°C
      2024 03 29 Penktadienis

      ,,Valstiečiai“ sako toliau tirsiantys paviešintą prezidentės susirašinėjimą

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-06-01 08:00:00

      Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) nepavyko gauti informacijos apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio susirašinėjimą, todėl neatmetama galimybė šį klausimą nagrinėti atliekant parlamentinį tyrimą.

      Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba Seimo komitetui atsakė, kad visa politinės korupcijos bylos medžiaga perduota Vilniaus apygardos teismui. 

      Ketvirtadienį neigiamo atsakymo TTK sulaukė ir iš teismo.

      „Gavome teismo atsakymą, jie atsisakė pateikti duomenis. (...) Teismas argumentavo, kad jo dokumentai nėra vieši. Jie paprašė nurodyti teisinį pagrindą, kuriuo mes remiamės prašydami. Mes nurodysime, bet puikiai suprantame, kad specialiųjų komisijų įgaliojimai yra kur kas didesni“, – ketvirtadienį BNS sakė TTK pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

      „Situacija susiklostė tokia, kad nė viena institucija negalėjo bendradarbiauti su Teisės ir teisėtvarkos komitetu. Suprantame, kad tas probleminis klausimas lieka atviras ir lygiai taip pat suprantame, kad kur kas didesnius įgaliojimus gali turėti specialioji komisija“, – teigė parlamentarė.

      Anot jos, Seime yra pasvarstymų pratęsti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliktą tyrimą dėl interesų grupių poveikio politiniams procesams.

      „Manyčiau, kad jeigu bus priimtas sprendimas, kad kokia nors kryptimi NSGK tyrimą reikėtų tęsti, klausimas dėl prezidentės susirašinėjimo ir poveikio skiriant generalinį prokurorą lieka atviras. Be abejo, jis gali būti įrašytas į specialiosios komisijos klausimyną“, – sakė A. Širinskienė.

      Prezidentės susirašinėjimo aplinkybių tyrimo ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė toliau sieksiantis ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. 

      „Mes darome taip, kaip reikia daryti: kad kuri nors oficiali institucija patvirtintų jų autentiškumą. Tikimės iš teismo to patvirtinimo, jeigu nebus, bus tiesiog konkrečiai du laiškai, kreipsimės konkrečiai į prezidentę, klausdami pirmiausia apie įtaką: „skalikas“ ten kur buvo minima ir dėl Prokuratūros, prokuroro skyrimo. Tai yra du labai aiškūs, konkretūs dalykai, aš netikiu, kad yra žmogus užmirštų per keletą metų faktą, kad jis tai rašė. To užmiršti tiesiog neįmanoma“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

      „Praktiškai patvirtinimas tam, kad mes galėtume toliau tęsti kryptį būtent dėl to, kokie buvo santykiai ir kokią buvo bandoma padaryti įtaką per „MG Baltic“ koncerną ir įtaką būtent naudojo ne kas kitas, o Lietuvos Respublikos prezidentė“, – sakė jis.

      Po daugiau nei pusmetį vykusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo, komitetas išvadas patvirtino trečiadienio vakarą. Daugiausia dėmesio jose skiriama koncernui „MG Baltic“ ir Rusijos energetikos milžinei „Rosatom“.

      Birželį Vilniaus apygardos teisme bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kur koncernui „MG Baltic“, jo buvusiam viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams Eligijui Masiuliui ir Vytautui Gapšiui, buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui ir dabartiniam parlamentarui Gintarui Steponavičiui pateikti kaltinimai politine korupcija. Visi jie savo kaltę neigia.

      Prezidentė D. Grybauskaitė, dienraščiui „Lietuvos rytas“ paviešinus laiškus, patvirtino susirašinėjusi su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu liberalų lyderiu E. Masiuliu, tačiau sakė negalinti patvirtinti publikuotų laiškų autentiškumo.

      „Lietuvos rytas“ skelbė paviešinęs ištraukas iš susirašinėjimo su E. Masiuliu per elektroninį paštą [email protected] 2014–2016 metais. 

      Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

      Šalies vadovė pripažino ieškojusi paramos tarp politikų derindama generalinio prokuroro kandidatūras, taip pat galėjusi aštriai pasisakyti apie žurnalistą, bet atmetė versiją, jog per E. Masiulį prokuroro kandidatūras derino su „MG Baltic“.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus

      onutė 2018 01 06 12:20

      Aš labai gerbiu Agnę Širinskienę.Pas ją tokios tvirtos moralinės nuostatos.Negaliu atsistebėti jos tvirtybe, nuoseklumu, padorumu.Kartai man atrodo, kad vyrai silpnesni už ją.Sėkmės jums Agne.Esate verta didžiausios pagarbos.

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai