°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      7 puikūs pratimai, padėsiantys išlaikyti taisyklingą laikyseną

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-04-10 08:00:00

      Šiais laikais sėslus gyvenimo būdas - viena iš dažniausių nugaros skausmų priežastis. Tai patiria tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės, jei nesiima tam tikrų priemonių.

      Tinklaraštininkas Joe Martino dalinasi savo patirtimi. Jis teigia, jog prieš 10 metų savo kieme kasė prūdą. Šis darbas pareikalavo nemažai jėgų, reikėjo daug kasti ir nešioti akmenis. Norėdamas paspartinti darbą, jis karutį prikraudavo daugiau kaip 50 kg akmenų ir veždavo juos nuo įvažiavimo į kiemą, kalniuku žemyn iki kiemo galo. Taip diena iš dienos, nuo ryto iki vakaro. 

      Pabandykite įsivaizduoti, kokį krūvį turėjo patirti jo nugara.

      Viskas baigėsi tuo, jog rašytojas kelis mėnesius turėjo lankyti fizioterapijos užsiėmimus tam, kad ištaisytų padarytą žalą. Netaisyklingas akmenų kilnojimas ir mažas poilsio kiekis nuvargino nugarą. Kokia blogiausia to dalis? Vyro nugara pilnai neišgijo net ir po apsilankymų pas terapiautą.

      “Man išsivystė lėtinis nugaros skausmas, kuris niekada taip ir neišnyko. Kai stodavausi, jausdavau nugaros nuovargį, atrodydavo, kad esu stiklinis, mano kūnas buvo be galo silpnas, tačiau aš prie to pripratau ir apatinės nugaros dalies pastovus maudimas tapo norma.”, - savo patirtimi dalinasi J. Martino.

      “Galiausiai, aš nusprendžiau imtis veiksmų. Savo kūną aš pažinojau geriausiai, tad norėjau sužinoti, kas įvyktų, jei pradėčiau klausyti jo reikalavimų. Kiekvieną dieną ėmiau daryti įvairius tempimo pratimus, kurie, mano manymu, turėtų padėti.

      Jau po 3-jų savaičių mano nugara buvo kur kas stipresnė ir paslankiasnė, o skausmas- dingo.”

      Tinklaraštininkas teigia, jog atlikinėdavo paprastus pratimus, pavyzdžiui, kelis kartus pritūpdavo su štanga, o kiekvieną rytą pradėdavo su tempimo pratimais, kurie išmankštindavo sustingusį kūną. Žemiau galėsite matyti tempimo pratimus, kuriuos atlikinėjo J. Martino. Jei į mankštą įtrauksite volą, rezultatais galėsite džiaugtis dar greičiau.

      Kai kuriems žmonėms gali tekti įdėti šiek tiek daugiau pastangų, gal net padirbėti emociškai, tačiau judėjimas ir tempimo pratimai dar niekam nepakenkė.

      Pirmas pratimas  

      Atsigulkite ant nugaros. Sulenkite dešinę koją per kelią. Ištempkite savo kairę koją virš galvos. Paimkite ją abejomis rankomis po keliu ir lenkite pilvo link. Tokiame judesyje pabūkite 30s. Pakartokite pratimą po du kartus su abejomis kojomis.

      Antras pratimas

      Atsigulkite ant nugaros ir sulenkite abi kojas per kelius. Abiem rankomis paimkite  savo kairę koją per kelį ir lenkite ją pilvo link. Tokioje pozoje išbūkite 20s. Pakartokite šį pratimą po du kartus su abiem kojom.

      Trečias pratimas

      Atsigulkite ant nugaros. Ištieskite dešinę ranką į dešinį šoną. Ištieskite kairę koją tiek, kad ji būtų tiesi. Pabandykite dešinį kelį lenkti į kairę pusę tiek, kad jis beveik liestų kairę ranką. Pabūkite tokioje pozoje 20s. Pakartokite pratimą po du kartus su abiem keliais.

      Ketvirtas pratimas

      Atsigulkite ant nugaros ir sulenkite kairę koją per kelį. Dešinės kojos kulną uždėkite ant kairės kojos šlaunies taip, kad kelis “žiūrėtų” į dešinę pusę. Atsargiai kelkite kairę koją galvos link. Tokioje pozoje pabūkite 30s. Pakeiskite koją ir pakartokite pratimą.

      Penktaspratimas

      Pritūpkite, už savęs ištieskite dešinę koją, o kairę sulenkite per kelį. Išbūkite tokioje pozoje 30s. Apkeiskite kojas ir pakartokite pratimą.

      Šeštas pratimas

      Atsigulkite ant dešinio šono. Sulenkite kairę koją per kelį, suimkite kulkšnį kaire ranka. Švelniai patraukite kulkšnį ranka tam, kad išsitemptų kairės šlaunies raumenys. Jūsų stuburas neturi išsilenkti. Išbūkite šioje pozoje 30s. Tuomet atsigulkite ant kairio šono ir pakartokite pratimą.

      Septintas pratimas

      Uždėkite rankas ant stalo. Pasilenkite, šiek tiek sulenkite kelius ir atsitraukite nuo stalo per rankų ilgį. Jūsų rankos turėtų būti ištiestos, o jūsų galva - pečių linijoje. Pabūkite tokioje pozoje 10s. Tuomet atsistokite tiesiai ir lenkite kūną į vieną ir į kitą pusę.

      Skaityti komentarus