°C
      2024 03 19 Antradienis

      ​„Asia Times": Indija siekia pusiausvyros tarp Maskvos ir Vašingtono

      Nuotrauka: Reuters nuotr.

      2018-05-22 07:00:00
      Indija supranta, kad, atsižvelgiant į Rusijos ir Kinijos suartėjimą, jos santykiai su Maskva, kurie yra paremti tik ginklų pirkimu, tampa mažiau pelningi, todėl siekia suartėti su Jungtinėmis Valstijomis. Tačiau pasitraukti nuo Rusijos Delis negali, nes liktų be pelningų gynybos pasiūlymų, kurie svarbūs, kai jis yra supamas stiprėjančių Kinijos ir Pakistano. Šioje situacijoje Indija bando rasti pusiausvyrą santykiuose su Rusija ir JAV, rašo „Asia Times" analitikas Tenzin Topden.

      Kaip neseniai paaiškėjo, po Indijos gynybos ministrės Nirmalos Sitharaman, kuri balandį lankėsi Maskvoje, kad aptartų S-400 pirkimą, į Maskvą susitikti su Vladimiru Putinu gegužės pabaigoje atvyksta premjeras Narendra Modi. Rusijos ginklų pirkimas gali tapti JAV sankcijų pažeidimu. „Azija Times" žurnalistas Tenzin Topden pasakoja, kaip Delis  „atsargai žaidžia", siekdamas išlaikyti pusiausvyrą santykiuose su Rusija ir JAV.

      Žurnalisto nuomone, negalima nepastebėti dabartinio Indijos atsigręžimo į JAV bei Rusijos suartėjimo su Pakistanu ir Kinija. Tokiomis sąlygomis, atsižvelgiant į besikeičiančią geopolitinę situaciją, vertėtų iš naujo įvertinti ilgalaikį Maskvos ir Delio bendradarbiavimą. Šiuo metu pagrindinis klausimas: ko visos šios šalys nori viena iš kitos?
      Ekspertas pabrėžia, kad bendra Rusijos strategija paremta siekiu įtraukti JAV  į konfrontaciją, siekiant „išsekinti JAV finansinę ir diplomatinę galią." Maskva nori, kad JAV taptų atvira įtakoms ir nuolaidoms, kurias ji galėtų naudoti savo regione. Net ir Kremliaus karinė operacija Sirijoje buvo skirta tam, kad Vašingtonas dar labiau įsitrauktų į kovas Artimuosiuose Rytuose, kad tuo pačiu metu įgytų laiko įgyvendinti vieną iš pagrindinių savo tikslų - pasirūpinti „buferine zona" tarp Maskvos ir Briuselio.

      Šiuo požiūriu, Rusijos sprendimas parduoti ginklus Pakistanui kaži ar yra atsakomasis žingsnis Indijos ir Jungtinių Valstijų suartėjimui, teigia autorius. Maskva visų pirma rūpinasi tuo, kad amerikiečiai ir NATO turėtų  papildomo darbo, o taip pat ieško būdų naujiems pajamų šaltiniams, nes susidūrė su Vakarų sankcijomis ir nepastoviosiomis naftos kainomis. Panaši situacija ir Rusijos partnerystėje su Kinija, kur kyla „gilaus abipusis nepasitikėjimas". Rusija vis labiau nuogąstauja dėl didėjančios Kinijos įtakos, ypač Centrinėje Azijoje, kurią Maskva laiko savo „kiemu".
      Kaip Rusijai reikia Kinijos, kad atsverti JAV įtaką ir parduoti naftą, taip ir Indija reikalinga iš vienos pusės atsvarai prieš Kiniją, o iš kitos - kaip ginklų bei energijos rinka. Būtent dėl to, pavyzdžiui, Maskva taip aktyviai pasisakė už tai, kad Delis taptų nuolatiniu Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) nariu. 
      Kalbant apie Vašingtoną, jo siekis suartėti su Indija greičiau susijęs su siekiu mažinti Kinijos, o ne Rusijos įtaką. Beje, ir Deliui Rusija bei JAV reikalingos labiausiai tam, kad taptų atsvara sparčiai stiprėjančiam Pekinui.

      Akivaizdu, kad Rusijos strateginis suartėjimas su Pakistanu ir Kinija yra nukreiptas prieš JAV ir nėra pernelyg glaudžiai susijęs su Indija. Tačiau tai vis tik paveikė Delio elgesį. Rusija ir Indija palaiko glaudžius santykius dar nuo SSRS laikų. Tačiau tuo pačiu Delis turėtų suprasti, kad bendradarbiavimas su Maskva nėra toks pelningas - taip, jis gali nusipirkti ginklų, tačiau Rusija negali tarnauti kaip atsvara Kinijai. Priešingai, Maskva pastaraisiais  metais vis labiaus suartėja su Pekinu.
      Be to, „Putino išsišokimai Artimuosiuose Rytuose ir Rytų Europoje“ apsunkino Delio padėtį. Indija, kuri, bendradarbiaudama su Rusija, siekia suartėti su Vakarais, priversta užimti tam tikrą padėtį, kai iš tiesų ji negali nei pasmerkti, nei apginti Maskvos, bet gali ignoruoti jos veiksmus, tvirtina Tenzin Topden. 

      Analitikas pabrėžia, kad Narendra Modi imasi priemonių, kad būtų išvengta per didelės priklausomybės nuo santykių su Rusija. Kadangi pagrindinis jų vaidmuo tenka ginklų pirkimui, Indija bando rasti naujų tiekėjų JAV ar Izraelyje. Pastaraisiais metais prekyba gynybos srityje tarp Vašingtono ir Delio labai išaugo, o Rusija, nors ir toliau yra pagrindinis Indijos tiekėjas, palaipsniui praranda savo rinkos dalį.
      Kita vertus, Delio, kuris dar toli nuo karinio savarankiškumo, gynybiniai sandoriai su Maskva turi kur kas mažiau sąlygų nei kontraktų su Vašingtonu įsipareigojimai. Rusijos ginklų atveju Indija gali pati nuspręsti, kaip ir kam juos naudoti. Atsižvelgiant į Delio baimę dėl Kinijos ir Pakistano karinio modernizavimo, Indijai gali būti sunku pasitraukti nuo Maskvos. Bet kitaip Delis rizikuoja amžinai svyruoti tarp Rusijos, „kuri ir toliau naudosis šia draugyste", ir nestabilios JAV, kuriai vadovauja žmogus, kurio žodžiai ir veiksmai ne visuomet sutampa.

      Skaityti komentarus