Sanatorija jau keletą metų tampa teatro mylėtojų traukos centru. Sanatorijos svečiai ir miesto gyventojai šiemet galės išvysti vieno garsiausių lietuvių režisieriaus Oskaro Koršunovo spektaklį „Vestuvės“, praeitais metais didžiausiame Edinburgo teatro festivalyje „Fringe“ pristatytą Didžiosios Britanijos režisieriaus Pip Utton spektaklį „Dylan“ dedikuotą legendiniam dainininkui ir dainų autoriui Bob Dylan,  argentinietės Gabijos Veronikos kartu su džiazo virtuozu kuriamą koncertą−spektaklį „Patys sau laimingi“ ir daugelį kitų įstabių pasirodymų.

      Visą festivalio programą rasite čia, bilietus galite įsigyti Kakava.lt, o nuo rugpjūčio 1 dienos – „Eglės sanatorijoje“ Druskininkuose. 

      Nuo 2010 metų „Eglės sanatorija“ yra tapusi kasmetinio tarptautinio tapybos plenero organizatore. Jau daugiau nei dešimtmetį kasmet vykstantys tapybos plenerai į sanatoriją sukviečia garsiausius Lietuvos menininkus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus bei tapytojus iš užsienio, sudarant sąlygas menininkams kurti ir sveikatintis, o svečiams – išvysti tikrų menininkų „vidinę virtuvę“ ir prisiliesti prie didžiųjų Lietuvos menininkų kūrybos. Šiais metais rugpjūčio 7–18 dienomis vyksiančio XIII−ojo tapybos plenero dalyviai – Dalia Kasčiūnaitė, Valentinas Antanavičius, Rimas Bičiūnas, Bronius Gražys, Danutė Gražienė, Arvydas Kašauskas, Mindaugas Skudutis, Romualdas Balinskas, Agnija Germane (Ryga, Latvija), Ričardas Garbačiauskas, Jonas Daniliauskas, Maris Čačka (Daugpilis, Latvija), Tetyana Yagodkina (Kijevas, Ukraina), Vaidotas Janulis, Mykolė Ganusauskaitė.

      Per dvylika organizuojamų plenerų metų susiformavo tradicija, atverianti duris į kūrybinio proceso užkulisius ir leidžianti sanatorijos ir miesto svečiams susipažinti, pabendrauti su dailininkais – tai atvirų durų diena, į kurią šiais metais pakviesime rugpjūčio 14 d. menininkų dirbtuvėse sanatorijoje. Kiekvienas organizuojamas pleneras yra vainikuojamas parodos atidarymu, kurį rugpjūčio 18 d. ves menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė. Jame bus pristatomi ir eksponuojami viso plenero metu gimę menininkų darbai, vėliau liekantys puošti sanatoriją ir džiuginti lankytojų širdis.

       XXIII-asis tarptautinis muzikos konkursas ir festivalis „Muzika be sienų“, įtrauktas į geriausių pasaulio konkursų ir festivalių sąrašą, rugpjūčio 14–23 dienomis vyks įvairiose Druskininkų miesto koncertų vietose, tarp jų − ir „Eglės sanatorijoje“. 


      Čia rugpjūčio mėnesį koncertuos vieni ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos muzikų, nuolat Lietuvos vardą pasaulyje garsinantys smuikininkė Julija Andersson ir pianistas Paulius Andersson. Šis duetas pristatys nuostabią programą, kurioje skambės romantizmo genijų − Edwardo Griego ir Johanneso Brahmso bei efektingosios Leros Auerbach kūriniai. Festivalio metu taip pat bus galima išgirsti lietuvių jaunosios kartos smuikininkę ir altininkę Juliją Ivanovaitę, prestižinių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatę. Ji kaip solistė nuolat koncertuoja su Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu orkestru, Latvijos Nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos kameriniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir kitais kolektyvais.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus