°C
      2019 08 18 Sekmadienis

      10 sveikų maisto produktų, kurie gali jus nustebinti

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-05-10 19:00:00

      Kasdieną susiduriame su antraštėmis, skelbiančiomis apie vis kitokius, stebuklingas galias turinčius maisto produktus. Teigiama, jog kiekvienas jų yra geriausias ir sveikiausias produktas pasaulyje. Bet ar tai įmanoma? Kaip visi jie gali būti geriausi? Šis pagarsėjęs supermaistas dažniausiai yra importuojamas iš kitų šalių, todėl gali kainuoti nežmoniškus pinigus. Sutelkdami dėmesį į šiuos stebuklingus produktus, mes pamirštame apie lengvai pasiekiamus vietinius produktus, kuriuose taip pat gausu maistingų medžiagų. Žemiau pateiktas 10-ies supermaisto produktų sąrašas, kuris gali jus nustebinti.

      1.Špinatai

      Taip, Popajus ne veltui taip mėgo špinatus, nes tai ienas iš maistingiausių produktų planetoje. Juose gausu vitamino A, K ir folio rūgšties. Špinatų galime rasti kiekvienoje parduotuvėje: šviežių, šaldytų arba skardinėse. Jei norite gauti kuo daugiau maistingų medžiagų iš špinatų, rinkitės subrendusius špinatus,  o ne daržinius.

      2.Graikiniai riešutai

      Graikiniai riešutai turi daugiau antioksidantų nei bet kuri kita riešutų rūšis. Juose taip pat gausu vitamino E, omega 3 riebalų rūgščių bei kitų sveikų riebalų. Graikinius riešutus – kaip ir kitus riešutus – rekomenduojama valgyti neapdorotus, nes paskrudinus juos, riebalai įgauna kartumo bei susidaro kancerogenas, vadinamas akrilamidas, kuris yra randamas ir kituose kepintuose ar pridegusiuose patiekaluose. Valgykite neapdorotus riešutus arba įsiberkite jų į salotas.

      3.Avokadas

      Panašu, kad visi myli avokadus, bet tam yra priežastis: juose gausu maistingų medžiagų ir vitaminų. Pakanka avokadą valgyti vieną ar du kartus per savaitę tam, kad gautumėte visą jų teikiamą naudą. Avokadas yra sveikų riebalų šaltinis, tad valgykite jį į sveikatą!

      4.Avietė

      Kaip ir daugelyje uogų, avietėse gausu antioksidantų, kurie padeda išlikti sveikiems, nes naikina laisvuosius radikalus mūsų organizme. Jas galite rasti vietinėse parduotuvėse ar turgavietėse (sezono metu) ir pagardinti vaisių kokteilius, salotas ar tiesiog valgyti be nieko! Avietės praturtina organizmą vitaminu C, kalciu bei geležimi.

      5.Laukinė mėlynė

      Dažnai vadinama visų uogų karaliene, nes mėlynėse gausu antioksidantų, vitaminų ir maistinių medžiagų, kurios yra be galo svarbios mūsų sveikatai. Viename puodelyje mėlynių yra 4 gramai skaidulinių medžiagų, 24 proc. rekomenduojamos dienos normos (RDN) vitamino C, 36 proc. RDN vitamino K ir 25 proc. RDN magnio bei kitų medžiagų. Mėlynės taip pat mažina DNR pažaidą, o tai padeda apsisaugoti nuo vėžio ir senėjimo.

      6.Lęšiai

      Lęšiuose gausu skaidulinių medžiagų ir baltymų. Jie puikiai tinka tiems, kurie nevalgo mėsos ar kitų gyvulinės kilmės patiekalų ir tiems, kurie valgo. Be to, lęšiuose yra skaidulinių medžiagų, kurios padeda žmogaus virškinimo sistemai dirbti optimaliau. Lęšiai puikia tinka sriubose ar troškiniuose. Taip pat gali būti barstomi ant salotų tam, kad gautume daugiau baltymų!

      7.Česnakas

      Česnakas yra garbinamas šimtmečius, nes padeda apsisaugoti nuo ligų ir užkerta kelią bakterijoms augti. Dėl šių savybių česnakas gali būt vartojamas kaip natūralus antibiotikas ir gali pasitarnauti, kai bandote pasveikti nuo tam tikrų ligų. Česnakas taip pat yra prieš uždegiminis maisto produktas ir net gali sumažinti kraujo spaudimą. Jūs galite česnaką dėti į bet kokį patiekalą... išskyrus desertus... ir jis gali būti apdorojamas termiškai ar net valgomas vienas. Valgydami česnaką, nepamirškite apie blogą kvapą iš burnos (dažniausiai tai atsiperka).

      8.Citrina

      Citrinos turi tiek puikių savybių! Jos turi stiprų prieš uždegiminį poveikį ir taip pat gali šarminti mūsų organizmą. Tai reiškia, kad citrinas, kaip ir česnaką, pravartu valgyti, kai sergate. Citrinose yra tiek pat vitamino C kiek ir apelsinuose – sunku net patikėti! Rytą pradėkite su šiltu vandeniu su citrina tam, kad prabudintumėte virškinimo sistemą.

      9.Burokas

      Vien pažvelgus į burokus darosi aišku, kad jie yra naudingi žmogui. Ta sodri, ryški spalva iš karto pagauna žvilgsnį ir prikausto dėmesį! Be abejo, burokuose gausu maistingų medžiagų ir jie yra laikomi vienu iš sveikiausiu maisto produktu pasaulyje, tačiau dažnai tai yra pamirštama. Juose yra folio rūgšties, magnio bei vitamino C. Taip pat buvo atrasta, kad burokai gali sumažinti kraujo spaudimą bei pagerinti smegenų veiklą.

      10. Saldžios bulvės

      Ryškiai oranžinė saldžių bulvių spalva signalizuoja, kad jose gausu beta karotino. Saldžios bulvės turi nepaprastą gebėjimą padidinti vitamino A koncentraciją kraujyje. Jos taip pat veikia prieš uždegimiškai ir gali reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Rekomenduojama saldžias bulves valgyti su šiek tiek riebalų, pavyzdžiui, kokosų aliejumi tam, kad geriau įsisavintume beta karotiną.

      Pabaigai

      Visi šie produktai yra gana pigūs, lengvai randami ir be galo maistingi. Juos lengva įtraukti į dienos racioną, o tai padarius, praturtinsite savo organizmą gyvybiškai svarbiomis medžiagomis. Jei tik galite, rinkitės ekologiškus, ūkininkų  augintus produktus. Sveika mityba neturi būti komplikuota. Valgant įvairius, vaivorykštės spalvų, augalinius maisto produktus jūs gaunate visus jūsų organizmui reikalingus vitaminus ir maistines medžiagas.

      Skaityti komentarus