°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Vilnius skaito“ iniciatyvos autorė J. Mandrijauskaitė: Žmonėms patinka ši erdvė ir bendrumo jausmas, kai visi aplinkui skaito knygas“

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      2018-07-23 10:00:00

      Renginių organizavimo agentūra „Gera pramoga“ kiekvienais metais įgyvendina po vieną socialinį projektą. „Vilnius skaito“ iniciatyvos autoriai išpildė prasmingos laisvalaikio erdvės viziją mieste. Žmonės sostinėje jau beveik du mėnesius džiaugiasi unikalia skaitykla po atviru dangumi.

      Iniciatyvos idėjos ir strategiškai patogi vieta

      „Vilnius skaito“ iniciatyvos pagrindinė idėja – populiarinti skaitymą, kad knygos būtų prieinamos kuo didesniam žmonių ratui. „Žmonės kartais pamiršta, jog knyga gali duoti jiems naudingų dalykų. Norime, kad šis projektas sutelktų įmones, įstaigas ir autorius gražiai idėjai. Tai parodo, jog patys galime kažką sukurti ir padovanoti savo miestui ar šaliai“,- teigė J. Mandrijauskaitė.

      Skaitykla po atviru dangumi yra įsikūrusi Lukiškių aikštėje, tačiau pirminė idėja buvo atidaryti mobilią biblioteką. „Norėjome, kad ji keliautų per kelias vietas, nes tokį pavyzdį matėme Austrijoje. Lukiškių aikštė šiais metais atsinaujino, daugeliui yra strategiškai patogi vieta. Žmonės prašė nepakeisti šios vietos, todėl nusprendėme pasilikti“,- pasakojo iniciatyvos sumanytoja.

      Gausus knygų pasirinkimas ir didelis žmonių srautas

      „Vilnius skaito“ skaityklos knygų turinys buvo atrinktas dviem etapais. „Mūsų pagrindinis projekto partneris yra Vilniaus miesto centrinė biblioteka, kuri davė didžiąją dalį knygų. Kita dalis yra surinkta iš leidyklų, įstaigų, kurių prašėme konkrečių knygų. Vėliau prisidėjo Šiaurės ministrų biuras Lietuvoje, kurie davė geriausių šiaurės šalių rašytojų knygas. „Avon“ užpildė lentyną, kurioje galima rasti skaitinius sveikos gyvensenos tematika. „15MIN“ knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas atrinko knygas gurmanams. Autoriai iki šiol dovanoja, siūlo savo knygas. Atsirenkame kokybiškas, naujas ir aktualias, nes turime ribotą kiekį vietos“,- atskleidė moteris.

      Biblioteka po atviru dangumi sulaukia didelio srauto įvairiausių žmonių – kartais jų skaičius siekia nuo 200 iki net 800 per dieną. „Prieš pietus ateina mamos su vaikais ir senjorai, kurie atranda vertingų knygų. Vėliau renkasi studentai ir moksleiviai. Kartais net pritrūkstame vietų, todėl kitais metais stengsimės, kad daugiau žmonių galėtų skaityti vienu metu“,- pasakojo J. Mandrijauskaitė.

      „Vilnius skaito“ iniciatyvą dažnai aplanko ir užsieniečiai, kurie gali rasti knygų anglų, rusų, lenkų ir vokiečių kalbomis. „Turime knygų apie Vilnių, mūsų kraštą. Neseniai Lietuvos kultūros institutas papildė mūsų lentynas lietuvių autorių išverstomis knygomis į užsienio kalbas“,- įvairovę atskleidė idėjos autorė.

      Susižavėjimo neslepiantys žmonės

      Po dangumi atviros skaityklos autoriai nuolat išgirsta teigiamus apsilankiusių žmonių atsiliepimus. „Visi dėkoja ir sako, kad skaitykla yra labai nuostabi vieta bei linki, jog toliau tęstume savo veiklą. Vieni skaitytojai teigia, kad atrado naujus autorius, kiti prisimena senas knygas. Yra tokių, kurie neturi galimybių nusipirkti knygų, todėl čia turi puikią progą atrasti kokybiškas knygas ir skaityti gryname ore, miesto centre“,- džiaugsmo neslėpė J. Mandrijauskaitė.

      Daugelis skaitytojų šią biblioteką atranda tarsi socialinę erdvę. „Smagu jausti bendraminčių ratą. Žmonėms patinka ši erdvė ir bendrumo jausmas, kai visi aplinkui skaito knygas“,- teigė idėjos iniciatorė.

      Knygų privalumai ir artimiausi planai

      Pasak J. Mandrijauskaitės, knygos duoda žmogui labai daug įvairių dalykų. „Visų pirma, suteikia žinias, lavina vaizduotę, fantaziją, suteikia geras emocijas. Knygos įkvepia kurti gražius, prasmingus dalykus gyvenime. Tai padeda atitrūkti nuo rūpesčių ar kasdienybės. Daugeliui tai tapo nuolatinė laisvalaikio būdo praleidimo tradicija“,- pasakojo iniciatyvos sumanytoja.

      „Vilnius skaito“ iniciatyvos erdvė yra moderni, todėl šią vietą pamilo jaunimas. „Mūsų erdvė yra ryškiaspalvė, gamtoje, gryname ore, todėl paaugliams ir vaikams ji labai patinka. Jie ateina kartu su draugais arba tėvais ir skaito knygas. Linkiu, kad skaitykla įneštų mūsų miestui naują skaitymo madą“,- pripažino J. Mandrijauskaitė.

      Skaityklos po atviru dangumi artimiausias tikslas – sėkmingai užbaigti šiuos metus ir kad tai įkvėptų kitus miestus sekti šiuo pavyzdžiu. „Norėtųsi daugiau skaityklų. Labai tikiu, kad daugiau partnerių, rėmėjų prisidės prie šio projekto bei galėsime jį įgyvendinti platesniu mastu, kad daugiau vilniečių ar miesto svečių galėtų skaityti geras knygas“,- planus atskleidė J. Mandrijauskaitė. 

      Skaityti komentarus