°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      6 valandos dramblių prieglaudoje Tailande

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      Autorius: Laura Rimgailė
      2018-03-24 17:00:00
      Dar prieš vykstant į Tailandą tvirtai žinojau, jog būtinai aplankysiu dramblius. O kaip gi kitaip, juk drambliai – tai Tailando simbolis, gyvūnai, kuriuos myli ir globoja vietiniai. Tiesa, požiūris į dramblius dabar labai keičiasi ir dėl to labai džiaugiuosi. Jei seniau turistai, nesuprasdami kokią didelę žalą drambliams daro, jais jodinėdavo, tai dabar turistams yra siūlomos visai kitokios atrakcijos. Viena iš jų – pusdienis ar diena dramblių prieglobstyje, džiunglėse. Turėjau ir aš galimybę visa tai patirti, tad šiandien savo patirtimi dalinuosi su Jumis.

      Prieš vykstant į džiungles – viktorina

      Kadangi kelionė į dramblių prieglaudą užtruko net kelias valandas, tad kad laikas nenueitų perniek, nusprendėme, jog metas pažaisti žaidimą ir pasitikrinti savo žinias apie dramblius. Planšetiniame kompiuteryje atsivertėme viktorinos klausimus ir vienas kitam juos uždavinėjome. Prisipažinsiu, apie dramblius nedaug žinojau, tad džiaugiuosi, jog pažintį su jais galėjau pradėti nuo teorijos: per žaidimą geriau pažinusi dramblius galėjau su jais lengviau bendrauti realiai, atvykusi į dramblių prieglaudą.

      Pirmosios valandos: kodėl Chiang Mai dramblių prieglauda yra geresnė nei Puketo?

      Ne paslaptis, jog dramblių prieglaudų Tailande galima rasti ne tik šiaurinėje, bet ir pietinėje Tailando dalyje, tačiau jei lyginsime Puketo dramblių prieglaudas su šiaurinės dalies dramblių prieglaudomis, tuomet skirtumas bus akivaizdus: Pukete vis dar yra siūloma turistams pajodinėti ant dramblių, su drambliais yra atliekami įvairūs cirko pasirodymai...

      Taigi, būdama sąmoninga keliautoja, nusprendžiau aplankyti „Elephant Jungle Sanctuary“, šiaurinėje Tailando dalyje. Kaina vienam žmogui pusės dienos stovyklos yra 1700 batų (apie 44 eur ), tačiau ši pramoga verta kiekvieno euro, nes išlaikyti dramblį – brangus malonumas. Ar žinojote, jog per parą vienas dramblys suėda apie 150-300 kg. įvairių vaisių ir daržovių, išgeria apie 150 l. vandens? Tad galite paskaičiuoti, kiek dramblius prižiūrintys žmonės išleidžia vien tik jų maitinimui.

      1,5 - 3 valanda – pasimatymas su drambliais

      Nedrąsiai džiunglių keliuku ėjome dramblių prieglaudos link. Čia mus pasitiko draugiškai nusiteikę tailandiečiai, kurie papasakojo apie dramblių elgseną, tai, ką jie mėgsta ir ko nemėgsta. Davė mums specialius drabužius, kurie neerzino dramblių ir leido mums jaustis patogiai, mat buvo laisvi ir nevaržantys judesių.

      Dramblių prieglaudoje dirbantys žmonės mums pasakojo, jog drambliai – itin protingi ir gerai žmones jaučiantys gyvūnai. Jie labai socialūs, savo meilę vienas kitam rodo susikabindami straubliais, o jei jiems kas nors nepatinka, jaučia grėsmę, tuomet pradeda leisti garsus, kurie primena trimitą gausmą.

      Po pusvalandžio pasakojimų apie dramblių gyvenimą, šie jau ėjo link mūsų. Nedrąsiai žvelgėme į juos rankose laikydami bananų kekes. O kaip gi kitaip – juk reikia ateiti į pasimatymą jei ne su gėlėmis, tai bent jau bananų kekėmis, kuriuos drambliai taip mėgsta. Jei turi bananą – turi draugą dramblį – juokavome tarpusavyje pažintį pradėję būtent taip.O kai ėmė trūkti bananų, tuomet vaišinome savo naujus draugus bambukais, tiesa, juos drambliai ne taip mėgsta, kaip bananus.

       

      3 - 4 valanda – dramblių SPA

      Po tokios pirmosios pažinties atėjo eilė mūsų ir dramblių SPA. Buvo karšta diena, tad tiek mes, tiek drambliai laukė šios pramogos. Tiesa, jie gal net labiau, nes maudynės purve – tai bene daugiausia laimės drambliams teikianti veikla, mat jos metu, karštą dieną, jie atsivėsina ir atgauna jėgas, be to, purvas drambliams tarsi kremas nuo saulės – dramblių odą jis apsaugo nuo kaitrių saulės spindulių. Sužinojome, jog raukšlėta dramblio oda jam yra reikalinga tam, kad jis galėtų reguliuoti savo drėgmės balansą ir kūno temperatūrą.

      Nieko nelaukdami drauge su jais šokome į purvo vonias. Buvo tikras spa! O kiek laimės buvo ne tik drambliams, bet ir mums, civilizuotiems žmonėms, kurie elgėsi visai necivilizuotai ir lyg bepročiai vienas ant kito tepė purvą, maudėsi drauge su drambliais, trynė juos purvu, o šie – taškė vandeniu, susimaišiusiu su tamsiu purvu ir, žinoma, vienas su kitu kovojo dėl vietos, kurioje yra kuo daugiau purvo.

       

      4-5 valanda – maudynės su drmabliais

      Mūsų laikui dramblių prieglaudoje įpusėjus buvo metas kitai pramogai – maudynėms sraunioje upėje. Visi purvini, tačiau laimingi greitai nėrėme į šalimais esančią šaltą skaidraus vandens upę. Žinoma, ne vieni, bet su savo naujaisiais draugais - drambliais. Mes juos pylėme vandeniu, o šie jį purškė straubliais ir, atrodo, buvo tikrai laimingi. Laimingi buvome ir mes. Nors žinojimas, jog drambliai vienu metu per straublį gali įtraukti net 7,5 litro vandens, išties neramino – juk tai gan didelis kiekis, kurio užtektų parversti gležnam žmogui! Pasijautėmė kiek nesaugiai tai sužinoję, tačiau šis faktas nesustabdė ir toliau džiaugtis maudynėmis su drambliais.

       

      5 – 6 pietūs džiunglėse, dramblių prieglaudoje

      Po maudynių mūsų laukė pietūs džiunglėse. Visi išalkę valgėme vištieną, ryžius, vaisius ir salotas. Pietūs džiunglėse buvo skanūs, o valgyti priešais save matant nuostabius gamtos vaizdus buvo kur kas maloniai nei kad sėdint kokioje nors kavinėje. Gėrėme kavą ir dalinomės patirtos dienos įspūdžiais, nesinorėjo niekur skubėti, norėjos, jog ši akimirka tęstųsi amžinai.

       Buvo nepakartojama, visiems rekomenduoju bent kartą gyvenime tai patirti! 

      Skaityti komentarus