°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Bėgimo klubo“ steigėja D. Jankauskaitė: „Verkiau iš laimės, kai pirmą kartą nubėgau 5 kilometrus nesustodama“

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      2018-04-06 21:00:00
      Dana Jankauskaitė galvojo, jog bėgimas nėra jai skirtas. Vis dėlto, moteris atsikraustė gyventi netoli upės, kur dažnai matydavo bėgiojančius žmones. Tai ją paskatino vieną dieną išbandyti save. Dana pirmuoju bandymu įveikė 10 metrų, vėliau 1, 5 kilometrus, o šiuo metu planuoja nubėgti beveik 50 kilometrų.

      Klube – nuo profesionalų iki namų šeimininkių

      D. Jankauskaitė 2015 metais netikėtai socialiniame tinkle „Facebook“ atrado A. Siaurytės įkurtą grupę „Bėgimo klubas“. Moteris pastebėjo, jog čia lankosi įvairūs žmonės – nuo profesionalų iki namų šeimininkių ar negalią turinčių žmonių. „Supratau, jog nesu vienintelė, kuri nubėga 10 metrų ir pavargsta. Mane drąsino bendruomenės palaikymas ir šioje grupėje publikuojami įrašai, kuriuose reikėjo papasakoti, kaip sekėsi bėgiojimo metu. Verkiau iš laimės, kai pirmą kartą nubėgau 5 kilometrus nesustodama. Tai man buvo didžiausias pasiekimas“,- prisiminimais dalijosi bėgimo entuziastė.

      Netrukus Dana tapo viena iš klubo steigėjų. „Pasiūliau šią grupę įkurti kaip viešąją įstaigą. Kartu su A. Siauryte ir vyru sutvarkėme reikalingus dokumentus ir šią vasarą jau švęsime 2 metų gimtadienį“,- detales atskleidė bėgikė.

      D. Jankauskaitė neįsivaizduoja savo gyvenimo be „Bėgimo klubo“, kuris jai yra tarsi šeima. „Dažniausiai bendraujame socialinėje erdvėje, tačiau žmonių palaikymas skatina gerinti bėgimo rezultatus ar išbandyti kažką ekstremalaus. Kartu keliaujame į varžybas, aplankome įvairias vietoves, sutinkame skirtingus žmones“,- pasakojo viena iš klubo steigėjų.

      „Bėgimo klubas“ per šį laikotarpį yra gavęs daug įvairių titulų už didelį dalyvių skaičių varžybų metu. „Šiais metais iš Lietuvos Respublikos Seimo ir krašto apsaugos ministerijos gavome apdovanojimą pagarbos bėgimo „Gyvybės ir Mirties keliu“ metu. „Alfa Run“ bėgime prizą gavome iš J. Oleko rankų, šis – vienas įsimintiniausių“,- atskleidė Dana.

      D. Jankauskaitė neslėpė susižavėjimo sportuojančiomis mamomis. „Raginu imti vežimus ir kartu su vaikais bėgioti. Nesvarbu, kokį atstumą įveiksite, vis tiek judėsite. Pati esu mama, todėl labai dėl jų džiaugiuosi“,- kalbėjo bėgikė.

      Didelis žmonių palaikymas

      Bėgimo entuziastė sudalyvavusi pirmose varžybose gavo tokį didelį adrenalino ir emocijų antplūdį, jog nuo tos akimirkos bėgimas tapo jos priklausomybe. „Vieną dalį atstumo įveikiau bėgdama, kitą eidama. Pirmaisiais metais dalyvavau visur, kur tik buvo įmanoma“,- prisiminė Dana.

      Dalyviai bėgimo varžybų metu sulaukia itin didelio palaikymo iš klubo narių ar žiūrovų. „Kartais atrodo, kad jau nebegali toliau bėgti. Tada išgirsti, kaip kažkas šaukia tavo vardą, ragina nepasiduoti ir pastebi, kad jau kirtai finišo liniją“,- pasakojo moteris.

      D. Jankauskaitė nejaučia malonumo bėgdama ilgas distancijas, tačiau neslepia, jog artimiausiu metu planuoja įveikti daugiau nei 42 kilometrų distanciją. „Man 5-8 kilometrai yra idealiausias variantas. Vis dėlto, šiuo metu labai noriu sudalyvauti ultra-bėgime. Tam planuoju pasiruošti per artimiausius du metus“,- planus atskleidė bėgimo entuziastė.

      Sunkiausia – išeiti iš namų

      Pasak „Bėgimo klubo“ steigėjos, bėgimas – puikus sportas, tačiau galima skaudžiai susižeisti. „Žmonės nedaro apšilimo pratimų. Bėga per greitai arba neatsižvelgia į kūno siunčiamus signalus. Renkantis avalynę taip pat reikia atsižvelgti į pėdos tipą“,- dažniausiai daromas klaidas įvardino Dana.

      Bėgioti pradedantiems žmonėms sunkiausia – išeiti iš namų. „Mano vienintelis patarimas – užsidėti kedus ir uždaryti duris. Labai daug moterų galvoja, kaip jos atrodys bėgiodamos. Nereikia pamiršti, kad tai darai tik dėl savęs. Su kiekvienu žengtu žingsniu esi aktyvesnis ir vis tobulėji“,- teigė D. Jankauskaitė.

      Skaityti komentarus