°C
      2024 03 19 Antradienis

      10 priežasčių, kodėl turėti katę yra naudinga sveikatai

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-05-20 16:00:00
      Katės yra švelnūs, mieli, nepriklausomi gyvūnai. Jos reikalauja mažiau dėmesio negu šunys, yra ne tokios prieraišios, ne tokios ištikimos, tačiau labai teigiamai veikia žmonių sveikatą. Nesvarbu, kokios veislės katytę turite, kokio ji charakterio – rami ir meili ar kaprizinga – santykis su šiuo augintiniu teikia ne tik malonumą, bet ir naudą. Išsiaiškinkime, kokia ji?

      Mažina stresą ir nerimą. Katės ramina ir suaktyvina raminančią cheminę medžiagą organizme, todėl sumažėja streso bei nerimo lygis. Tikriausiai visi šių mielų gyvūnėlių šeimininkai patvirtins, jog užtenka katę paimti į rankas, paglostyti, prisiglausti, išgirsti murkimą ir netrukus pajaučiame, kad esame ramesni, atsipalaiduojame, bent trumpam pamirštame rūpesčius. Įrodyta, jog katė iš šeimininko perima neigiamą energiją.

      Mažina insulto riziką. Tyrimai rodo, kad kačių savininkams mažesnė tikimybė patirti insultą nei bet kurių kitų naminių gyvūnėlių šeimininkams. Mokslininkai teigia, kad taip yra ir dėl to, kad katės nereikalauja daug priežiūros.

      Terapinė nauda. Katės skatina hormono oksitocino, sukeliančio meilės ir pasitikėjimo jausmą, išsiskyrimą organizme. Žmonės, išgyvenantys sielvartą, gedulą teigia, kad kalbėjimasis su augintiniu padeda išsiaiškinti savo jausmus, nes dažnai kur kas lengviau kalbėtis su kažkuo, kas neatsakys, neteis nei išsakyti mintis kitam žmogui. Be to, atlikus tyrimą nustatyta, jog vaikai su autizmu yra ramesni, patiria mažiau nerimo, jeigu turi katę.

      Gerina imunitetą. Katino laikymas namuose padidina ten gyvenančių žmonių atsparumą alergenams, mažina alergijos ir astmos riziką.

      Mažina kraujo spaudimą. Nustatyta, jog katę turinčių žmonių kraujospūdis yra žemesnis negu tų, kurie šių naminių gyvūnėlių neturi. Taip yra todėl, kad kačių buvimas šalia ramina. Buvo atliktas įdomus tyrimas, kurio metu į vieną kambarį buvo sukviesta daug kačių šeimininkų. Jie tarpusavyje kalbėjosi garsiai, o tai, savaime suprantama, padidino kraujospūdį. Tačiau, kai tie patys žmonės buvo stebimi kalbant su katėmis, jų kraujo spaudimas išliko pastovus.

      Mažina širdies ligų bei širdies priepuolių riziką. Minesotos universiteto tyrimas parodė, kad tie, kurie neturi katės 30–40% dažniau miršta nuo širdies priepuolių nei katę turintys žmonės.

      Sumažina trigliceridų ir cholesterolio kiekį. Didelė trigliceridų bei cholesterolio koncentracija kraujyje prisideda prie širdies, 2 tipo cukrinio diabeto, kepenų ir inkstų ligų vystymosi, insulto. Natūralu, kad jų sumažėjimas žymiai sumažina šių ligų riziką.

      Padidina socialumą. Kačių šeimininkai lengviau tarpusavyje randa bendrą kalbą (dėl bendrų interesų, panašių, su augintinio priežiūra susijusių, rūpesčių ir pan.), todėl tai puiki galimybė patobulinti savo bendravimo įgūdžius, tapti socialesniu. Vienas tyrimas parodė, kad moteris labiau traukia kates turintys vyrai, nes tai rodo jų jautrumą bei intelektualumą.

      Suteikia draugiją. Katės turėjimas sumažina vienatvės jausmą. Nors šie augintiniai laikomi labai nepriklausomais, vis dėlto ryšys tarp katės ir jos šeimininko yra svarbus, nes augintinio dėka savininkas nesijaučia vienišas, apleistas. Be to, turi kuo rūpintis, todėl jaučiasi reikalingas. 2003 metais šveicarų atliktas tyrimas parodė, kad katės turėjimas yra panašus į santykius su antrąja puse.

      Sumažina anglies pėdsaką. 2009 metais atlikto tyrimo duomenimis, šuniui išmaitinti per visą jo gyvenimą reikalingi ištekliai palieka tokį pat ekologinį pėdsaką kaip galingo bei prabangaus automobilio Hummer turėjimas. Tuo tarpu, katės, kurioms reikia mažiau maisto, jos dažniau minta žuvimi nei grūdais ar mėsa, palieka apytiksliai tokį anglies pėdsaką kaip Volkswagen Golf automobilis.

       

      Skaityti komentarus