°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Simpsonai" gali daryti neigiamą poveikį mažamečiams?

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-12-20 22:00:00

      Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) mano, kad populiarus amerikiečių serialas „Simpsonai" gali daryti neigiamą poveikį mažamečiams, todėl turėtų būti transliuojamas po 21 valandos.

      Komisijos parengtame stebėsenos akte teigiama, kad mažamečiams gali būti žalingos scenos, kuriose vartojamas alkoholis, propaguojama daugpatystė, kalbama apie lytinį aktą.

      „(...) yra pagrindo manyti, kad animaciniame seriale esanti informacija gali daryti neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų", – rašoma šį mėnesį pasirašytame akte, kurio kopiją turi BNS naujienų agentūra.

      Anot komisijos akto, pagal įstatymą „serialas turėjo būti žymimas indeksu „N-14" ir transliuojamas po 21 valandos".

      Išanalizavusi dvi „Simpsonų" serijas, tokį vertinimą pateikė komisijos administracijos Ūkio subjektų veiklos priežiūros skyrius.

      Komisija paprašė televizijos TV3 raštu pateikti savo paaiškinimus.

      Pranešime spaudai LRTK nurodė, kad „tik gavusi paaiškinimus, įvertinusi visas aplinkybės ir gautą informaciją svarstys klausimą dėl serialo transliavimo laiko".

      LRTK pirmininkas Mantas Martišius BNS sakė, kad stebėsenos aktas nėra galutinis sprendimas. 

      „Komisija susirinks į posėdį, peržiūrės dar kartą tą serialą, įvertins visas aplinkybes, reikšmingumą ir tada priims sprendimą, atsižvelgdama į TV3 paaiškinimą, ar buvo įstatymo pažeidimas, ar nebuvo", – BNS ketvirtadienį sakė M. Martišius.

      Pasak jo, pirmą kartą už transliavimo taisyklių pažeidimą televizijai yra skiriamas įspėjimas, o paskui gali būti skiriamos baudos.

      M. Martišius tvirtino, kad komisija negali nurodyti televizijai transliuoti „Simpsonų" vakare, nes vertina tik atskiras serijas, o ne visą serialą.

      Apie LRTK poziciją ketvirtadienį pirmasis pranešė naujienų portalas 15min.lt. TV3 programų vadovas Arvydas Rimas portalui sakė, kad „Simpsonai" yra „linksmas ir protingas serialas, nes kelia tikrus gyvenimiškus klausimus".

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus