°C
      2024 04 19 Penktadienis

      „Contra Magazin": Europai laikas atsikratyti Vašingtono rimbo

      Nuotrauka: Reuters nuotr.

      2018-05-28 07:00:00
      Europą valdo Vašingtono rimbas, ji bejėgė prieš Amerikos geopolitinius reikalavimus, rašo Austrijos „Contra Magazin". Bijodama ekonominių problemų ir nuo seno turėdama įprotį pataikauti amerikiečiams, ES aklai klauso JAV, nepaisydama savo interesų. Atėjo laikas keisti situaciją, mano straipsnio autorius Marco Mayer: konfliktas dėl Irano - gera pradžia, o kitu žingsniu turėtų tapti santykių su Rusija ir Kinija plėtra.

      „Europa paklūsta Vašingtono rimbui ", - rašo Austrijos „Contra Magazin". Europiečiai yra bejėgiai, kai kalbama apie amerikiečių geopolitinius reikalavimus. Dabar tai pasireiškia, pavyzdžiui, sankcijų režimu. Tačiau atėjo laikas viską pakeisti, sako straipsnio autorius Marco Mayer.

      Kaip pažymima straipsnyje, amerikiečiai iki šiol savivaliavo ir taikė sankcijas prieš kitas šalis, atsižvelgdami į savo ekonominius bei saugumo interesus, o europiečiai sekė Jungtinių Valstijų nurodyta kryptimi. Tai atsitiko iš dalies dėl to, kad buvo norima stiprinti transatlantinius santykius, net paminant savo nacionalinius interesus bei savo šalių vystymąsi, nes Europos politikai yra per minkšti ir nuolaidūs, kad išdrįstų stoti su kitomis šalimis prieš JAV ir pasakyti Vašingtonui:  „Ne, mieli draugai, taip daugiau nebus".

      Puikus pavyzdys, autoriaus nuomone, yra antirusiškos JAV sankcijos, kurių pirmiausia reikalavo Vašingtonas ir jo Europos šalininkai - ir kurios lėmė atsakomuosius Maskvos veiksmus. Rezultatas yra tai, kad amerikiečiai, kurių ekonomika nėra taip persipynusi su Rusija, įveda savo sankcijas, europiečiai jas paremia  - nors šios priemonės kenkia Vokietijos interesams - arba tiesiog stebi, kaip JAV savarankiškai paskelbia taisykles pagal savo nacionalinius interesus, kam europiečiai tikrai negali pritarti.

      Ir visa tai - iš baimės, kad arba pačios Europos šalių bendrovės bus išstumiamos iš JAV rinkos, arba Vašingtonas jiems taikys didelio masto pinigines nuobaudas. Tačiau galbūt priežastis taip pat yra tai, kad „atsakingų politikų galvos jau įlindo į Amerikos užpakalį, ir jiems gerai, nors ten ir tamsu, bet malonu ir šilta".

      Iki šiol JAV įvedė sankcijas daugiau nei 6000 bendrovių ir asmenų, turinčių įtakos finansinėms byloms daugiau nei dvidešimtyje šalių, pavyzdžiui, prieš Iraną, Rusiją, Venesuelą, Šiaurės Korėją, Libaną ar Libiją. Ir tie, kurie bando prieštarauti tokiai politikai, yra baudžiami, rašo Austrijos žurnalas.

      Dabar europiečiai, kurie eina kartu su Kinija ir Rusija prieš amerikiečius, yra kažkas naujo, nes taip turėjo nutikti tik įvedus „juokingas antikorupcines sankcijas", - įsitikinęs Marco Mayeris. Tačiau tuo metu Amerikai vis dar vadovavo prezidentas Barakas Obama, kuris, nepaisant neigiamų padarinių savo ekonomikai, buvo garbinamas kaip „Amerikos mesijas" ir palaikė JAV interesus.

      Tačiau mažai tikėtina, kad europiečiai galiausiai ims rūpintis savo interesais, nes ES ekonomika yra per daug susipynusi su amerikietiška, įsitikinęs straipsnio autorius. To nebus, net jei Briuselyje, Berlyne, Paryžiuje, Londone ir kitose sostinėse žinoma, kad jie patys turi pakankamai galios rinkoje, kad išdurtų amerikiečius, nežiūrint į laikinus ekonominius nuostolius. Amerikos rinka yra svarbi, jei mes į tai žiūrėtume pasauliniu mastu, tačiau ir patiems amerikiečiams yra vienodai svarbi pasaulinė rinka. Ir jei europiečiai veiks kartu su Kinija, Rusija ir kitomis šalimis, tai bus rimtas smūgis JAV ekonomikai, pabrėžia Austrijos žurnalas. JAV apyvarta užsienio prekyboje su ES ir Kinija yra beveik 1,3 trilijono dolerių – gera jėga, kurios pagalba galima daryti spaudimą Vašingtonui, tačiau ji niekada iš tikrųjų nenaudojama, - apgailestauja Austrijos žurnalistas.

      Jo nuomone, europiečiai turėtų pradėti judėti į nepriklausomybę nuo JAV ir vystyti savo ekonominį bei politinį kursą, kuris atitiktų jų pačių interesus. Irano konfliktas yra gera pradžia, - įsitikinęs  Marco Mayer, kurio nuomone netrukus turėtų išsiplėsti JAV ir Rusijos interesų konfliktas. „Ciniškai kalbant, amerikiečiams reiktų pasakyti, kad jie gali skausmingai žūti dėl savo sankcijų – o kartu su jais ir visa jų imperija", - teigia šio straipsnio autorius. Pasaulis įvairialypis, jame yra daug galios ir jėgos centrų. Vašingtonas nėra pasaulio bamba, lygiai kaip Briuselis, Londonas, Paryžius, Maskva, Pekinas ar Naujasis Delis, - baigia „Contra Magazin".

      Skaityti komentarus