°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Space X“ paleido pirmus „Starlink“ satelitus

      Nuotrauka: SpaceX

      Autorius: Deimina Rusevičiūtė
      2018-03-06 04:00:00

      Ateityje planuojama suformuoti 12 000 satelitų tinklą žemojoje Žemės orbitoje.

      Raketa, nešanti 2 “Starlink” palydovus ir vyriausybinį Ispanijos palydovą “Paz” iš Vanderbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje pakilo 2018m. vasario 22d. 16:17 Lietuvos laiku. Kroviniui iškelti buvo naudojama “Falcon 9” raketa. Pagrindinė “Paz” paskirtis – Žemės vaizdo realiu laiku perdavimas. Jis tai galės padaryti esant bet kokioms oro salygomis ar paros metui, taip užtikrindamas Ispanijos apsaugos ir gynybos poreikius.

      “Starlink” satelitų “Tintin A” ir “Tintin B” paskirtis yra bandomoji. Ateityje planuojama suformuoti 12 000 satelitų tinklą  žemojoje Žemės orbitoje. Šis turėtų užtikrinti interneto ryšį net tose Žemės vietose, kuriose kol kas nėra galimybės naudotis internetu. Žadama, jog jis kainuos itin mažai, todėl galės naudotis žmonės, kuriems greitas interneto ryšys yra per brangus.

      Pirmą kartą apie “Starlink” projektą viešai buvo paskelbta 2015 m. sausį. Jame minima, jog “Starlink” bus pajėgi atlaikyti 50% visos  Žemės  telekomuikacijos srauto ir 10% interneto poreikio tankiai apgyvendintose teritorijose.  Projekto įvykdymas vėlavo tris metus, nes norėta kiek įmanoma labiau sumažinti satelitų gamybos kainas.

      Pasaulinis plačiajuostis ryšys

      „Starlink“ žada užtikrinti ne tik plačiai prieinamas ir pigias interneto ryšio paslaugas, bet žada, jog jo greitis prilygs šviesolaidiniui internetui. Tai itin aktualu žmonėms, kurie gyvena nuošalesnėse  teritorijose  ir neturi galimybės juo naudotis.

      Satelitų tinklas veiks aukšto dažnio „Ku“ ir „Ka“  bangomis (>25GHz)  ir bus maždaug  1 300km. atstumu nuo  Žemės. Tai yra daug mažesnis atsumas, nei įprasta (tipinis internetinis satelitas nuo Žemės yra nutolęs 35 000 kilometrų atstumu). Kadangi jie yra gerokai žemiau, jų aprėpiamas plotas yra daug mažesnis, todėl ir planuojamų paleisti satelitų skaičius yra labai didelis – 12 000. Toks suplanavimas padės užtikrinti platų geografinį poveikį ir apsaugą nuo trikdžių. Tačiau yra vienas kontaversiškai vertinamas dalykas – bent vienas „SpaceX“ satelitas visada bus matomas iš bet kurios pasaulio vietos.

      Taip pat vartotojams reikės turėti nešiojamojo kompiuterio dydžio stotį, kuri seks satelitų judėjimą ir užtikrins geriausią ryšį.

      Kompanija tikisi, jog ši paslauga iki 2025m atneš $30 mln. pelno.

      Ilgainiui, remiantis „Starlink“ projekto patirtimi, planuojama sukurti komunikacijų sistemą, kurią bus galima panaudoti Raudonosios planetos kolonizavimui („BFR“ projektas), o iš „Starlink“ gautą pelną – jo finansavimui.

      Raketos panaudojimas

      Satelitams iškelti panaudotas „Falcon 9“  buvo naudojamas antrą kartą. „SpaceX“ pirmiesiems pavyko sukurti raketą, kurią galima panaudoti kelis kartus, norint sumažinti jos gamybos kainą. Tačiau joks „Falcon 9“ dar nebuvo panaudotas tris kartus, šis - nebuvo išimtis ir po šios misijos  raketa buvo išardyta bei perdirbta. Ateityje planuojama raketas naudoti daugiau nei du kartus, tačiau „SpaceX“ planuose – naujas, efektyvesnis raketos modelis, tad panaudoti pasenusią raketos versiją nebuvo tikslo.

      Nors raketos korpuso išsaugoti nesistengta, jos paleidimas buvo panaudotas  krovininio skyriaus kapsulės dangalo išaugojimo bandymui. “Falcon 9” paleidimo kaina - 62 mln. dolerių, iš jų  6 mln. dolerių – kapsulės pagaminimas, tad jos  išsaugojimas sutaupytų 10% raketos produkcijos kainos. Krovininio skyriaus kapsulės korpusui sugauti buvo panaudota modifikuota  platforma vandenyne, pavadinimu „Mr Steven“ (Ponas Styvas). Ant jos sukonstruotas į gaudyklę panašus objektas, į kurį turėjo nusileisti kapsulės dangalas. Dėja, jis krito per greitai ir nusileido kelių šimtų metrų atstumu nuo taikinio. Nepaisant to, jokios žalos nepatyrė ir gali būti panaudotas kitiems tikslams. Kitą kartą planuojama naudoti didesnius parašiutus, jog  kritimas būtų sulėtintas ir geriau reguliuojamas.


      Skaityti komentarus