°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      (Ne)natūralūs namų kvapai: kiek, kur ir kaip kvėpinti

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      Autorius:
      2018-08-15 15:00:00

      Ar žinote, kurie kvapai tinkamiausi miegamajame ar vonios kambaryje? Kuriuos aromatus rinktis mažoms patalpoms kvėpinti? O didelėms? Kokią įtaką (ne)natūralus kvapai gali daryti mūsų savijautai, kokius aromatus naudoti namuose, pasakoja aromaterapeutė Aistra Kazlauskienė.

      Kaip mus veikia kvapai, kokią įtaką jie turi savijautai?

      Natūralūs kvapai gali daryti įtaką žmogaus emocinei bei fizinei būsenai. Koks poveikis, priklauso nuo to, kaip ir kokie jie naudojami. Vieni kvapai gali padėti pakurstyti aistrą, sumažinti tvyrančią įtampą, atverti jausmus, atsipalaiduoti. Natūralūs kvapai gali būti puiki priemonė susilpninti peršalimo simptomus, slogą, galvos ar raumenų skausmą. Gali būti ir atvirkščiai – nenatūralūs, sintetiniai aromatai gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, vėmimą, sutrikdyti miego kokybę.

      Kaip išgaunami natūralūs kvapai?

      Natūralūs kvapai – eteriniai aliejai. Jie išgaunami iš įvairių augalo dalių: šaknų, medienos, dervų, žiedų, lapų, sėklų. Kiekvienas eterinis aliejus pasižymi tam tikru poveikiu, kurį lemia cheminė eterinio aliejaus komponentų sudėtis, pavyzdžiui, apelsinų eteriniame aliejuje gausu cheminio junginio d-limoneno, pasižyminčio antibakterinėmis, antiuždegiminėmis, antioksidacinėmis, imunostimuliacinėmis savybėmis. Vieni kvapai atpalaiduoja, ramina: levandų, kvapiųjų kanangų, vetiverijų; kiti tonizuoja: pipirmėčių, rozmarinų, eukaliptų, treti gerina nuotaiką, suteikia optimizmo: greipfrutų, mandarinų, bergamočių.

      Parduotuvių lentynos nukrautos kvapiosiomis žvakėmis, kurios dažnai tampa ir dovanomis. Kaip manote, ar tai dėmesio vertos prekės?

      Kvapiosios žvakės gali ne tik suteikti jaukumą ir skleisti malonų aromatą, bet gali ir pakenkti. Jos dažniausiai pagamintos parafino (šalutinis naftos perdirbimo produktas) pagrindu, o aromatą suteikia sintetiniai kvapai, kurie gali ne tik trikdyti mūsų organizmo funkcijas, bet ir erzinti uoslę. Dėl to gali suprastėti miego kokybė, galime tapti irzlesni, o nuo stiprių aromatų gali susilpnėti uoslė.

      Jei renkatės žvakes, geriausia naudoti pagamintas iš natūralaus bičių ar sojų vaško, nekvėpintas arba kvėpintas natūraliais eteriniais aliejais. Jei žvakes renkatės tik dėl aromato, daug naudingiau kvapus paskleisti aplinkoje naudojant eterinių aliejų garintuvus, dauguma jų turi ir šviesų reguliavimo funkciją, kuri suteiks papildomo jaukumo namams. Jei visgi dovanoti nusprendėte žvakes, nuvykite į žvakių gamybos pamoką, kur savo rankomis pagaminsite natūralių žvakių, pagamintų iš bičių ar sojų vaško, kvėpintas jūsų pasirinktais aromatais. Tokias žvakes nesunku pasigaminti ir namuose – tereikia įsigyti bičių ar sojų vaško, turėti indelių, kuriuose norėsite gaminti žvakes, dagčių bei eterinių aliejų. Išlydę vašką, į jį sulašinate eterinių aliejų ir supilate į norimą indelį su dagčiu bei paliekate stingti – ir štai natūrali rankų darbo žvakė jau pagaminta!

      Kvapai namuose – rinktis vieną, ar jų gali būti daug ir skirtingų?

      Mėgstantiems namuose kurti jaukumą, naudojant įvairius kvapus, patariu rinktis natūralius aromatus – kvapnius džiovintus augalus ar gėlių žiedus, kvapnias gėlių puokštes, eterinius aliejus ar jų pagrindu sukurtas priemones. Jos gerina nuotaiką, emocinę būklę, be to, neerzina uoslės stipriais sintetiniais aromatais.

      Kvapai namų erdvėms:

      • Miegamajame derėtų rinktis ramius sapnus užtikrinsiančius eterinių aliejų kvapus: levandų, bergamočių, mandarinų, rožių arba jausmingumą sužadinančius kvapiųjų kanangų (Ylang Ylang), santalo ar pačiulių eterinius aliejus.
      • Spintose ir drabužinėse malonius kvapus padės išlaikyti levandų ar kitų žolelių maišelis, pakvėpintas keliais lašais jūsų mėgiamo eterinio aliejaus arba levandų, pačiulių eterinio aliejaus (beje, tai puiki priemonė nuo kandžių).
      • Vonios kambaryje puikią nuotaiką užtikrins citrusinių vaisių aromatai (greipfrutų, apelsinų, citrinų), kuriuos galite užlašinti ant dušo pagrindo ir kvapniai mėgautis vandens procedūromis.

      Kvapą namuose gali padėti sukurti smilkalai, kvapiosios lazdelės, eterinių aliejų garinimas, purškiamieji namų kvapai, džiovintos žolelės ar kvapieji maišeliai.

      Mažoms patalpoms

      • Džiovintos žolelės ir kvapieji maišeliai labiausiai tinka itin mažo ploto (sandėliukų, drabužinių, spintų) patalpoms kvėpinti, tam labiausiai tiks pipirmėčių lapų, levandų žiedų maišeliai.
      • Kvapiosios lazdelės taip pat nėra tinkamos didelių patalpų kvėpinimui, ypač, jei jos pagamintos iš natūralių medžiagų. Jos labiausiai tinkamos nedidelio ploto patalpoms, tačiau dažniausiai naudojamos dėl žaismingumo interjere.

      Didelėms patalpoms

      • Efektyviausia kvėpinti naudojant natūralius eterinių aliejų pagrindu pagamintus purškiamus namų kvapus arba garinti eterinius aliejus difuzoriuose. Garinti eterinius aliejus ypač naudinga šaltojo sezono metu, tai bus puiki profilaktika nuo peršalimo ligų.

      Kokios klaidos dažniausiai daromos renkantis namų kvapus?

      Netinkamas kvapų pasirinkimas, itin didelė aromatų įvairovė ir per didelė kvapų  koncentracija. Pasirinkus intensyvaus kvapo eterinius aliejus ar naudojant sintetinius namų kvapus ir kvėpinant šiais aromatais kambarį prieš miegą, dauguma skundžiasi nemiga, nosį erzinančiais aromatais, kurie neleidžia atsipalaiduoti ir lengvai užmigti.

      Jaukų namų kvapą galite sukurti naudodami purškiklį, kurio sudėties pagrindas – eterinis aliejus. Jie maloniai kvepia ir turi terapinių savybių: tinka naudoti kenčiant nuo depresijos, nuovargio, blogos nuotaikos, galvos skausmo, apatijos ir kt. Namuose užtenka turėti vos kelis skirtingus eterinių aliejų aromatus, kuriuo galėsite naudoti pagal tai, kokio rezultato tuo metu siekiate. Pavyzdžiui, prieš peršalimų sezoną namuose pagarinkite ar grindis išplaukite su arbatmedžių arba eukaliptų eteriniais aliejais, miegamajame prieš miegą ant patalynės užlašinkite ramybę ir harmoniją užtikrinančius kvapus – vetiverijų, tikrųjų levandų arba kvapus afrodiziakus – santalų, pačiulių, Ylang Ylang.

          

      Kaip neapsigauti ir išsirinkti geriausią?

      Vadovaukitės intuicija, skoniu, nuotaika ir nepamirškite apgalvoti, kokio efekto siekiate. Sezoniškumas daro didelę įtaką kvapų pasirinkimui. Prieš Kalėdas malonu užuosti prieskonių ir citrusinių vaisių aromatų derinius (pvz., cinamonas, gvazdikėliai, apelsinas, juodieji pipirai, vanilė); vasarą renkamės gaivesnius kvapus (citrusiniai vaisiai, mėtų aromatai). Jaukų vakarą malonu praleisti užuodžiant šiltus vanilės, prieskoninių augalų, cinamono aromatus. Namų kvapas, laikui bėgant, gali kisti. Geriausia būtų išbandyti skirtingus aromatus, turėti bent kelis aromatų derinius ar naudoti skirtingų pavidalų namų kvapus. Tik taip atrasite sau tinkamiausią.

      Skaityti komentarus