°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      LSMU mokslininkų sukurtas valgomasis gelis – priemonė kognityvinėms funkcijoms stiprinti

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2023-07-13 19:00:00

      LSMU Farmacinių technologijų institute veikianti prof. Linos Raudonės, Gabrielės Vilkickytės ir dr. Agnės Mazurkevičiūtės komanda pristato naują maisto papildo kognityvinių funkcijų stiprinimui formą – valgomąjį gelį su augaliniais antioksidantais. Šiuo metu tobulinamas natūralios sudėties gelis padėtų spręsti tikslines kognityvines problemas, joms parenkant tinkamiausius bioaktyviuosius komponentus.

      Vartotojo patogumui – inovatyvus dizainas ir natūrali sudėtis

      Mokslininkės pasakoja, jog pasirinkta valgomojo gelio forma padėjo sukurti greito vartojimo produktą, kurio nereikia papildomai paruošti. Produkto dozavimas vienkartinėmis pakuotėmis laikomas viena patogiausių maisto papildų vartojimo formų bei leidžia gauti tikslų ir pakankamą ekstraktų kiekį reikiamam produkto poveikiui pasiekti.

      Įprastai gelio forma reikalingus mikroelementus ir energijos suteikiančius papildus vartoja sportininkai, ypač ištvermės varžybų metu.

      Kurdamos inovatyvų maisto papildą, mokslininkės stengėsi įtikti šiuolaikinių vartotojų poreikiams – lūkesčiui vartoti natūralų, švarios sudėties, mažiau cukraus turintį produktą. Valgomojo gelio sudėtyje nėra sintetinių dažiklių, konservantų ar glitimo. Todėl sukurtas produktas atitinka švarios ir aiškios sudėties (ang. clean label, clear label) koncepciją su patikima, skaidria ir tikslia informacija apie sudėtį ir ingredientų kilmę. 

      Didžiausias pranašumas – lengvas ir greitas įsisavinimas

      Pasak kūrėjų, valgomasis gelis pranašesnis už kietąsias maisto papildų formas dėl pasirinktos tekstūros. Skystas medžiagas organizmas paprastai absorbuoja greičiau, nes prieš įsisavinimą jų nereikia skaidyti ar ištirpinti. Dėl to aktyviosios medžiagos greičiau patenka į kraujotaką ir pradeda veikti.

      Gelio sudėtyje esantys augaliniai komponentai, praturtinti chlorofilu, karotenoidais, antocianinais, katechinais, pasižymi antioksidantinėmis bei kitomis augalinei žaliavai specifinėmis savybėmis. Idėjos autorės taip pat pabrėžia produkto sudėtyje esančių β-gliukanų teigiamą poveikį fizinei virškinamojo trakto funkcijai.

      Vienas sprendimas – skirtingoms kognityvinėms problemoms

      Mokslininkės atkreipia dėmesį, jog viena pagrindinių valgomojo gelio pritaikymo krypčių – gerinti kognityvines funkcijas. Mąstymą, kalbą, dėmesio koncentraciją, atmintį, suvokimą ir sprendimų priėmimą apimančios funkcijos ypač svarbios siekiant kokybiškai mokytis, dirbti, socializuotis.

      Pasirinkus tikslinius bioaktyviuosius komponentus, produktą galima orientuoti į specifinių kognityvinių funkcijų problemų sprendimą – dėmesio ir susikaupimo didinimą, atminties išlaikymą, informacijos apdorojimo greičio optimizavimą, nerimo valdymą. Ingredientų derinys apima augalinės kilmės ingredientus, kurie turi skirtingą poveikį: palaiko vartotojo įsiminimo mechanizmus, streso metu sustiprina pažintines funkcijas ir stabilizuoja nerimo išraiškos mechanizmus.

      Projekto ateitis

      Mokslininkės jau parengė bandomąjį valgomojo gelio prototipą ir atliko kokybinius testus. Ateityje projekto komanda rengiasi papildomiems tyrimams ir produkto tobulinimui. Tikimasi, kad nuolat augančioje Lietuvos maisto papildų rinkoje toks produktas būtų priimtas pozityviai ir sėkmingai taikomas žmonių savijautos gerinimui.

      Parengta pagal projektą „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto žinių komercinimo ir technologijų perdavimo plėtra (LSMU-TTO2)“, Projekto Nr. 13.1.1-CPVA-K-703-04-0010.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus