°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      A. Mockevičius : „Gerbsiu Seimą, jei jis išdrįs pasipriešinti privataus verslo, šiuo metu veikiančio per prezidentę Dalią Grybauskaitę, interesams"

      Nuotrauka: A. Mockevičius | alkas.lt

      Autorius: Arminas Mockevičius
      2018-07-11 16:00:00

      Sergantys žmonės yra labai pažeidžiami, jie padarys bet ką dėl savo sveikatos, todėl dažnai nutyli apie gydytojų blogus darbus ir pan., todėl ir duoda kyšius, nes sveikata brangiausias turtas ir yra atiduodamas į gydytojo rankas. Mano nuomone, visa atsakomybė dėl kyšio paėmimo tenka gydytojams, nes jie naudojasi savo aukštesne padėtimi. Tačiau šis tekstas ne apie tai. 

      Kiekvienas iš mūsų žino atvejų, kai gydytojas yra ir valstybinės įstaigos gydytojas, ir dar turi savo versliuką - privačią įstaigą. Kai atsirado galimybė gauti finansavimą iš valstybės, gydytojai susikūrė savo kabinetukus ir parsiviliojo savo klientus. Kaip ir viskas būtų gerai, juk automobilių serviso darbuotojas irgi taip pat daro prieš atidarydamas savo garažiuką, tačiau čia situacija kitokia. Neretas kabinetas kažkodėl naudojasi tokiomis pačiomis priemonėmis, kaip ir viešoji įstaiga, kurioje dirba gydytojas, arba privačiame kabinete atsiranda medicininis prietaisas, kuris "per klaidą" nebuvo net išpakuotas gydymo įstaigoje ir pan. Bet ir tai dar ne sisteminė problema, nes ne visi tokie atvejai.

      Pati sistema iš esmės yra ydinga. Pavyzdžiui, odontologo paslaugos. Poliklinikose jos yra nemokamos, nors ir reikia laukti visą mėnesį. O privačioje gydymo įstaigoje pacientas turi susimokėti, nors abi įstaigos gauna tuos pačius paciento pinigus. 

      Taip, dažnai privatus kabinetas neturi reikiamos įrangos ir, gaudamas pinigus už kiekvieną pacientą, jį siunčia į biudžetinę viešąją įstaigą. Taip, už tą siuntimą viešoji įstaiga gauna pinigus, tačiau už pacientą, kuris visą mėnesį gydėsi valstybinėje įstaigoje, pinigus gauna privatus kabinetas, kuriam išlaidų kaip ir nėra, bet pajamos plaukia. Ir paskutinis dalykas, tai visiškas absurdas, nes privačios įstaigos už paslaugas ima ir mokestį iš pacientų, ir gauna iš VLK kompensacijas. Iš esmės, tai yra panašiai kaip kyšis gydytojui, tik legalus. 
      Na, o pabaigai, tai koks yra tas PSDF biudžetas, tai yra 1,8 mlrd. eurų? Šias lėšas reikia panaudoti protingai, kad būtų tinkamai suteiktos paslaugos. Sistema veikia prastai, tą pripažįsta ir prezidentė, tačiau jos veto trukdo įgyvendinti tuos pokyčius. 

      Prezidentė ne konstitucinis teismas, kuris gali nuspręsti, kas prieštarauja konstitucijai, kas ne, todėl jos išvedžiojimai yra iš piršto (arba konservatorių verslininko R. Aleknos) laužti. 

      Mano nuomone, verslas turi veikti vienodomis sąlygomis su valstybinėmis gydymo įstaigomis, tačiau šiuo metu verslo sąlygos yra palankesnės. Todėl gerbsiu Seimą, jei jis išdrįs pasipriešinti privataus verslo, šiuo metu veikiančio per prezidentę Dalią Grybauskaitę, interesams.

      Skaityti komentarus