°C
      2024 03 29 Penktadienis

      12 požymių, parodančių, kad jūs savęs nevertinate. Kaip tai pakeisti?

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-08-08 07:00:00

      Visi mūsų santykiai su kitais gali būti vertinami kaip mūsų santykių su savimi atspindys. Ir atsakomybė už jų pasirinkimą priklauso mums. Kai mes patys nemėgstame kažko savyje, tai projektuojame į kitus.

      Štai požymiai, kurie gali reikšti, kad jūs savęs nevertinate ir negerbiate:

      1. Jūs neklausote savo širdies.

      Jūsų širdis visą tiesą žino jau prieš tai, kol protas išanalizuoja jausmus.  Ji nuolat duoda pajausti, perteikia vidinį žinojimą apie tai, kaip turėtumėte elgtis, kokį sprendimą priimti konkrečioje gyvenimiškoje situacijoje. Deja, vidiniai pojūčiai dažnai ignoruojamai, nustelbiamai racionalių proto išvedžiojimų. Taip jūs pamažu nukrypstate nuo savo kelio. Mokykitės įsiklasyti į tylų širdies šnabždesį.

      2. Jūs nepasitikite savo intuicija.

      Mes visi ją turime. Suvokimo žybsnis, vidinis balsas – tai, ką jaučiame kiekvienas. Tačiau mūsų pačių pasirinkimas – klausyti ar ne.

      3. Jūs blogai jaučiatės.

      Savęs priėmimas ir vidinė ramybė - neatskiriami dalykai. Gyvenimas – tai pamokos ir augimas. Kai galime atleisti sau už tai, kad elgėmės pagal ankstesnį suvokimą, nors dabar žinome daugiau ir pasielgtume ne taip, mes save priimame ir išlaisviname.

      4. Jūs negebate atskirti gero nuo blogo.

      Jūs negalite pripilti daugiau vandens į sklidiną puodelį. Jei per emocines, psichologines, dvasines praktikas mes neišleidžiame praeities patirčių, natūralu, kad negalime priimti nieko naujo. Patys sau galvojame: „Jei dar kas nors nutiks, aš tiesiog nepajėgsiu to priimti“.  Žinoma, turime omenyje neigiamus įvykius, tačiau taip viduje atsiribojame ir nuo gerų.

      Mes atsisakome prisiimti atsakomybę už tai, kas vyksta ir vyko mūsų gyvenime. Ir tik tuomet, kai nutariame nustoti bėgti nuo skausmo ir kančių, esame pajėgūs išsivaduoti nuo jų. Ištuštinti savo puodelį, atsiverti naujoms patirtims.



      5. Slepiate savo emocijas.

      Bandydami paslėpti savo emocijas mes nuslopiname intuiciją, pamirštame, kas yra gera, o kas bloga. Nuoširdumas ir jausmų išreiškimas deramu būdu – brandžios asmenybės požymis.

      6. Vardan „gėrio“ meluojate.

      Net ir pats menkiausias melas rodo jūsų nepasitikėjimą savimi. Niekada nesusileiskite tiek, kad meluotumėte, norėdami kažkam sudaryti apie save gerą įspūdį.  

      7. Jūs leidžiate kitiems per daug kištis į jūsų gyvenimą.

      Nesvarbu kas: ar jūsų tėvai, draugai, kolegos ar bosai tai daro, tačiau  vis gaunate patarimą iš kažkur (net jei to neprašote).

      Atminkite, kad tik jūs priimate sprendimus, susijusius su savo gyvenimu, ir tik jūs galite nuspręsti, kas jums patars, o kas ne.

      8. Jūs pykstate.

      Pyktis rodo, kad reikia kažką keisti.

      Kas yra pyktis? Iš kur jis?

      Pyktis, įniršis gali rastis dėl įvairių priežasčių. Pyktis — tai požymis, rodantis, kad nesate patenkintas savo esama situacija, nesvarbu ar tai fizinė būsena ar psichologinis diskomfortas. Tuo pačiu - pyktis - galinga jėga, galinti paskatinti jus keisti tai, kuo nesate patenkini. Pasinaudokite ja.



      9. Jūs nuolat darote tai, kas jums nepatinka.

      Nesvarbu, kas jums nepatinka:  darbas, gyvenimo būdas ar santykiai, kurie nuolat kartojasi ir jums neteikia džiaugsmo, o gal net kenkia. Jūs nuolat elgiatės taip, kaip nenorite ir kenkiate tiek savo fizinei, tiek emocinei būsenai.  Jei jaučiatės užstrigęs užburtame rate, metas iš jo išeiti.

      10. Jūs nustumiate save į paskutinę vietą.

      Jūs padedate kitiems, norite suteikti jiems džiaugsmą ir pasitenkinimą, tačiau negalima ignoruoti ir savęs. Negalima savęs palikti paskutinėje vietoje ir ignoruoti savo poreikių. 

      11. Jums reikia kitų palaikymo ir jūsų vertės patvirtinimo.

      Mums kitų nuomonė svarbi tuomet, kai jaučiame, kad mums viduje kažko trūksta. Jaučiame tuštumą, kuri turi būti kažkuo užpildyta. Tai, ko ieškote išorėje, jau yra jumyse, jūs jau žinote visus atsakymus, nes uždavėte klausimus. Vertinkite save savo vertybių ir standartų skalėje ir nesikuklinkite vertindami, nes esate to verti.

      12. Puolate ir kaltinate kitus.

      Atminkite, kad kiekvieną kartą, kai kažką užsipuolate, jūs iš tiesų sutinkate savo šešėlinę pusę. Todėl atsiimkite savo žodžius atgal, nes viskas, ko jums reikia – išmokti priimti savo vidinius demonus.

      Kai teisiame kitus, mes ne tik  parodome tikruosius save, bet ir nesąmoningai skaudiname kitus, remdamiesi savo pasaulio matymu kaip vieninteliu teisingu. Žmones vertiname ir teisiame pagal savo prizmę, norime, kad jie elgtųsi taip, kaip mes manome esant teisinga. Pripažinkite, kad ir kitas gali būti teisus. 

      Skaityti komentarus