°C
      2018 11 17 Šeštadienis

      „Vegfest LT“ vasaros festivalis – už veganizmą, sveiką gyvenseną ir Zero Waste idėjas

      Nuotrauka: Organizatoriaus nuotr.

      Autorius: ​Miglė Šalavičiūtė
      2018-04-10 11:00:00
      2018-04-10 11:00:00
      Lygiai už dviejų mėnesių – birželio 9 d. Vilniuje vyks didžiausias Lietuvoje augalinio maisto renginys – „Vegfest LT” vasaros festivalis. Jo metu vyks veganiškų prekių mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, koncertinė programa.

      Tai bus jau šeštasis „Vegfest LT“ ciklo renginys – keturi buvo surengti Vilniuje bei vienas Kaune. „Tai renginiai, skirti populiarinti veganizmą ir augalinę mitybą“, – sakė šventės iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė. Idėja organizuoti šį renginį jai kilo apsilankius Londone vykstančiame didžiausiame Europoje veganų festivalyje „Vegfest UK“. Šis renginys trunka dvi dienas ir sutraukia daugiau nei 25.000 lankytojų. „Būti vienoje erdvėje su tūkstančiais bendraminčių buvo neapsakomas jausmas. Nutariau, kad panašaus renginio jau reikia ir Lietuvai – čia veganų bendruomenė itin didelė ir toliau plečiasi“, – sakė mergina.

      Pirmasis „Vegfest LT“ buvo surengtas 2016-ųjų rudenį. Į jį suplūdo tiek lankytojų, kad prekės baigėsi per keletą valandų, o žurnalistai renginį lygino su „Lidl“ atidarymu. Ši sėkmė paragino imtis darbų dar energingiau. „Šiuo metu organizuojame tris renginius per metus – vasaros festivalį ir kalėdinę mugę Vilniuje bei rudeninę mugę Kaune, – pasakojo V.Viteikaitė. – Be to šiuo metu vyksta derybos ir dėl renginio Klaipėdoje“. Mergina taip pat organizuoja renginius Jungtinėje Kalarystėje.

      Vasaros festivalis yra didžiausias „Vegfest LT“ renginys. Šiemet jis vyks ten pat, kur ir pernai – prekybos centro VCUP penkto aukšto fojė bei viršutiniame automobilių stovėjimo aikštelės aukšte atvirame ore. Veiks veganiškų prekių mugė – joje dalyvaus daugiau nei 100 veganiškų bei veganams draugiškų verslų iš Lietuvos ir užsienio. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusgaminių, mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiškų prekių, kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną, receptų knygų, drabužių, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams ir t.t. „Mugės dalyvius atrenkame itin kruopščiai – stengiamės, kad produktų įvairovė būtų kuo didesnė, lankytojai galėtų išbandyti įvairių maisto įdomybių. Tai nėra įprasta miesto mugė su jau šimtą kartų matytais prekeiviais“, – teigė V.Viteikaitė. Pasak jos, didelis dėmesys renginyje skiriamas sveikai gyvensenai – mugėje bus galima įsigyti saldumynų be cukraus, miltų, kepinių be glitimo, daugiau sužinoti apie nesveikų produktų alternatyvas.

      Itin įdomi šių metų paskaitų programa. Į ją pakviesta ir keletas visame pasaulyje garsių pranešėjų. Į renginį atvyksta garsus amerikiečių kultūristas Korinas Suttonas, skaitysiantis pranešimą apie tai kaip gauti baltymų ir kitas veganinės mitybos paslaptis. Viena žymiausių pasaulio veganių psichologė Melanie Joy pasakos kaip sutarti poroje, kai mitybos įpročiai skiriasi. Vedų žinomas Darius Ražauskas kalbės apie tai kaip mityba įtakoja gyvenimo sėkmę, o gydytoja Aiva Vaivarienė atskleis ar gali vaikai būti veganais, vegetarais ir žaliavalgiais. Taip pat vyks maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, koncertinė programa, veiks infostaliukas, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių lankstinukų, žurnalų, kortelių su receptais ar pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

      „Į renginį kviečiame visus, kurie domisi veganizmu, augaline mityba, sveika gyvensena, ar tiesiog tuos, kurie mėgsta išbandyti naujoves. Festivalio atmosfera – labai pozityvi ir atvira“, – džiaugėsi Ventė. Įėjimas į renginį – nemokamas.

      Veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui didžiausias pasaulyje – jau siekia milijoną. Veganizmas itin populiarus ir Skandinavijos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 24.000 narių ir yra svarbiausia šalies veganų platforma internete.

      Veganizmą žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių – visų pirma – dėl etinių sumetimų – nenoro išnaudoti kitų gyvų būtybių, taip pat dėl sveikatos – su gyvūninės kilmės produktų vartojimu siejama galybė sunkių ligų, bei aplinkosauga – gyvulininkystės sukeliama žala gamtai yra didesnė nei visos gamybos ir transporto kartu sudėjus. Dauguma veganų stengiasi maitintis sveikai ir palaiko tokius judėjimus, kaip Zero Waste.

      Judėjimas gimė 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įkūrus Veganų bendriją, tačiau labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, o ypač pastaraisiais metais. Pirmieji „vegfestai“ buvo pradėti rengti prieš daugiau nei trisdešimt metų JAV.

      Daugiau informacijos apie „Vegfest LT“ vasaros festivalį: https://www.facebook.com/events/527631654282161/

      Gediminos Šalkauskaitės nuotrauka

      „Vegfest LT“ vasaros festivalis šiemet vyks ten pat, kur ir pernai – prekybos centro VCUP penkto aukšto fojė bei viršutiniame automobilių stovėjimo aikštelės aukšte.

      4Fo Studio nuotrauka

      Pasak „Vegfest LT“ organizatorės Ventės Viteikaitės, veganizmą žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių – etinių įsitikinimų, sveikatos, aplinkosaugos.

      Lempa foto nuotraukos

      Vilniuje veikiantis „Sultenės“ bistro renginio lankytojams siūlys įvairių sveikų patiekalų, pavyzdžiui, žaliavalgiškų tortų be cukraus ir miltų.

      Renginio metu bus galima įsigyti švedų dietologo Frederiko Pauluno sukurtų „Pauluns“ pusryčių dribsnių, košių mišinių bei energijos batonėlių.

      „Datulės LT“ mugėje prekiaus iš Saudo Arabijos gabenamomis natūraliomis datulėmis, jų pasta, sirupu bei datulėmis termiškai neapdorotame šokolade.

      Pirmoji Lietuvoje internetinė makrobiotikos parduotuvė „Skaidri etiketė“ veganams siūlo medų keisti ekologišku ryžių sirupu.

      Kaune įsikūrusi „Mokslo kavinė“ garsėja maisto eksperimentais ir renginyje pateiks įvairių naujovių, pavyzdžiui, žemės riešutų sviesto su česnaku.

      Mėgstantiems bulvių traškučius bus pasiūlyta alternatyva – anglų įmonės „Eat Real“ traškučiai iš lęšių, avinžirnių, bolivinės balandos ir t.t.

      Palaikantys gyvenimo be šiukšlių idėjas galės įsigyti daugkartinių „Žalios žinutės“ pakavimo maišelių maisto produktams.

      Skaityti komentarus