°C
      2024 03 29 Penktadienis

      12 žingsnių gerovei ir pilnatvei pasiekti, arba apie tai, kad jūsų laimė – jūsų rankose

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-09-26 15:00:00

      Laimės pagrindas – ne kažko turėjimas, o gyvenimo būdas.

      Visi norime gyventi geriau, ramiau, šilčiau, būti laimingais, jausti gyvenimo pilnatvę ir harmoniją. Tačiau visa ši gerovė neduodama mums iš karto vienu ypu: ji diena iš dienos dėliojasi iš mažų, bet labai svarbių detalių.

      Ką reikia daryti, kad pasiektume šios gerovės? Psichologijos mokslų daktarė iš Didžiosios Britanijos Ilona Boniwell teigia, kad, pirmiausia, reikia būti laimingais. Pradėkite po truputį: dovanokite dovanas sau ir kitiems; pakeiskite požiūrį, kad pamatytumėte viską iš kito kampo; būkite dėkingi ir to neslėpkite; gerai išsimiegokite; kuo daugiau šypsokitės. Jei jūsų kas paklaustų apie laimę, tikriausiai nesutapatintumėte jos su šiais išvardintais punktais, taip? Visgi, pakeitus kai kuriuos įsitikinimus ir įpročius tikrai galima pasijusti laimingesniais.

      Laimės pagrindas – ne kažko turėjimas, o gyvenimo būdas, rūpinimosi savimi ir atvirumo kitiems simbiozė. Ir niekada nėra vėlu pradėti gyventi tokiu stiliumi. Dr. Ilona Boniwell išskyrė 12 žingsnių laimei, gerovei ir pilnatvei pasiekti.

      • Sportuokite. Sportas – geriausias laimės stimuliatorius. Ar ne laikas eiti pasivaikščioti? Kaip jums patinka – pėsčiomis, bėgte, dviračiu. Nevilioja? Tuomet užsiimkite sodininkyste. Paspardykite kamuolį. Galų gale – pašokite. Bet kokie fiziniai pratimai leis jums pasijusti geresnės formos, apgins nuo depresijos ir streso. Pagerės ne tik fizinė savijauta, bet ir protinė veikla. Atraskite tai, kas jums patinka ir atitinka jūsų fizinę formą.

      • Miegokite. Po fizinės veiklos, prieš kuo nors užsiimant, pamiegokite. Tie, kurie miegui skiria nuo 6 iki 8 valandų, jaučiasi geriau, nei tie, kurie miega mažiau 6 arba daugiau nei 9 valandas. Optimaliausią laiką miegui skyrę žmonės rečiau pasiduoda depresijai, jų santykiai su aplinkiniais yra geresni, o požiūris į save – pozityvesnis.

      • Šypsokitės. Kiek kartų per dieną nusišypsote? Šypsenai nereikia priežasčių – nelaukite, kol jos atsiras. Veidą nušvietus šypsenai, ji atsiranda ir širdyje. Ir tikrai, šypsantis pradeda dirbti veido raumenys, kurie siunčia smegenims signalą: reikia endorfinų! Šitų pačių, vadinamų “laimės hormonais”. Taigi, kuo daugiau šypsotės, tuo laimingesni jaučiatės!

      • Bendraukite. Kuo daugiau – su giminėmis, šeimos nariais, draugais, kolegomis, kaimynais. Ryšiais su žmonėmis yra kertiniai jūsų gyvenimo akmenys, apžiūrėkite juos kasdieną, nupūskite dulkes. Išskirtinis žmonių bruožas – būti reikalingais. Patenkinus šį poreikį apima teigiamos emocijos, o ilgi vienatvės periodai nėra gerai. Santykiai, ypatingai artimi ir draugiški yra puikūs laimės indikatoriai. Kuo daugiau bendravimo su kuo platesnių žmonių ratu, tuo stipresnė imuninė sistema, guvesnis protas ir mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė.

      • Gyvenkite šiandien. Sutelkite dėmesį į jus supantį pasaulį, į savo jausmus. Atraskite ką nors naujo. Įvertinkite grožį. Mėgaukitės esama akimirka, įvertinkite ką jaučiate: skonį, vaizdą, garsą, kvapą – ar ėjote gatve, užsodinta liepomis jų žydėjimo metu? Tempkite šį tyrinėjimo laiką kuo ilgiau, kas tai bebūtų: vynas burnoje, švelnus augintinis jums ant kelių ar vaiski dangaus žydruma.

      • Būkite dėkingi. Atsigulę prieš užmigdami pagalvokite apie tris praėjusios dienos dalykus, už kuriuos jaučiatės dėkingi. Nesvarbu, smulkmenos tai ar gyvybiškai svarbūs reikalai. Paklauskite savęs dėl kiekvieno jų: kaip pasireiškė jūsų dėkingumas? Ar pasakėte ačiū? Ne? Padarykite tai rytoj – žodžiu ar žinute, elektroniniu laišku. Nesvarbu kaip, svarbu padėkoti – tai vienas efektyviausių būdų daryti gera.

      • Mokykitės. Kokius pastaruosius naujus įgūdžius įgijote? Jokių? Be reikalo. Ar mokytumėtės pagal knygas ar lankytumėte paskaitas, grįžtumėte prie užmirštų pomėgių ar susidomėtumėte visiškai nauju dalyku – visa tai didina pasitikėjimą savo jėgomis ir teikia malonumą.

      • Vystykite savo stipriąsias puses. Jūsų jėga slepiasi kažkur giliai viduje. Pagalvokite apie tai. Kuo jūs iš tikrųjų didžiuojatės? Žinoti savo stipriąsias puses, talentus, naudotis jais ir vystyti – tai vienas tikriausių asmeninio ir profesinio tobulėjimo būdų. Jo poveikis yra ilgalaikis ir padeda užplūdus depresijai, liūdesiui ar juodoms mintims.

      • Keiskite perspektyvą. Kam priklausote: tiems, kurių stiklinė visada pustuštė ar puspilnė? Atrandate teigiamus gyvenimo aspektus ar visada nurodote tai, kas nepavyko? Įvykiai retai būna “visiškai balti” arba “visiškai juodi”, bet visada geriau juos matyti iš pozityviosios pusės. Bet kokioje nemalonioje situacijoje pasistenkite atrasti bent kruopelę pozityvo (net jei atrodys dirbtina), pažvelgdami į ją iš kitos pusės – lyg ji jūsų neliestų. Objektyvus žvilgsnis iš šalies tik padeda!

      •  Mėgaukitės gyvenimu. Nė vienas nesame tobulas, bet išmokite priimti save tokį, koks esate. Net jei kurios nors charakterio savybės jums pačiam nepatinka. Bet ir nepataikaukite savo silpnybėms – tai nepadeda, greičiau atvirkščiai. Susitaikykite su savimi, išmokite sau atleisti ir pradėkite mėgautis gyvenimu. Tai leis jums būti kantresniais ir nuosaikesniais kitų atžvilgiu.

      •  Skirkite laiko tik sau. Kai mes galime patys tvarkyti savo laiką – neabejotinai jaučiamės laimingesni. Ir labai svarbu kasdien nors truputį jo skirti tik sau. Tais momentais darykite viską, kas tik šaus jums į galvą: vaikštinėkite gatvėmis ar parke, važiuokite į mišką, ilsėkite kavinės terasoje su skania kava, skaitykite žurnalus ar laikraščius, klausykitės muzikos... Svarbiausia pabūti vieniems su savo mintimis.

      •  Atsiduokite. Padarykite ką nors, kas neatneš jums jokios naudos. Pasakykite kam nors gerą žodį. Prisijunkite prie labdaringos veiklos ar savitarpio pagalbos. Dosnumas ir gerumas stimuliuoja už endorfinus atsakingą smegenų dalį. Dalindamiesi savo laiku ir dėmesiu su kitais jūs ne tik apdovanojate save laime, bet ir kuriate santykius. 

      Skaityti komentarus