°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      „Perkėlusi ambasadą į Jeruzalę, JAV pasirinko būti problemos, o ne sprendimo dalimi” – R. T. Erdoganas

      Nuotrauka: Reuters nuotr.

      2018-05-15 15:44:00

      Vašingtonas “primygtinai bando sunaikinti visus taikos pamatus <…> Jeruzalėje.”

      ​Perkeldamas savo ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę, Vašingtonas pasirinko būti dalimi problemos Vidurio Rytuose vietoj to, jog bandytų rasti sprendimą problemoms įveikti, sakė Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoanas (turk. Recep Tayyip Erdoğan).

      “Nuėjusios šį žingsnį, Jungtinės Amerikos valstijos pasirinko būti ne sprendimo, o problemos dalimi, ir nebegalės turėti tarpininkės vaidmens Artimųjų Rytų taikos procese,” - sakė R. T.  Erdoganas  savo kalboje, skambėjusioje pirmadienį  Karališkajame  tarptautinių reikalų institute „Chatham House“ Britanijoje, kaip teigia naujienų agentūra Routers.

      Šis pareiškimas nuskambėjo dėl to, kad JAV pakeitė savo ambasados vietą iš Tel Avivo į Jeruzalę pirmadienį, dieną, kai Izraelis švenčia valstybės įkūrimo metines, remiantis civiliniu kalendoriumi. Vašingtonas šį žingsnį planavo nuo to laiko, kai gruodį D. Trumpas viešai pripažino Jeruzalę Izraelio sostine. Nors šį aktą Jeruzalė priėmė labai šiltai, iš kitų šalių bei pasaulinių organizacijų JAV sulaukė daug kritikos, įskaitant Jungtinių Tautų Organizaciją ir Europos Sąjungą.

      Viena nuožmiausių šio D. Trumpo pasirinkimo kritikių buvo Ankara. Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Čavušoglu (turk. Mevlüt Çavuşoğlu) tai pavadino “netinkamu ir nepriimtinu” poelgiu. Vasarį ministras paviešino pareiškimą, kuriame teigiama, jog šis JAV žingsnis įrodo, jog Vašingtonas “primygtinai bando sunaikinti visus taikos pamatus, pažeisdamas tarptautinę sutartį ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją taikai Jeruzalėje.”

      Turkijos piliečiai savo nepasitenkinimą išreiškė penktadienį, surengdami protestą Stambule, kuriame dalyvavo keli tūkstančiai žmonių. Jų laikomuose plakatuose buvo užrašyta: “Palestina priklauso palestiniečiams” ir “Al Quds (arabiškas Jeruzalės pavadinimas) priklauso musulmonams.” Ambasados perkėlimas yra tik viena iš kelių priežasčių, apsunkinančių Vašingtono ir Ankaros santykius. Dvi NATO nares išreiškė nepritarimą dėl karinės Siriją palaikančios misijos Turkijoje “Alyvos šakelė” (turk. Zeytin Dalı Harekâtı), kuri buvo pradėta Sausio 20d. JAV atstovai kovai prieš “Islamo valstybę” (angl. IS - „Islamic State”)  paskelbė, jog bus imtasi griežtų priemonių prieš Turkiją, jeigu ši misijos metu kirs Šiaurinėje Sirijos dalyje esančiam Manbij miestui.

      Į šiuos kaltinimus R. T. Erdoganas atsakė, kad “tie, kurie sako, jog sulaukę smūgio imsis “griežtų priemonių”, aiškiai niekada negavo antausio iš Osmanų.” Tai buvo nuoroda į Turkų kovos menų judesį, kuris susideda iš kirčio atviru delnu, sugebančiu parguldyti priešininką vienu smūgiu, kuris gali baigtis kaukolės lūžiais ar net mirtimi.

      Įtampa pasiekė kritinį tašką, kai spalio mėnesį Turkija sulaikė JAV konsulą dėl tariamų ryšių su ištremtu dvasininku Fethullah Gulen, kurį Ankara kaltina dėl nesėkmingo perversmo 2016m. Turkija taip pat kaltina JAV dėl to, jog ši atsisako atiduoti F. Gulen’ą, kuris šiuo metu gyvena Pensilvanijoje. Tuo tarpu JAV kaltina Turkiją dėl to, jog ši ėmėsi itin griežtų priemonių perversmui numalšinti.

      Protestai prieš ambasados perkėlimą vyksta ir Gazoje. Izraelio pajėgos pirmadienį nužudė dešimtis protestavusių palestiniečių, tarp kurių buvo du vaikai, o atakos metu tarp sužeistųjų buvo 500 žmonių. Izraelio pajėgos toje teritorijoje mėtė lankstinukus bei paleido ašarines dujas, įspėdami palestiniečius nesiartinti prie Izraelio sienos.

      Skaityti komentarus