°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      300 tūkstančiai karių ir tūkstančiai karo mašinų: Rusija pradeda didžiausias karines pratybas per pastaruosius dešimtmečius

      Nuotrauka: Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

      2018-09-15 07:00:00

      Maždaug 300 000 karių ir dešimtys tūkstančių transporto priemonių, lėktuvų ir karo laivų dalyvauja didžiausiose karinėse pratybose Rusijoje per 37 metus. Blokai iš Kinijos dalyvauja taip pat.

      „Vostok 2018" pratybomis siekiama išbandyti Rusijos kariuomenės pajėgumą greitai judėti ir dislokuoti pajėgas dideliais atstumais, taip pat koordinuoti keletą filialų dideliu mastu.

      Šiuose „karo žaidimuose“ apytiksliai dalyvauja 300 000 Rusijos karių ir karininkų, iš jų 6 000 orlaivių, daugiau kaip 1 000 karinių lėktuvų, sraigtasparnių ir dronų, maždaug 36 000 šarvuočių ir 80 kovinių ir pagalbinių laivų.

      Karinės transporto priemonės buvo atsiųstos į mokymus Tolimuosiuose Rytuose  iš visos Rusijos geležinkeliais ir karinio transportavimo lėktuvais. Keletas Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos blokų prisijungė prie organizuojamų pratybų.

      Kai kuriems dalyviams „Vostok 2018" yra jų pirmoji galimybė pademonstruoti kai kurias naujų ginklų galimybes. Pavyzdžiui, „Airborne" kariai dislokuoja savo naujai gautus „BMD-4M“ tankus ir „Patriot" pikapus, ginkluotus „Kornet“ prieštankinėmis raketomis. Tuo tarpu karo inžinieriai daryo viską, kad suklaidintų „priešą" su pripučiamais raketų paleidimo „Iskander" maketais ir priešlėktuvine gynyba „S-300.“

      Tačiau vienas iš pagrindinių visų pratybų elementų yra sunkiai pastebimas iš tolo. Rusijos karo komunikacijos specialistai įrengė saugų bendravimo tinklą, kuris užima apie 9,8 milijono kvadratinių kilometrų ploto tam, kad kariai galėtų lengvai keistis žvalgybine informacija. Plačiajuostis ryšys su generalinio štabo būstine Maskvoje, esančia už 900 kilometrų, užtikrina, kad viskas vyktų kaip buvo planuota.

      Pasak gynybos ministro pavaduotojo Aleksandro Fomino, šias pratybas gali matyti 57 tautų stebėtojai, taip pat NATO ir Europos Sąjunga. Jis pridūrė, kad gegužės mėnesį vykusiame susitikime Rusija pranešė NATO apie numatytas pratybas.

      JAV vadovaujamas karinis blokas dažnai išreiškia abejones dėl Rusijos vykdomų pratybų. Vis dėlto „Vostok-2018" nesukėlė įtarimų bangos, priešingai nei praeitais metais vykusios „Zapad-2017" pratybos, kurias kai kurie sąjungininkai suprato kaip agresijos akciją ir neatmetė tikimybės, jog Rusija norės užimti Baltijos šalis. Baimės nevirto realybe, kaip ir sakė Maskva.

      Skaityti komentarus