°C
      2024 03 29 Penktadienis

      10 netikėtų atradimų iš „Tate Modern“ galerijos Londone

      Nuotrauka: Pixabay

      Autorius: Laura Rimgailė
      2018-03-02 04:00:00

      „Switch House“ pastatas, kuriame yra įrengta pirmoji pasaulyje pastovi speciali vieta, skirta gyviems meno pasirodymams.

      Jei kada nors lankysitės Londone, tuomet būtinai užsukite į „Tate Modern“ galeriją, kuri yra pačiame miesto centre. Ir jei Londone lis lietus (o tai nutinka itin dažnai), net nepajusite, kaip prasmingai ir įdomiai praleidote laiką šiuolaikinio meno lobių kupinoje erdvėje. Taigi, pirmyn į „Tate Modern“ galeriją.
      1. Ar žinojote, jog „Tate Modern“ galerija yra sudaryta ne pagal meno kūrinių atsiradimo laikotarpius, bet pagal tam tikras temas? Pirmame aukšte yra įsikūrusi kavinė ir parduotuvės, o štai antrame aukšte – kentėjimo galerija, trečiame – užuojautos, ketvirtame – baimės, penktame – meilės, na o paskutiniame, šeštame aukšte yra savęs pažinimo galerija.
      2. 2015 metais „Tate Modern“ galerijoje buvo galima rasti ir mūsų tautietės parodą: buvo pristatyta menininkės Indrės Šerpetytės-Roberts darbai - realiai Lietuvoje egzistavusių slaptųjų tarnybų skulptūriniai objektai. Paroda vadinosi „Buvę NKVD-NKGB-MVD-MGB pastatai“.
      3. Tik 2000 metais galerija atvėrė duris savo lankytojams. Šio didžiulio meno centro projektuotojas buvo britas Džailas Gilbertas Skotas, kuris taip pat suprojektavo ir raudonąją telefonų būdelę. Netikite? Tuomet pažvelkite į telefono būdelės ir „Tate Modern“ galerijos langus ir nekils jokių abejonių.
      4. Prieš apsilankant „Tate Modern“ galerijoje būtinai įsirašykite mobiliąją programėlę „Tate app“. Ji padės geriau suprasti intriguojantį ir slaptą modernaus meno pasaulį.
      5. Jei turėsite jėgų apeiti visus šešis galerijos aukštus, nepamirškite užsukti ir į septintą aukštą – nuo ten atsiveria pasakiškas vaizdas į centrinę Londono panoramą, veikia kavinė, kurioje skanaudami pyragaitį ir gerdami kavą galėsite atsikvėpti ir keliauti toliau. Beje, o ar žinojote, jog nusileidus  1-ąjį galerijos aukštą galėsite paskanauti čia pat gaminamų „Tate“ šokoladinių saldainių? Nepraleiskite progos ir būtinai paskanaukite!
      6. Prie „Tate Modern“ pastato 2016 metais buvo prijungtas dar vienas, pavadintas „Switch House“ pastatas, kuriame yra įrengta pirmoji pasaulyje pastovi speciali vieta, skirta gyviems meno pasirodymams. Taip „Tate Modern“ tapo ne 7 aukštų, bet 10 aukštų meno galerija.
      7. Galerijose yra nuolat organizuojami pokalbiai bei seminarai su menininkais, kritikais, dailės žinovais, o štai nuolatinėje ekspozicijoje apžvelgiami visi pagrindiniai XX a. moderniojo meno judėjimai, galima rasti tokių žymių dailininkų kaip Pablas Pikasas, Salvadoras Dali meno kūrinių.
      8. „Tate Modern“ galerija yra įsikūrusi buvusioje Benksaido elektrinės pastate. Šis pastatas ne kartą buvo tapęs filmavimo objektu: šiais metais ant „Tate Modern“ galerijos stogo naujoje „Neįmanoma misija “ dalyje filmavosi žinomas aktorius Tomas Kruzas, režisieriaus Vudžio Aleno kurto filmo „Lemiamas taškas“ kai kurios filmo scenos taip pat buvo filmuojamos būtent „Tate Modern“ galerijoje.
      9. Jei į galeriją atvykote su vaikais, tuomet nepatingėkite jų nuvesti į specialią erdvę, kurioje profesionalai su mažiais užsiima, padeda jiems kurti meną, eksperimentuoti, o kai visa tai pabosta, vaikai gali eiti smagiai pasisupti ant galerijoje esančių sūpynių ar sudalyvauti šešėlių teatro pasirodymuose, vaidinti ir piešti. Virtualioje galerijoje „Tate Kids“ galima išvysti vaikų tapytus darbus pagal pasaulyje gerai žinomų menininkų žymius paveikslus: ant galerijos sienos puikuojasi mažųjų tapyti darbai pavadinimu „Mano saulėgrąža pagal Van Gogą“, „Abstrakti vaivorykštė“...
      10. Ne visos parodos „Tate Modern“ galerijoje yra nemokamos. Deja, tačiau labai nemažai parodų mokamos, tad jei norite patekti į jas nuolat, gyvenate Londone,  pravartu įsigyti metinį klubo nario pažymėjimą. Kovo mėnesį galerijoje bus eksponuojami dar nematyti žinomo dailininko Pablo Pikaso darbai, parodoje „Pikaso 1932 – Meilė, Šlovė ir Tragedija“ (vyks nuo kovo 8 d. iki rugsėjo 9 d.) bus galima išvysti daugiau nei 100 menininko sukurtų paveikslų, skulptūrų, piešinių, taip pat bus galima pamatyti jo šeimos fotografijas iš asmeninio archyvo. Parodos kaina suaugusiam žmogui – 22 svarai, „Tate Modern“ klubo nariams – nemokama.

      Skaityti komentarus