°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      A. Bajoras: Ko atsižadėjo Tėvynės sąjunga ir jos kandidatė į Lietuvos prezidentus?

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: Albertas Bajoras, alkas.lt
      2019-03-04 16:00:00

      Vasario 26 d. 15min.lt laidoje „Mes ne prieš, bet…“: kuo I.Šimonytė skiriasi nuo D.Grybauskaitės?“ Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), populiariai vadinančių save konservatoriais, kandidatė Ingrida Šimonytė buvo paklausta – kodėl nuo 2009 m. dirbdama konservatoriams nenori stoti į šią partiją? Atsakymas buvo labai netikėtas, bet trumpas ir aiškus: „Todėl, kad ten buvo Kazimieras Uoka.“

      Kuo gi neįtiko I. Šimonytei K. Uoka ir jo bendražygiai?

      Kaip žinia, vienas Sąjūdžio pradininkų, Kovo 11-osios Akto signataras, tautininkas Kazimieras Uoka (1951-2016) TS-LKD nariu buvo 2008-2010 metais, kuomet Tautininkų sąjunga buvo prisijungusi prie TS-LKD ir turėjo šioje partijoje savo frakciją. Būdamas TS-LKD nariu K. Uoka, kaip ir kiti jo bendražygiai tautininkai, bandydami stiprinti ir telkti patriotinį konservatyvųjį TS-LKD sparną, be kita ko, aktyviai gynė ir prigimtines tradicinės šeimos bei lyčių santykių sampratas.

      Signatarai Romualdas Ozolas (1939-2015), Algirdas Patackas (1944-2015), Kazimieras Uoka (1951-2016), Leonas Milčius, Vidmantė Jasukaitytė (1948-2018), Vidmantas Povilionis Kovo 11-osios eitynėse Vilniuje 2013 m. | Alkas.lt., A. Sartanavičiaus nuotr.

      Visą 15 min.lt laidą „Mes ne prieš, bet…“: kuo I.Šimonytė skiriasi nuo D.Grybauskaitės?“ klausykite ČIA.

      Iš TS-LKD partijos K. Uoka buvo pašalintas 2010 metais už aktyvų protestą prieš homoseksualistų demonstracijas Vilniuje. Kiek vėliau 2011 m. iš TS-LKD buvo pašalintas ir šios partijos Tautininkų frakcijos lyderis, Seimo narys Gintaras Songaila, kuris tuo metu itin aktyviai priešinosi TS-LKD vykdomai liberaliai ir antitautinei politikai. G. Songailos vadovaujama  TS-LKD Tautininkų frakcijos taryba stojo mūru prieš TS-LKD Vilniaus miesto savivaldybėje kurtą koaliciją su antivalstybines nuostatas deklaravusiu „V. Tomaševskio bloku“ ir  jam priklausančiais KGB statytiniais, tokiais kaip KGB majoras Viktoras Balakinas.

      Tuomet, pasisakydamas už tokią koaliciją KGB majoras V. Balakinas viešai teisinosi nematąs nieko bloga KGB veikloje. Tokią pat mintį piršo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, pareiškusi, jog V. Balakinui kažkaip „reikėjo užsidirbti duonai“… O buvęs Andriaus Kubiliaus patarėjas ir kandidatas į sostinės mero kėdę Raimundas Alekna aiškino, kad politikoje reikia išmokti gyventi su buvusiais KGB darbuotojais, t. y. bendradarbiauti su KGB majoru, buvusiu Europos Parlamento nario V. Tomaševskio padėjėju bei „V. Tomaševskio bloko“ frakcijos Vilniaus miesto taryboje pirmininko pavaduotoju…

      Tokiai koalicijai prieštaravo ir tuometinė Seimo pirmininkė, TS-LKD vicepirmininkė Irena Degutienė, teigusi, kad „nepritaria koalicijai su Lietuvai nelojaliais asmenimis“.

      Tad, vargu ar I. Šimonytės žodžiai apie Kovo 11-osios Akto signatarą K. Uoką ir jo bendražygius liudija neapykantą konkretiems žmonėms, greičiausiai taip kandidatė į Lietuvos Respublikos Prezidentes išreiškė savo principinį nusistatymą prieš kai kurių TS-LKD partijos narių pastangas ginti tradicines vertybes, puoselėti šios partijos konservatyvumą.

      Skaityti komentarus