°C
      2024 04 19 Penktadienis

      „Elkis kaip normali šalis!“JAV liepia Kinijai paklusti įstatymams ir nedaryti žalos pasauliui

      Nuotrauka: W. Yi ir M/ Pompeo | dwnews nuotr.

      2018-11-03 07:00:00

      Vašingtonas skatina Beižingą elgtis kaip „normaliai valstybei pridera“ pasaulinėje scenoje, pakartojo Maikas Pompeo, kaltindamas Kiniją tarptautinių įstatymų nepaisymu ir bandymu sukelti skausmą visame pasaulyje.

      „Mes nerimaujame, kad Kinija paspęs spąstus daugelio šalių gyventojams Afrikoje, Centrinėje Amerikoje ir Lotynų Amerikoje, o tai sukeltų daug žalos“,- sakė valstybės sekretorius, pabrėždamas, kad Donaldo Trumpo administracija buvo pirmoji, kuri pastebėjo šią grėsmę ir yra pasirengus imtis veiksmų.

      Iš visų grasinimų, kuriuos paskelbė Kinija Jungtinėm Amerikos Valstijoms, pats didžiausias – intelektualinės nuosavybės vagystė, kurią D. Trumpas pasižadėjo išrauti su šaknimis, perfrazavo M. Pompeo. Diplomatas paminėjo, kad teisingumo departamento kaltinimai prieš Kinijos žvalgybos pareigūnus, kurie tariamai bandė gauti JAV aviacijos paslaptis, yra paskutinė „mūsų strateginio ėjimo – pasipriešinti Beižingui – dėlionės detalė“

      Baltieji rūmai šiuo metu stengiasi įdiegti „teisingos ir abipusės prekybos“ su Kinija viziją. Kinijos auganti ekonomika ir vykstantis prekybos karas kelia susirūpinimą, pastebi M. Pompeo.

      Norint pasipriešinti Kinijos grasinimams, JAV toliau dės pastangas tam, jog „Kinija elgtųsi kaip normali valstybė prekiaudama ir gerbtų tarptautinių įstatymų taisykles“,- kalbėjo M. Pompeo.  

      Kinijos tiesioginės investicijos Afrikoje per metus akivaizdžiai padidėjo, ypač Alžyre, Zambijoje, Kenijoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Nigerijoje. Nors nėra oficialių Kinijos duomenų, tačiau maždaug 143 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos buvo išduotos Kinijos valdžios ir bankų Afrikos šalims per šį amžių, skelbia Kinijos Afrikos tyrimų iniciatyva. Beižingas taip pat investavo 250 mlrd. JAV dolerių Lotynų Amerikoje ir Karibų regione tarp 2015-ųjų ir 2019-ųjų, be to, apie 500 mlrd. JAV dolerių skyrė prekybai.

      Sino-amerikiečių prekybos konfliktas perkopė į naują lygį, po to kai abi šalys padidino prekybos tarifus, kurie sudaro maždaug 260 mlrd. JAV dolerių dvišališkai parduodamų daiktų vertės. Nors D. Trumpas grasino įvesiantis didesnius mokesčius tam, kad panaikintų praeitų metų 375 mlrd. JAV dolerių prekybos deficitą, JAV nenustoja vilioti Pekino „arčiau savo pakrantės“, mesdama iššūkį Kinijos suvereniteto reikalavimams Taivanui taip pat Pietų Kinijos ir Rytų Kinijos jūroms, naudodamasi „laisvos laivybos“ principu. 

      Skaityti komentarus