°C
      2024 04 18 Ketvirtadienis

      „Kino pavasaris“ kviečia pasinerti į užburiantį filmų pasaulį

      Nuotrauka: Kino pavasaris

      2018-03-16 13:00:00

      Tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ – kovo 15–29 d.

      Kovo 15 d., oficialiai prasidėjo ilgai lauktas 23-asis tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“. Kino mylėtojams tai viena iš didžiausių švenčių metuose. Festivalio programą sudaro 112 pilnametražių, 56 trumpametražiai filmai ir net 12 lietuviškų juostų. „Kino pavasario“ programos filmai bus rodomi ne tik sostinėje ir didžiuosiuose miestuose, bet ir Anykščiuose, Gargžduose, Alytuje, Marijampolėje, Varėnoje, Utenoje. Pagrindinis šio festivalio tikslas – suteikti galimybę Lietuvos bei Baltijos šalių žiūrovams pamatyti pripažintus, geriausiai vertinamus, daugiausiai diskusijų sukėlusius bei visame pasaulyje žinomuose kino festivaliuose apdovanotus nepriklausomo kino filmus.

      Kokius filmus verta pažiūrėti kino gurmanams?

      „Kino pavasario“ programos sudarytoja Mantė Valiūnaitė teigia, jog tikrų kino gurmanų rinkinį sudaro šie filmai: Atalanta, Vadink mane savo vardu, 120 dūžių per minutę, Zama ir Šėtono laikas.

      Prancūzų režisieriaus Jean Vigo sukurtas restrospektyvinis filmas Atalanta –skausminga bei romantiška drama apie aistrą ir viltį. Čia pasakojama apie baržos kapitoną Žaną (Jean Dasté), kuris su žmona persikelia į baržą „Atalanta“. Netrukus sutuoktinių santykiai pašlyja, nes Žano žmona Žiuljeta ima flirtuoti su kitais vyrais. Jai pabėgus į Paryžių ieškoti nuotykių, filme atsiskleidžia jausmingas įsimylėjėlių ilgesys. Šis nesenstantis šedevras – vienintelis Jeano Vigo ilgo metražo filmas, tapęs vienu įtakingiausių filmų kino istorijoje.

      „Paprasta istorija apie meilę, laisvę ir pavydą, bet koks magiškas ir pribloškiantis tas Jeano Vigo paprastumas. Vienas gražiausių filmų apie meilę. Vienas taikliausių liudijimų apie savo gyvenamo laikotarpio kasdienybę. Vienas didžiausių kino stebuklų, kurį norisi atrasti vis iš naujo“ , – taip šį abejingų nepaliksiantį filmą apibūdina M. Valiūnaitė

      Filmas 120 dūžių per minutę priklauso festivalių favoritų kategorijai. Prestižiniuose Prancūzijos kino apdovanojimuose „Cesar“ filmas triumfavo net 6-iose kategorijose, tarp kurių ir geriausias metų filmas.  Režisierius remiasi asmenine patirtimi, kad pavaizduotų, kaip gyveno ir veikė aktyvistų grupė „ACT UP-Paris“ už AIDS prevenciją praėjusio amžiaus 10-ąjį dešimtmetį. Pagrindiniai filmo veikėjai – du jaunuoliai Natanas bei Šenas. Bendra veikla juos suvienija ir netrukus vaikinai vienas kitam pradeda jausti romantiškus jausmus.

      Meistrų kategorijai priskiriamoje juostoje Vadink mane savo vardu pasakojama apie 17-metį svajotoją Eliją, kuris įsimyli iš JAV atvykusį jauną akademiką Oliverį. Filmas apdovanotas „Oskaro“ premija už geriausią adaptuotą scenarijų, kurį parašė 89-erių britų veteranas Jamesas Ivory.

      Zama yra vieno garsiausių Argentinos rašytojų Antonio di Benedetto romano ekranizacija. Filme pasakojama apie Ispanijos imperijos klerką Diegą de Zamą, gyvenantį laukime, kol bus perkeltas tarnauti į Buenos Aires. Nesulaukdamas šio įvykio, Zama tampa vis žiauresnis, jam prasideda paranoja. Dėl tokio balansavimo ant ribos, prieš Diegą de Zamą, rodos, atsisuka visas pasaulis ir jo egzistencijai iškyla grėsmė.

      Šėtono laikas – pasakojimas apie bebaimę gydytoją, kuri net karinės padėties Filipinuose metu atidaro kliniką. Tuoj po šio žygdarbio moteris mįslingai negrįžta namo. Jos sutuoktinis, aktyvistas, poetas, mokytojas Hugo Haniway’us siekia bet kokia kaina išsiaiškinti žmonos dingimo aplinkybes.

      Tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ – kovo 15–29 d. Filmų programą, išsamius jų aprašymus bei kitą naudingą informaciją rasite oficialioje festivalio interneto svetainėje http://kinopavasaris.lt/

       

      Skaityti komentarus