°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      „Jie visi yra Amerikos valdžios įkaitai" - atviras Aleksandro Litvinenko tėvo interviu apie sūnaus nunuodijimą ir Skripalių istorijos tyrimą

      Nuotrauka: A. Litvinenko tėvas, Volteris Litvinenko

      2018-04-06 10:10:00
      Londonas aktyviai bando prastumti versiją apie tai, jog Maskva dalyvavo bandant Solsberyje nunuodyti buvusį GRU pareigūną Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją. Tačiau britų valdžios taktika labai panaši tiriant dvi bylas: ir Skripalių apnuodijimo, ir buvusio FST agento Aleksandro Litvinenko. Apie tai žurnalistams prasitarė Didžiojoje Britanijoje žuvusio Aleksandro Litvinenko tėvas Valteris Litvinenko. Jo nuomone, Vakaruose nėra jokių įrodymų prieš Maskvą, tačiau yra noras diskredituoti Rusiją pasaulinės bendruomenės akyse. Šiuo atžvilgiu, jo nuomone, tyrimas bus visais atžvilgiais stabdomas, o jo išvados slepiamos.

      Iš karto po to, kai žuvo Jūsų sūnus Aleksandras Litvinenko, Jūs viešai apkaltinote Rusijos valdžios institucijas. Kas Jus privertė persigalvoti?

      Analizė. Aš nuolat analizavau, nuolat galvojau, masčiau, gilinausi į visą situaciją. Galų gale priėjau prie galutinės išvados ir jau niekas neprivers pakeisti savo nuomonę. V. Putinas nedalyvauja nešvariuose reikaluose. Štai ir viskas. 

      Tačiau yra žinoma, kad Jūsų sūnus labai rimtai kaltino Rusiją ir patį Putiną asmeniškai. Jis teigė, kad Putinas surengė daugiabučių namų sprogimą Rusijoje, kad jis prasidėjo prie rugsėjo 11 d. teroristų išpuolio Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kodėl manote, kad Rusijos specialiosios tarnybos ar politinė vadovybė negalėjo daryti išvados, kad toks asmuo turėtų būti pašalintas?

      Žinote, galbūt kažkas Rusijos vadovybėje ir norėjo mano sūnų pašalinti. O prezidentas žino viską, mato viską. Tačiau aš matau, kad jis yra padorus žmogus, suprantate? Jis negalėtų dalyvauti nešvariuose žaidimuose, štai kas svarbu. Štai kodėl aš atsiimu savo kaltinimus jam. Tuo labiau, jis yra protingas žmogus ir neeikvos jėgų smulkmenoms. Na, kas yra Saša prezidentui?

      Saša buvo paprastas agentas, operatyvinis darbuotojas. Jis mylėjo savo darbą, ieškojo banditų. Daugiausia jo darbas buvo susijęs su nusikaltėlių paieška. Ir kodėl V. Putinas turėtų tokiu žmogumi užsiimti?

      Putino akyse jis buvo išdavikas.

      Niekada Saša nebuvo išdavikas. Putino akyse jis negalėjo būti išdavikas. Beje, Putinas pažinojo jį asmeniškai. Sūnus net kelis kartus buvo susitikęs su V. Putinu. Saša pats man tai sakė. O ar jis buvo, ar ne - kas žino. Galbūt išsigalvojo. Nors mažai tikėtina. Svarbiausia, sakau, kad V. Putinas nėra smulkmeniškas.

      Pakalbėkime ne apie Putiną, o konkrečiai apie Jūsų sūnų. Daugelis mūsų britų kolegų teigia, kad yra tam tikros cheminės medžiagos pėdsakas, vedantis per Andrejų Lugovojų, toliau į oro uostą ir atgal į Maskvą.

      Na neveda jis per Lugovojų! Aš taip pat stebėjau šiuos dalykus. Ten ne vienas žmogus dalyvavo - buvo grupė nuodytojų. Ir ne trys žmonės - jų buvo dešimtys. Pėdsakai liko ant paviršių. Ir polonio  ten nebuvo iš karto, buvo apsinuodijimas maistu. Tada buvo talis, polonis rastas po mirties. Praėjus pusei valandos, kai Saša mirė, iškart pasirodė polonis. Tai reiškia, kad kvaili medikai nežinojo, ką gydyti. Aš esu gydytojas - žinau, kaip tai daroma. Būtina atlikti diagnozę, tada gydyti. Vadinasi jie durnių voliojo su ligoniu.

      Jūsų nuomonė apie sūnaus mirties priežastis labai skiriasi nuo jo našlės Marinos nuomonės. Ji vis dar viešai ir, regis, gana nuoširdžiai kaltina Rusijos valdžios institucijas.

      Kol Marina yra ten, ji priklausoma nuo specialių tarnybų - tų, kurios užsiima šiuo reikalu. Aš ištyriau viską. Žinoma, aš taip pat galėjau ten likti. Tačiau supratau, kad turiu kiek įmanoma greičiau dingti. Nes nebūčiau išgyvenęs ten nei dvejų-trejų metų. Visų pirma, kai bėgu čia, aš iškėliau sąlygą, kad mane paslėptų. Jei, sakau, negalite paslėpti, aš tiesiog negaliu pas jus atvykti. Mane paslėpė. Štai kodėl aš iki šiol esu gyvas. 

       Aš žinau, kad Jūs asmeniškai manote, jog dėl Jūsų sūnaus mirties kaltas buvęs jo draugas Aleksandras Guldarbaras, žmogus su labai neaiškia gyvenimo istorija. 

      CŽV (Centrinė Žvalgybos Valdyba – red. pastaba) tai padarė. Amerikiečių CŽV nužudė mano sūnų, daugiau nėra kam.

      Koks motyvas? Jei taip esate tuo tikras.

      Motyvas? Na, aš manau, kad jis nebūtų ilgai pasilikęs šalyje - jis būtų išvykęs, kaip ir aš. Sūnus ne kvailesnis už mane. Panašu, kad jei tik žmogus ima ką nors galvoti, jis iš karto atsisveikina su gyvenimu. Berezovskis atsisveikino, daugelis atsisveikino. Taip pat ir moteris, kuri sakė: "Valteri, Valteri, Aleksas nužudė Aleksandrą." 

      Jūs kalbate apie...

      Taip, apie Guldarbaro sutuoktinę.

      Sklinda kalbos, kad ji sirgo vėžiu.

      Jokiu vėžiu ji nesirgo. Jauna mergaitė, jie tiesiog ją nužudė ir viskas. Nes per daug kalbėjo ... Jie man minėjo, kad ji yra narkomanė. Ir dabar staiga buvo nustatytas vėžys. Jie klaba netiesą, jais negalima tikėti.

      Bet kokiu atveju, akivaizdu, kad Jungtinėje Karalystėje atsidūrė daug rusų, kurie...

      Jie visi tokie kaip Saša. Visi priklausomi nuo britų valdžios. Jie laikomi tik dėl pinigų. Kai tik kažkas atsitiks, jie bus atvirai apiplėšti - kaip buvo apiplėštas Berezovskis.


      Sergejus ir Julija Skripaliai

      Šiuo atveju yra įdomus sutapimas. Būtent vidaus reikalų ministrė Theresa May įslaptino Jūsų sūnaus nužudymo tyrimo medžiagą neva dėl nacionalinio saugumo interesų. Kiek aš suprantu, Jūs, kaip šeimos narys, turėjote teisę žinoti.

      Žinoma, ji teisingai pasielgė. Nes jei bus atskleisti visi faktai, viskas paaiškės. Tai pirmiausia domina CŽV. Amerikiečiai ir anglai yra vienodi. Čia sukiojosi ir Izraelio žvalgybos tarnyba. Saša lankėsi Izraelyje, tuomet Italijoje. Po to jis atvyksta į Londoną - ir... jau ilgai negyvena.

      Pirmasis bandymas buvo spalio mėnesį. Gal tai buvo apsinuodijimo pradžia. Lapkričio 1 d. jam pasidarė labai bloga. Nuvykome pas medikus,  nustatė apsinuodijimą maistu, praplovė skrandį. Jei būtų buvę polonio, iš karto reikėjo diagnozuoti. Aš esu gydytojas, aš žinau šiuos dalykus. Polonis ... Ir kodėl, galų gale, staiga šlapime rasta polonio?

      Jungtinės Karalystės valdžios institucijos aiškina, kad tai yra toks neįprastas nuodas, jog nebuvo galima tikėtis, kad jį kažkas panaudotų.

      Jie panaudojo polonį, kad visa tai būtų primesta Rusijai. Suprantate, aš nežinau, jie man nerodė jokių dokumentų ... Nieko!

      Teoriškai jūs, kaip šeimos narys, turite teisę susipažinti su šiais dokumentais.

      Jie man to neleido.

      Ar bandėte reikalauti per teismą? Atvykti į Didžiosios Britanijos teismą ir reikalauti, kad kaip tėvas, kaip nukentėjęs, gaėtumėte susipažinti su šiais dokumentais.

      Žinote, tuo metu, kai galėjau atvykti, niekas manęs nebūtų leidę, tai aišku. Būtų išmetę ir viskas. 

      Kalbėjome, kad Didžiojoje Britanijoje yra daug buvusių rusų, kurių santykiai su valdžios institucijomis sudėtingi.

      Aš bendravau su žmonėmis, kurių negaliu dabar minėti. Nenoriu atskleisti šių žmonių tapatybių.

      Apie ką su jais kalbėjote? Jie bijo dėl savo gyvybės?

      Buvo sakoma, kad iš pradžių visas šis reikalas buvo „pakabintas“ ant Putino. Tada jie tiesiogiai man sakė, kad tai buvo mafija, t. y. Berezovskis ir Goldfarba, ir visa ši šutvė. Žinoma, šie žmonės, kurie man pasakė apie tai, negalėjo aiškiai įvardyti CŽV. Kadangi CŽV yra visur, o žmonės nori gyventi. Todėl paprasčiausias būdas buvo pasakyti: mafija. Nors pats Berezovskis jau buvo CŽV agentas.

      Berezovskio mirties aplinkybės taip pat kelia klausimų. Ar turite asmeninę versiją, kaip jis išėjo iš gyvenimo?

      Manau, jį nunuodijo. Tiesiog užmušė, štai ir viskas.

      Didžiojoje Britanijoje vyrauja nuomonė, kad britų valdžios institucijos nenorėjo komplikuoti santykių su Rusija, todėl nesiėmė specialių diplomatinių veiksmų po Litvinenkos mirties. Bet, matyt, dabar kantrybės taurė jau perpildyta ...

      Tai visiška nesąmonė.

      Kodėl, Jūsų nuomone, jie dabar imasi tokių veiksmų?

      Matote, po V. Putino kalbos Miunchene prieš jį prasidėjo nešvarūs antpuoliai.

      Jie bandė, kai tai atsitiko ... Prisimenu, kaip Goldfarbas  ir ... Ahmedas. Vargšas taip pat...

      Turite omenyje Ahmedą Zakayevą?

      Ahmedas Zakayevas. Gaila man jo. Kai tik jis prasitars, kad nori išvykti į Čečėniją, jis bus nužudytas iš karto. Todėl jie ten ir sėdi. Jie visi yra įkaitai.  Amerikos valdžios, siekiančios dominavimo pasaulyje, įkaitai. Kol taip bus - bus žudomi ir rusai, nužudys bet ką, kas pasisakys prieš tai. Vienintelis žmogus, kuris stojo prieš JAV dominavimą pasaulyje yra Vladimiras Vladimirovičius Putinas.

      Valteri Aleksandrovičiau, leiskite Jus grąžinti prie ankstesnio klausimo. Po Litvinenko mirties - tai buvo gana vieša mirtis, ji buvo aptariama visų pasaulio leidinių puslapiuose – tačiau, nežiūrint į tai, nebuvo imtasi jokių rimtų priemonių, tokių kaip diplomatų išsiuntimas, gresiančios rimtesnės finansinės sankcijos. O dabar, nors mes vis dar net nežinome, kas atsitiko su Skripaliais, pasipylė veiksmai. Kaip Jus sau paaiškinote, kodėl tuomet nieko nevyko, o dabar imtasi visų įmanomų priemonių?

      Jie dabar bando parodyti, kad daro kažką prieš Rusiją. O ką gali padaryti Rusijai? Na ištremia. Bet iš tikrųjų jie dabar bijo Rusijos.

      Valteri Aleksandrovičiau, pastarųjų dienų naujiena yra žinia apie stebuklingą ir gana netikėtą Julijos Skripal sveikatos gerėjimą. Britų žiniasklaida daug pasakojo, kad ji su tėvu neturi šansų išgyventi. Bet štai paaiškėja, kad nukentėjusioji jau atgavusi sąmonę, valgo, gali kalbėti. Britanijoje tokia nuostabi medicina?

      Tiesiog greta nėra nuodytojo. Tai viskas. Galbūt ją net išeis iš ligoninės. Netoli Sašos buvo nuodytojas. Ir ligoninėje jis buvo. Kadangi, kaip aš manau, jį buvo apnuodiję tris kartus. Tai mano nuomonė. Pirmą kartą jis buvo apsinuodijęs - diagnozuotas apsinuodijimas maistu. Kai tik jis pateko į ligoninę, ten buvo galima nuodyti kiek tik nori. Nemanau, kad jį nuodijo medikai.  Tiesiog ten tokia tvarka, kad gali ateiti ir išeiti kas tik nori, tame tarpe ir tas, kuris užbaigė pradėtą darbą.


      Aleksandras Litvinenko Londono ligoninėje 

      Beje, kalbant apie tai, Jūsų sūnaus mirtis buvo labai vieša. Jos simboliu tapo ši žymioji foto, kur jis guli ligoninės lovoje pilka galva, visas išsekęs. Ir ši nuotrauka tikrai turėjo didelį emocinį poveikį visuomenei. Kalbant apie Skripalius ... nuo įtariamo apsinuodijimo  jų iš tiesų visai nebuvo matyti. Ar turite kokių nors versijų, kodėl? Kodėl Jūsų sūnaus atveju buvo plačiai atvertos durys, kiekvienas galėjo jį fotografuoti, o dabar niekas nežino, kur Skripaliai yra, ir kas su jais negerai?

      Kai nuodijo Sašą, tai buvo, kaip sakoma, feikas, kurį turėjo parodyti visam pasauliui. Kokia Rusija yra žiauri ir kaip ji kovoja su savo priešais. Dabar, kai jie suprato, kad persistengė,  nusprendė šiek tiek pakeisti savo taktiką. Todėl dabar Skripalių nerodo, slaptai saugo, laukdami Rusijos reakcijos. Jei tai būtų, kaip sakoma, "Rusijos braižas", tuomet viskas jau seniai būtų buvę nustatyta.

      Tuo pačiu ir Sašos atveju, jei tai būtų "Rusijos braižas", istorija iki dabar būtų garsinama. Tačiau „Scotland Yard" neužsiėmė nusikaltėlių paieška. „Scotland Yard"  darė viską, kad sunaikintų pėdsakus. O dabar jie nenori visko atvirai rodyti, nes žino, kad po to gaus trinti pėdsakus, kaip su Saša.

      Nes jie ne su kvailiais turi reikalų. Rusijoje taip pat yra jėgų, galinčių nustatyti, kad tai buvo nunuodijimas, ir kas tai padarė.

      Žiūrėkit,  jei britai iš pat pradžių žinojo, jog Rusija su tuo nesusijusi, tuomet Julijos Skripal atsigavimas tikrai nenaudingas. Nes jų versija dabar atrodo, švelniai tariant, ne itin logiška. Viena vertus, jie pirmiausia sakė, kad tai yra mirtina medžiaga, nuo kurios niekas niekada negali atsigauti. O dabar mes sužinome, kad jauna mergina taisosi. Tai juk nepalanku Britanijos valdžios institucijoms.

      Jiems bus nenaudinga, jei pats Sergejus Skripalis liktų gyvas. O ši mergaitė - ji nieko nežino. Skripalis žino. Dukra tiesiog atvyko pas savo tėvą ir pateko į bėdą.

      Vis dar kyla abejonių dėl versijos, kad jie tikrai buvo apsinuodiję vadinamuoju „Novičiok“ („Naujokas“, medžiaga A234, - red. pastaba). Kadangi mums teigiama, jog tai yra labai stiprus greito veikimo nuodas, taigi atsigavimas po jo atrodo neįtikėtinas.

      Sako, kad 13 kilometrų nuo tos  vietos, kur jie apsinuodijo, gaminami šie nuodai. Ir tuo pačiu ten gamina priešnuodžius. Juk norint sužinoti, kaip padėti apsinuodijus, turi būti ir patys nuodai. Be to, man dar kyla klausimas, kodėl Sergejui Skripaliui reikėjo tų dviejų jūrų kiaulyčių.

      Turite omenyje jų naminius augintinius?

      Taip, jūrų kiaulytės. Kodėl jiems to reikia? Juk, kaip taisyklė, jūrų kiaulytės yra tie gyvūnai, su kuriais tikrinami įvairūs chemikalai.

      Mes, deja, niekada nesužinosime to.

      O gal jis tiesiog pats atsitiktinai nusinuodyjo? Įvairios mintys kyla.  O gal jį apnuodyjo, nes per daug žinojo. Visko gali būti.

      Beje, Rusija vis dar neturi ryšio su Skripaliais. Nors Julija ir, jei gerai suprantu, jos tėvas yra Rusijos piliečiai. Kiek žinoma, jie turi artimųjų ir giminaičių Rusijoje. Man būtų įdomu sužinoti iš Jūsų asmeninės patirties, ar britų gydytojai gerbia pacientų bei jų giminių teises ir leidžia lankyti artimuosius?

      Na, britų gydytojai tiesiog atlieka savo darbą. O kažkas sukiojasi aplinkui. O kas tai yra - CŽV tai ar MI6 - nežinoma. Arba galbūt tai neaiškūs nuodytojai, kurie gamina nuodus visam pasauliui. Žinau, kad Rusijoje visos šios cheminės medžiagos buvo uždraustos.

      Bet kokiu atveju, jei Sovietų Sąjunga kūrė tokias medžiagas, tada, norint nustatyti jų kilmę, analizei turi būti prieinama biologinė medžiaga. Šiuo atveju – nukentėjusiųjų tyrimų rezultatai. Iki šiol Rusijai tokie rezultatai nepateikti. Kaip Jūs pats manote, Rusijai bus suteikta prieiga prie tyrimų rezultatų ar Jungtinė Karalystė, Jūsų manymu, nėra suinteresuota tirti šią bylą?

      Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Kuo toliau, tuo labiau viskas bus slepiama. Ten dabar darbuojasi protingos galvos, ieškodamos variantų, kaip viską pateikti prieš Rusiją. Jie jau suprato, kad prašovė. Galbūt tai buvo speciali priešrinkiminė akcija? Jie tikėjosi, kad pasaulio visuomenė sukils ir V. Putinas bus pašalintas.

      Tiesą sakant, pasaulio visuomenė gana stipriai sukilo.

      Bet, kadangi Rusijos žmonės nėra kvailiai, jie suvokė, kas vyksta.

      Aš noriu palyginti šiuos du atvejus. Litvinenkos atveju daugiau ar mažiau įvykių seka buvo logiška. Tai yra susitikimas viešbutyje, polonio dėjimas į arbatą, pablogėjusi sveikatos būklė, ligoninė ...

      Ne, ne nuo to prasidėjo.

      Taip, Jūs minėjote, kad jis anksčiau buvo apsinuodijęs.

      Kai visa tai prasidėjo, ėmė tampyti Scaramellą. Scaramella yra draugas italas. Pradžioje ėmė tampyti italą, po to pradėjo kalbėti apie Lugovojų, Kovtuną ir Sokolenko. Tačiau faktas yra tas, kad jei jie tai padarė, jau būtų pasklidusi informacija. Trys žmonės - ne vienas. Vienas žmogus dar gali nuslėpti nuodijimą. Tačiau ten buvo grupė. Pažvelkit į pėdsakus. Pagal juos turėjo būti žmogus, kuris būtų paskirstęs polonį taku.  Polonis buvo ir ant Sašos.  Ir visame kelyje, kuriuo ėjo Lugovojus.  Jo buvo stadione, lėktuve. Vienas žmogus negalėjo to padaryti... Dar būtinai reikėjo palikti palikite pėdsakus Milleniume, restorane, suprantate? Jie patys nebūtų palikę šių pėdsakų. Ar žinote, kiek ten buvo išbarstyta polonio? Už 37 milijonus dolerių! Kad nunuodyti kažkokį Sašą, reikėjo išleisti 37 milijonus dolerių poloniui!

      Beje, tai panašu į Skripalių atvejį. Juk norint sukurti „Novičiok“ reikia bent kelių milijonų dolerių.

      Juk provokatoriams negaila pinigų.

      Boris Johnson

      Bet kokiu atveju, nepriklausomai nuo to, kas atsitiko ir kas stovėjo už Litvinenkos nužudymo bei  pasikėsinimo nužudyti Skripalius, aišku, kad Jungtinė Karalystė ketina tai panaudoti santykių su Rusija eskalavimui.

      JK daug nori. Bet paslėpti viską bus labai sunku. Ir galiausiia jie „sudegs“. Juos sugaus, ir Theresai May  bus labai gėda. Ir tam jų klounui, kuris yra užsienio reikalų ministras (Boris Johnson – red. pastaba) - taip pat bus labai gėda.

      Kaip manote, kaip turėtų elgtis Rusija?

      O Rusija elgiasi teisingai. Šuo loja- vėjas nešioja. Štai, ką Putinas pasakė: Rusija dabar galinga. Dabar turime raketų ir visko, kad atsakytume į šiuos parazitus, kurie nenori gyventi taikiai ir siekia dominuoti pasaulyje.

      Dabar daugelis lygina Litvinenkos nunuodijimą su Skripalių apsinuodijimu. Ar manote,  kad yra kažkas panašaus? Kas yra panašu ir kas yra kitaip?

      Visi apnuodijimai turi kažką panašaus. Skripalių situacijoje kažkoks kitas Goldfarbas atsirastų.

      Kalbama, kad Jūsų sūnus kaltino Putiną.

      Ne, jis Putino nekaltino. Aš ėmiau kaltinti, kai tik atvažiavau. O sūnus man pasakė: „Tėti...“  Suprantate, ten jis negalėjo atvirai kalbėti, žinojo, kad mūsų klausomasi. Jis net negalėjo man parodyti, kad tylėčiau. Tik davė suprasti, kad mūsų klausomasi. Jis man tiesiog neleido kalbėti, atmetė mano argumentus, neleido kaltinti Putino. Jam buvo nemalonios tos kalbos.

      Kaip manote, kaip jis pats sau aiškino tai, kas su juo vyksta?

      Jis tikėjosi dar gyventi – tai suprantama. Nebuvo jokių priešmirtinių pokalbių. Tačiau buvo ir užuominų apie tai, kad jis, galbūt, neišgyvens. Pavyzdžiui, kalbėjo Ahmedui: „Kai aš mirsiu, o tu išvažiuosi į Kaukazą, pasiimk manę su savim“, t. y. prašė palaidoti. Marinai jis sakė: „Aš dar bėgiosiu“. Jis labai mėgo bėgioti. Saša penkiakovininkas, penkiakovės sporto meistras.

      Kaip manote, kam dar iš jo rato žmonių gali grėsti pavojus?

      Kai tik kas nors užsinorės į Rusiją, jam galas.

      Be Zakayevo, ar kas nors ateina į galvą iš jo buvusio draugų rato?

      Taip, ir Marina su saule negyvens. Kai tik kas nors ką nors sugalvos, jų gali nelikti.

      Kokiu būdų, Jūsų nuomone, Aleksandras Litvinenko galėjo pakenkti britų specialiosioms tarnyboms?

      Jis niekuo negalėjo pakenkti. Jis dirbo su nusikaltėliais, ir atliko užduotis, susijusias su kai kuriomis tarnybomis, ne tik britų. Pamenu, jis keliavo ir į Ispaniją, ir į Italiją, ir į Suomiją. Po to išvyko į Čekiją kaip konsultantas. Nusikaltėlių pilna Europa, o tokie žmonės kaip Saša padeda su jais tvarkytis.

      Jis daug žinojo?

      Taip.

      Timoti Raideris pasakojo, kad 2006 metais tarp Aleksandro Litvinenko ir Boriso Berezovskio buvo konfliktas...

      Nesąmonė - nebuvo jokio konflikto. Todėl man nepatinka parodytas filmas. Borisas buvo mano draugas. Mes kalbėjome su juo telefonu. Borisas mane gerbia, ir aš gerbiu jį.

      Rusijoje sklando kalbos, kad Berezovskis galėjo...

      Ne ne, Borisas nieko negalėjo nunuodyti. Jis per daug protingas, kad taip elgtųsi.

      Jums dabar, jei gerai suprantu, negalima išvykti iš šalies?

      Kodėl? Galiu išvykti. Manęs prievarta nelaiko. Vienintelis dalykas, aš pats turiu rūpintis savo gyvybe, o išvykus visko gali nutikti.

      Paskutinis klausimas. Iš esmės, jei tikėti britų kaltinimais, Jūsų sūnaus nužudymas vadinamas pirmuoju branduolinio terorizmo atveju Jungtinėje Karalystėje. Apie Skrypalius jie dabar sako, kad tai pirmasis cheminio ginklo panaudojimas. Jei tai tiesa, tuomet tai yra labai sunkus nusikaltimas ir valstybė pati turėtų save ginti.

      Niekas nieko neras. Jei Skripalis ką nors apie juos žino, tada viskas - Skripalis pasmerktas. Jo dukrą gal ir paleis. Bet jei ir ji ką nors žino, taip pat neišeis gyva.        

      Skaityti komentarus