°C
      2024 04 26 Penktadienis

      Karo ekspertas Konstantinas Sikovas : JAV taptų istorija, jei Rusija bombarduotų Jeloustouno vulkaną

      Nuotrauka: AFP nuotr.

      2018-10-26 07:00:00

      Rusija privalo atrasti būdą, kuris galėtų akimirksniu  sunaikinti JAV, jei nori įtikinti amerikiečius nutraukti ginklavimosi varžybas ir grįžti prie derybų stalo, sakė karo ekspertas Konstantinas Sikovas. 

      Norėdama pažaboti vakarų agresiją, Maskva neturėtų konkuruoti su Vašingtonu: kas turės daugiau branduolinių ginklų, rašė K. Sivkovas naujame straipsnyje. Geopolitinių problemų akademijos prezidentas mano, jog Rusija turėtų imtis „asimetrinio atsako“ , nes ji yra pajėgi gaminti galingus atominius ginklus.

      Jei „vietos JAV, kurių geofizinė padėtis yra pavojinga, (pavyzdžiui, Jeloustouno vulkanas ar San Andreso lūžis)“ taptų atominio ginklo taikiniu, „tokia ataka sunaikintų JAV kaip valstybę bei visą tarptautinį elitą“,- sakė jis.  

      Užtektų pagaminti maždaug 40 – 50 bombų galvučių tarpžemyninėms balistinėms raketoms arba didelio nuotolio torpedų, kad bent kelios jų pasiektų taikinį nepaisant, kaip atominis konfliktas tarp JAV ir Rusijos vystysis, kalbėjo ekspertas.   

      Toks scenarijus „lemtų didelio masto atominį karą, tad beveik nebeliktų galimybių jį sustabdyti, o tai yra neracionalu“,- sakė K. Sivkovas.

      Jei Rusija turėtų tokių ginklų, tai prakalbintų Vašingtoną ir jis greičiausiai atšauktų Rusijos sankcijas, sakė ekspertas.  

      Pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo Rusiją ir Kiniją, kad Vašingtonas planuoja pripildyti savo atominių ginklų arsenalą, kol „žmonės ateis į protą.“

      D. Trumpas nusprendė vienašališkai pasitraukti nuo įsipareigojimų „Intermediate Nuclear Forces“ sutarčiai Europoje, sakydamas, jog „Rusija nesilaikė susitarimo“ nei praktiškai, nei teoriškai.

      Maskva viešai smerkė JAV planus, sakydami, kad Amerikos pasitraukimas iš INF „paverstų pasaulį pavojingesniu.“

      Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dimitrijus Peskovas sakė, kad D. Trumpo žodžiai buvo „de facto deklaracija pradėti ginklavimosi varžybas“, pridurdamas, jog Rusija elgsis taip, kad apsaugotų savo šalies interesus.

      Pastaraisiais metais Maskva ir Vašingtonas nuolat kaltino vienas kitą 1988 metų INF susitarimo pažeidimu. Kai JAV tvirtino, jog Rusija sukūrė raketas, draudžiamas susitarimo, Rusija tikino, kad amerikiečių priešraketinė sistema, dislokuota rytų Europoje, gali būti panaudota kaip vidutinio dydžio kruizinių raketų paleidimo sistema.    

      Skaityti komentarus