°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      „Telegram” programėlės kūrėjai perspėja: Ištrinkite „WhatsApp” programėlę nebent jums nebaisu, kad jus seka

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-11-24 08:00:00

      „WhatsApp“ programėlė yra „Trojos arklys“, kuri milijonus vartotojų verčia manyti, kad „Facebook“ priklausanti susirašinėjimų programėlė skiriasi nuo motininės įmonės, kuri jau seniai įklimpusi į privatumo skandalus“, - teigė„ Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas.

      Trečiadienį P. Durovas ilgame „Telegram“ kanalo įraše nusitaikė į vieną didžiausių savo konkurentų - pirmaujančią pasaulyje žinučių siuntimo programą „WhatsApp“, kuri 2014 m. tapo „Facebook“ dukterine įmone ir gali pasigirti maždaug 1,5 milijardu aktyvių vartotojų per mėnesį.

      „Nepaisant pagrindinių „WhatsApp“ ketinimų, patarimai jų vartotojams yra tie patys: jei nenorite, kad visos jūsų nuotraukos ir pranešimai vieną dieną būtų paviešinti, turėtumėte ištrinti „WhatsApp“ iš savo telefono“

      Rusijoje gimęs verslininkas nelaužė istorijų iį piršto, nurodydamas ilgą „Facebook“ pažeidimų sąrašą, susijusį su privatumu tam, kad paremtų išsakytus teiginius.

      „WhatsApp “ne tik neapsaugo pranešimų - ši programa nuolat naudojama kaip Trojos arklys šnipinėti jūsų ne „WhatsApp“ platformoje esančias nuotraukas ir pranešimus. Kodėl jie tai turėtų daryti? „Facebook“ ilgą laiką darė tą patį, kol neįsigijo „WhatsApp“.”

      Savo įraše P. Durovas prisiminė dar vieną, neseniai atrastą, „WhatsApp“ sistemos pažeidimą, kuris leido įsilaužėliams siųsti specialiai sukurtą MP3 failą „Android“ ir „iOS“ vartotojams ir tokiu būdu gauti prieigą prie visų jų duomenų.

      „Viskas, ką įsilaužėlis turėjo padaryti, tai atsiųsti jums vaizdo įrašą - ir visi jūsų duomenys patenka įsilaužėliui į rankas“, - rašė P. Durovas.

      Nors „Facebook“ perspėjo „WhatsApp“ vartotojus apie galimus pažeidimus, tačiau socialinių tinkle gigantas sušvelnino įvykio aplinkybes sakydamas, kad jiems trūksta įrodymų, jog į sistemą buvo įsilaužta. P. Durovas tvirtino, kad „Facebook“ neigimai yra tik akių dūmimas, nes „neabejotinai buvo išnaudotas saugumo pažeidžiamumas - juk ir anksčiau „WhatsApp“ turinys buvo nukreiptas prieš žmogaus teisių aktyvistus ir žurnalistus, pakankamai naivius, kad jie naudotųsi „WhatsApp“ paslaugomis.“

      Kadangi „WhatsApp“ nesaugo vaizdo failų savuose serveriuose ir didžiąją dalį vaizdinių ir tekstinių pranešimų siunčia tiesiai į „Google“ ir „Apple“ serverius, „Facebook“ paprasčiausiai atsiribojo nuo šios problemos ir pasistengė išlikti švariomis rankomis, teigė P. Durovas.

      P. Durovas atmetė mintį, kad „WhatsApp“ paprasčiausiai užfiksavo sistemos klaidą, ir „atsitiktinai“ kas kelis mėnesius visose savo programose įdiegė „kritinių saugumo spragų“.

      „Aš tuo abejoju - „Telegram“, pagal savo sudėtingumą, primena „WhatsApp“, tačiau per šešerius gyvavimo metus neturėjo tokio masto problemų. Labai abejotina, kad kas nors reguliariai gali netyčia padaryti didelių saugumo klaidų, kurias patogu naudoti stebėjimui.“

      Praėjusį mėnesį „The New York Times“ pranešė, kad JAV, JK ir Australijos pareigūnai parašė laišką „Facebook“ generaliniam direktoriui Markui Zuckerbergui, reikalaudami, kad bendrovė žinučių rašymo platformose sukurtų galimybę perskaityti vartotojų žinutes tam, kad žvalgybos agentūros galėtų pasinaudoti šia informacija ir turėtų prieigą prie 300 mln. „WhatsApp“ vartotojų bei 1,5 mlrd.  „Facebook“ vartotojų.

      Skaityti komentarus