°C
      2024 04 23 Antradienis

      4 tūkstančiai žmonių susirinko į mitingą Vilniuje „STOP nepagrįstam vaikų paėmimui ir Barnevernet principams Lietuvoje“

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius:
      2018-11-25 19:00:00

      Mes mylime visus mūsų šalies vaikus. Mes pasisakome prieš smurtą.

      Sekmadienis, lapkričio 25-oji įeis į Lietuvos istoriją kaip mūsų žmonių solidarumo, vienybės ir kovos už vertybes diena. 

      Apie 4 tūkstančiai plakatais, tautinėmis vėliavomis, raudonais balionais nešinų aktyvių ir pilietiškų žmonių rinkosi 13 val. Vilniuje prie Seimo rūmų, kad taikiu būdu, tačiau aiškiai ir drąsiai pasakytų: „STOP nepagrįstam vaikų paėmimui ir Barnevernet principams Lietuvoje“. Beveik 3 tūkstančiai feisbuko narių vienu metu stebėjo tiesioginę mitingo transliaciją portalo minfo.lt feisbuko paskyroje.

      Mitingo organizatoriai - feisbuko grupės „Vieningi tėvai už stiprią ir saugią šeimą Lietuvoje“ nariai. Ši grupė skirta vienyti visas Lietuvos šeimas, tėčius ir mamas, visus, auginančius jaunąją Lietuvos kartą. Joje susibūrė žmonės, kurie neabejingi tam, kas vyksta Lietuvoje. Aktyvūs piliečiai pasisako už vaikų gerovę saugioje ir stiprioje šeimoje, už realią pagalbą tiems, kam jos reikia. Stipri šeima – stipri mūsų Valstybė! Šioje grupėje jau yra apie 70 tūkstančių narių.

      Mes, vieningi tėvai, sakome NE instituciniam smurtui Lietuvoje. Ne - prievartiniam vaikų paėmimui! Lietuvos mamos ir tėvai, visi auginantys vaikus negali tylėti, nes kas apgins pačius mažiausius, jei ne mes, patys tėvai? Kiekvienas mūsų galime tapti įkvepiančiu pavyzdžiu savo aplinkoje, pagelbėti vieni kitiems, o ne smerkti suklupus. Tik įsitikinus, kad padarėme viską – pagalbai būtinai kviesime tarnybas. Mes esame vieningi tėvai už stiprią ir saugią šeimą Lietuvoje, - teigia grupės įkūrėjai ir taikaus mitingo organizatoriai. 



      Į mitingą suvažiavo žmonės iš visos Lietuvos. Iš Klaipėdos, Kauno, Marijampolės ir kitų Lietuvos miestų bei miestelių buvo organizuojamas transportas, kad žmonės galėtų paprasčiau pasiekti Vilnių ir visi norintys dalyvautų taikiame valios išreiškimo sambūryje. Nežiūrint į apsunkintas oro sąlygas, rinkosi ir šeimos su vaikais, ir vyresnio amžiaus žmonės, ir tie, kurie dar neturi atžalų. 

      Vienas po kito ant scenos lipo tie, kam rūpi Lietuvos šeimos, vaikai. Juos kalbino ir  renginį vedė grupės „Vieningi tėvai už stiprią ir saugią šeimą Lietuvoje“ moderatorius Viktoras Jašinskas. Savo mintimis dalijosi žmonės, kurie nėra abejingi instituciniam smurtui Lietuvoje. Nežiūrint į psichologų nuogąstavimus dėl to, kaip stipriai iš šeimos išplėšti vaikai yra traumuojami, tai vis dar nesiliauja.

      Aktorius Gediminas Storpirštis atvyko ne tik palaikyti mitingo rengėjų idėjų. Jis pasidalijo savo skaudžia vaikystės patirtimi ir pasakojo, kaip jautėsi negalėdamas dėl ligos pusę metų būti su artimaisiais. Gediminas Storpirštis pasakė tai, ką mano ir mitingo dalyviai: Mušti vaikus yra blogai. Įstatymas, saugantis vaikus, yra gyvybiškai būtinas. Bet šitoks paėmimas iš šeimos yra psichopatiškas ir nežmoniškas. Turi būti kiti būdai padėti vaikui. Aktoriaus jautri ir susirinkusiųjų mintis atspindinti kalba suvirpino ne vieno tėčio ir mamos širdį. Mitingo dalyviams G. Storpirštis skyrė savo dainas. 



      Skambėjo ir vos prieš kelias dienas gimęs Šeimos himnas, o jauniausioji dalyvė Milana Gabrilavičiūtė (11) padainavo Viešpaties leliją“, ypatingai sujaudindama susirinkusiuosius. 

      Kaip fizinis asmuo Vilniaus savivaldybėje šį renginį registravusi Ingrida Adomonienė įvardijo esmę: „Mes mylime visus mūsų šalies vaikus. Mes pasisakome prieš smurtą. Ne tik šeimoje, ne tik prieš vaikus, bet ir bet kokį kitą, ypač institucinį, valstybės mastu vykdomą smurtą.“ Susirinkusiems plojant ir pritarimo šūksniams aidint I.  Adomonienė pasiūlė grąžinti visą dabar esančią ir vaikų neginančią sistemą Norvegijos Kalėdų Seneliui. Seimo nariams ji pasiūlė ne neigti problemą, o taisyti savo klaidas. 

      Į mitingą atvyko ir savo mintis, palaikančias susirinkusiuosius bei jų norą ramiai auginti vaikus išsakė Seimo nariai Mindaugas Puidokas, Rimantas Dagys, Naglis Puteikis ir Zbignev Jedinskij. Kaip matome, priklausymas skirtingoms politinėms partijoms netrukdo vienytis bendram labui, net jei politikai sulaukia savo partiečių pasipriešinimo ir spaudimo. Seimo nariai pažadėjo daryti viską, kad šiuo metu galiojantis Vaikų teisų apsaugos įstatymas būtų pakeistas, peržiūrimi poįstatyminiai aktai. 



      Mindaugas Puidokas buvo atviras: „Jau dabar matyti, kad dėl pataisų vyks nuožmus karas. Mus kaltins smurto palaikymu, klijuos visokius menkinančius vardus ir sakys, kad mes už smurtą. Bet tiesa ta, kad mes prieš smurtą ir už tradicinę šeimą. Už pagalbą šeimoms.“ Jis su kolegomis Seimo nariais padėkojo visiems taip gausiai susirinkusiems ir pridūrė: „Su Jūsų palaikymu viskas yra įmanoma. Prisiminkite, kad Lietuva esate Jūs.

      Karių teisų gynėjas Laimonas Jakas papasakojo, kad ir karių šeimos nėra saugios, ir iš jų paimami vaikai. Atlikdami pareigą tėvynei kariai taip pat, kaip ir visi susirinkę mitinge bijo, kad gali būti atskirti nuo savo vaikų. Ar taip turi būti teisinėje, vaikus ginančioje valstybėje?  L. Jakas padėkojo susirinkusiems, kurie priešinasi lietuviškai Barnevernet sistemai. 

      Baigdamas renginį jo vedėjas Viktoras Jašinskas pasakė: „Kalti mes, pilietinė visuomenė, kuri pasyviai stebi, kaip Lietuva tampa valdininkų ir finansinių lyderių įkaite.

      Tačiau mitingas parodė - Lietuva jau pabudo, Lietuva daugiau nėra pasyvi stebėtoja. Lietuvos žmonės yra drąsūs ir turi savo nuomonę. Jie kovoja ir kovos už savo šeimas, vaikus, miškus, už visą tą, ką nuo seno turi ir brangina.

      Portalo minfo.lt vardu dėkojame visiems, kurie buvo prie Seimo, stebėjo transliaciją, palaiko čia išsakytas idėjas, prisideda prie jų plitimo. 

      Mitingo video įrašas:

      Skaityti komentarus