°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Apple” galėtų nusipirkti „Tesla“ - tai abiems kompanijoms išeitų į naudą

      Nuotrauka: Tesla nuotr.

      2018-05-20 09:00:00
      “Apple” jau ilgai bando įsibrauti į elektrinių automobilių rinką. Šią svajonę galima išpildyti, jeigu “Apple” nuspręstų padėti finansinių problemų kamuojamai “Teslai”.

      Visame pasaulyje žinoma elektrinių automobilių gamintoja “Tesla” yra ryškiausia šios industrijos atstovė. Nepaisant populiarumo, kompanija nuo pat jos atidarymo pradžios turėjo finansinių problemų. Savo pirminių akcijų pardavimo metu,  2010 m. birželio 10, “Tesla” sugebėjo surinkti $226 mln., deja nuo to laiko kompanija gali pasigirti tik didžiuliais nuostoliais, iš kurių pats didžiausias įvyko 2017 m., kai kompanija prarado $2.24 mlrd.

      Didžiausios “Tesla” problemos atsirado dėl to, jog Elon’as Musk’as bando savo gaminius padaryti lengvai prieinamus visuomenei ir taip priversti automobilių industriją draugiškesne aplinkai. Kiekvieną minutę kompanija praranda $6.500 tūkst., o tam, kad sulauktų 2018 m. pabaigos, jai prireiks dar  $2 mlrd., praneša “Bloomberg”.
      “Bloomberg” nerimauja, jog yra “labai didelė rizika”, jog įmonė nesulauks 2018 m. pabaigos. Kompanijai nesiseka ne tik finansiškai. Automobilių gamintoja taip pat nesugeba pagaminti pakankamo kiekio “Model 3” automobilių. Be to, naudodamasis moderniu “Tesla” autopilotu žuvo jo vairuotojas, o kai kurie įmonės bendrasavininkai nori pašalinti Elon’a Musk’ą iš kompanijos pirmininko pareigų, o jo brolį Kimball Musk pašalinti iš tarybos.
      Tuo tarpu “Apple” savo inovatyvią produkciją, nepaisant jos didelės kainos, sugebėjo išpopuliarinti pasaulyje. Palyginimui: “iPhone” telefonais šiuo metu naudojasi virš 700 mln. Žmonių, o iki 2023 m. “Tesla” vairuos iki 3 mln. žmonių, praneša “TheStreet”.
      Nors išmaniųjų telefonų ir automobilių gamyba labai smarkiai skiriasi, “Apple” galėtų pasinaudoti savo puikiomis reklamos ir gamybos žiniomis bei dideliu pinigų rezervu ir paversti “Tesla” pelninga. Kitų kompanijų pirkimas nėra naujiena “Apple” – praeitais metais jie už $400 mln. nusipirko muziką atpažįstančią programėlę “Shazam”.

      “Tesla” vertė šiuo metu siekia $51 mlrd., o “Apple” – $285 mlrd., tad žvelgiant iš finansinės pusės, “iPhone” gamintojai tikrai įstengtų  nusipirkti finansinių problemų kamuojamą elektrinių automobilių gamintoją.
      “Jie be abejonės galėtų nusipirkti didelę kompaniją, nes finansinės galimybės tam yra”, - sakė buvęs “Apple” generalinis direktorius John Sculley, duodamas interviu “TheStreet”.
      “Jeigu jie norėtų nusipirkti kurią nors didelę kompaniją, greičiausiai pasirinktų tokią, kurios tikslas buvo didžiajai vartotojų daliai sukelti technologinę revoliuciją  – pavyzdžiui, automobilių gamintoją “Tesla”. Ši kompanija atitinka visus kriterijus.”
      2016 m. “Apple” pradėjo save realizuoti ir elektrinių automobilių rinkoje, šiam tikslui pasiekti pasamdė šimtus darbuotojų. Remiantis pirminiu planu, pirmieji kompanijos automobiliai pasaulį išvys 2019 m.

      Kompanijos vadyba galėtų lengvai įkalbėti Elon’ą Musk’ą parduoti kompaniją, teigia “Tesla” ekspertas Anton Wahlman. “Jis šį sandorį priimtų greičiau, nei dvi musės spėtų iššokti iš įkaitusios keptuvės”, - tęsė Anton Wahlman. – “Tai yra šlykšti verslo šaka. Elon’as nori vadovauti “SpaceX”, tai yra jo svajonė. Jis nenori verstis automobiliais”

      Skaityti komentarus