°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      2019–ieji paskelbti Laikinosios sostinės atminimo metais

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-07-01 22:00:00

      Šeštadienį posėdžiavęs Seimas nusprendė paskelbti 2019–uosius Laikinosios sostinės atminimo metais.

      Kitais metais sukanka 100 metų, kai 1919 metų sausio 2 dieną iš okupuoto Vilniaus pasitraukė Laikinoji Vyriausybė ir Kaunas de facto tapo Lietuvos Valstybės institucijų darbo vieta.

      „Visą sovietinį laikotarpį mes turėjome dar aidą to nuostabaus pagreičio, kurį įgijo Kaunas, tapdamas europine sostine ir per 22 metus pakraudamas mus priešintis sovietinei absurdiškai tikrovei. Mes žinojome, kad mūsų laikas buvo stebuklingai sėkmingas“, – kalbėjo iš Kauno kilęs konservatorius Emanuelis Zingeris.

      Šį siūlymą skeptiškai įvertino vilnietis parlamentaras Linas Balsys, dirbantis socialdemokratų frakcijoje. Jis dvejojo, ar dera minėti Lietuvai skaudų Vilniaus praradimo laikotarpį.

      „Aš prieš tai, kad būtų paskelbta Laikinosios sostinės metai. Aš siūlyčiau, tegu būna Kauno metai, tai būtų puiku, nes nuostabus miestas Kaunas, bet laikinoji sostinė nebuvo joks mūsų pasididžiavimas, buvo šalies tragedija, kadangi mes netekome amžinosios sostinės. Skelbti tragedijos metus ir kažką švęsti, būtų nekorektiška“, – svarstė parlamentaras.

      Siūlymo iniciatorius, buvęs Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas teigė, kad Kauno metų pavadinimas netiktų.

      „Mes nenorime nei išaukštinti Kauno, nei pažeminti Vilniaus, nei supriešinti, tiesiog pakeliui į Europos kultūros sostinę 2022 metus tikrai būtų prasminga paminėti tuos laikinosios sostinės vardo šimtmečio metus“, – kalbėjo A. Kupčinskas.

      Sprendimą palaikė 71 Seimo narys, šeši susilaikė.

      Priėmus šį sprendimą, Vyriausybei ir Kauno miesto savivaldybei bus siūloma sudaryti Laikinosios sostinės metų komisiją, kuri iki šių metų spalio 1 dienos turėtų parengti Laikinosios sostinės metų minėjimo programą.

      Komentuodamas šį siūlymą, Kauno vicemeras Simonas Kairys BNS yra sakęs, kad labiau už deklaratyvias progas miestui praverstų konkreti parama puoselėjant laikinosios sostinės laikotarpio miesto architektūrinį paveldą.

      Tarpukario modernistinę architektūrą Kaunas siekia įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, o virsmas iš Laikinosios sostinės į šiuolaikinį miestą yra pagrindinė 2022 metų Kauno Europos kultūros sostinės programos tema.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus