°C
      2024 04 19 Penktadienis

      9 finansinės klaidos, kurias darote kiekvieną dieną

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-11-05 21:00:00

      Jūs prarandate pinigus, kai einate į parduotuvę, sutinkate su mažu atlyginimu arba gulite ant sofos, o ne veikiate.

      Pasitikrinkite, ar darote šias esmines klaidas, atitolinančias jus nuo klestėjimo:

      1. Nefiksuojate, kur dingsta jūsų pinigai.

      Pinigai mėgsta būti skaičiuojami, ir tai ne šiaip skambi frazė, o aiški instrukcija. Kol nesekate savo išlaidų, negalite žinoti, kur dingsta jūsų pinigai ir nesugebėsite kvalifikuotai sumažinti išlaidų, net jei tai šiuo metu būtina.

      Yra daug įvairių programų, kurios gali padėti lengvai ir greitai fiksuoti išlaidas. Kai tai taps jūsų įpročiu, lengvai fiksuosite visus pirkinius, o mėnesio gale galėsite analizuoti, kam ir kiek išleidote, planuoti, kurias išlaidas galite sumažinti, pastebėsite, kam leidžiate per daug.

      2. Neatidedate bent 10 procentų savo pajamų.

      Atidėdami bent 10 procentų savo pajamų didelio nuostolio nepajusite, o santaupos pamažu, bet užtikrintai didės. Taip sukaupsite norimam pirkiniui, buto remontui ar atostogų kelionei. Nereikia bijoti, kad nutarus dalį pajamų taupyti jūsų gyvenimo kokybė labai suprastės.

      Iš tiesų jūs nepajusite didelio skirtumo, toliau pirksite tai, ką esate įpratę, o štai po kelių mėnesių ar metų galėsite sau leisti tai, apie ką tik pasvajodavote.

      3. Neieškote prekių su nuolaidomis.

      Naudotis nuolaidomis ne tik malonu (jaučiatės apgavę sistemą ir įsigiję prekę gerokai pigiau, nei norėjo iš pradžių ją parduoti), bet ir iš tiesų naudinga. Nėra nieko gėdingo tame, kad perkami nukainuoti, pigesni produktai, einama į kiną, kai paskelbtos akcijos, naudojamasi specialiais kavinių, restoranų pasiūlymais.

      Tikrai neatrodysite kitų akyse vargšai — labiau tikėtina, kad jie įvertins jūsų pragmatiškumą ir taupumą.

      Puikus įprotis – atnaujinti savo garderobą ne sezono metu: vasarą žieminiai batai kainuoja pigiau, o atvėsus orams turėsite kuo pasipuošti.

      4. Nesudarinėjate pirkinių sąrašo.

      Nustatyta, kad eiti į parduotuvę alkanam ir dar be būtinų produktų sąrašo labai negeras   sprendimas. Prisirinksite tiek maisto, kad tikrai nesugebėsite suvalgyti ir dalį teks išmesti, o pinigai bus išleisti veltui.

      Jei sąrašus sudarinėjate, bet užmirštate pasiimti, įpraskite užsirašinėti mobiliajame telefone. Jį tai tikrai imate su savimi visur. Turėsite reikiamų prekių sąrašą ir išleisite mažiau,. Nes nekils pagunda krepšelin dėti viską iš eilės. Ir laiko apsipirkdami sutaupysite.

      5. Per greitai atsisveikinate su pinigais.

      Šiais laikais piniginiai sandoriai ima vos kelias sekundes, tačiau tai, be savų pliusų, turi ir minusų. Mes atsiskaitome kortele nesusimąstydami, o pinigai dingsta iš sąskaitos. Be to, nustojame save riboti apsipirkinėdami, prisirenkame nebūtinų daiktų, be kurių laisvai išgyventume.

      Atpraskite nuo impulsyvių apsipirkinėjimų. Naudokitės 24 valandų taisykle: jei po paros vis dar norite pirkti išsirinktą daiktą ar paslaugą, tuomet pirkite. Tačiau labai dažnai to jums jau visai nebereikės.

       6. Pasiduodate reklamos vilionėms.

      Reklama internete, TV ekranuose ir kitur vienaip ar kitaip veikia mūsų vartojimo įpročius. Mes norime būtent tos dantų pastos, kurią naudoja įstabi blondinė reklaminiame siužete. Ir nesvarbu, kad ši prekė nuo kitos skiriasi tik kaina.

      Į vartojimą žvelkite sąmoningiau, rinkitės ne žinomumą, o kokybę. Tai leis nepermokėti už prekinį ženklą.

      7. Užsiimate tuo, kas atneša mažai pinigų.

      Darbas dėl darbo — gal ir garbinga, herojiška, bet nelabai naudinga. Bet kuris darbas turi būti apmokamas ir pageidautina taip, kad sau galėtumėte prisipažinti: „Taip, aš tiek kainuoju“.

      Dirbdami ten, kur jums mažai moka ir negalėdami gyventi pilnavertiškai, jūs atsisakote kasdienių džiaugsmų. Susikaupkite ir raskite naują vietą, kurioje jus vertins kaip specialistą, o piniginis dėkingumas už tai, ką darote, jus tenkins.

      8. Neišnaudojate savo laisvo laiko, kad daugiau užsidirbtumėte.

      Jūsų laikas ir jėgos — vertingi resursai, galintys padėti gauti daugiau. Žinoma, jei jų nešvaistote vėjais.

      Net jei kasdien dirbate po 8 valandas, galite rasti laiko papildomam uždarbiui.

      Pavyzdžiui,  galite įsidarbinti taksistu ir pavėžėti žmonės, kai keliaujate į darbą ar atgal, vedžioti kaimynų šunis ryte ir vakare ar pardavinėti savo rankdarbius. Skirkite laiko ir pagalvokite, kuo galite užsiimti.

      9. Neskiriate dėmesio savo pagrindiniam turtui — sveikatai.

      Jei darbas jums tapo užsitęsusio streso šaltiniu, pats darbo procesas neteikia džiaugsmo, o uždirbti pinigai neteikia pasitenkinimo, verta susirūpinti.

      Jei nebus sveikatos ir geros nuotaikos — nebus ir nieko kito. Netingėkite eiti į sporto salę, laiku gulkitės miegoti, sveikai maitinkitės — dėkite visas pastangas, kad išsaugotumėte gerą savijautą.

      Skaityti komentarus