°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      E-cigaretės – nekenksminga alternatyva rūkymui?

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-05-16 17:00:00

      Yra žinoma, kad cigarečių tabako dūmams patekus į plaučius ir per juos į kraujotaką, tiesioginis to poveikis: momentinis kraujagyslių sienos pažeidimas, mažųjų kraujagyslių trombozė bei uždegimas.

      Per pastaruosius penkerius metus, elektroninių cigarečių, kitaip žinomų kaip e-cigaretės, pardavimai bei vartojimas pasaulyje išaugo drastiškai. Amžiaus apribojimai įprastiems tabako gaminiams bei ypatingai agresyvus šio naujo produkto marketingas, lemiantis iškreiptą visuomenės požiūrį į jį, nurodomi kaip pagrindinės priežastys lėmusios šį augimą. O daugybė produktą vartojančių asmenų tiki, kad elektroninės cigaretės – tai sveika alternatyva rūkymui. Tad kaipgi yra iš tiesų?

      E-cigaretės - tai cigarečių rūkymo procesą imituojantys prietaisai, kurie kaitindami specialų skystį sudaro aerozolį primenantį cigaretės dūmus. Ši alternatyva yra dažnai reklamuojama, kaip mažiau kenksminga, lyginant ją su įprastais tabako gaminiais. Įvairios parduotuvės, prekiaujančios šiais prietaisais, savo produktų aprašymuose naudoja skambias frazes. Dauguma jų teigia parduodantys originalius ir kokybiškus, garsiausių pasaulio gamintojų prietaisus, bei siūlo ypatingą „aukštos kokybės“ skysčių asortimentą. Ir kadangi tai gana naujas reiškinys, teisės aktai, reglamentuojantys elektroninių cigarečių naudojimą ir pardavimą skiriasi, priklausomai nuo valstybės ar regiono. O nauda ir rizika iki šiol nebuvo įvertinta nei mokslininkų, nei atitinkamų sveikatos organizacijų.

      Pirma moderni e-cigaretė pasirodė 2003-iais metais, Kinijoje. Ją pristatė farmacininkas Hon Lik, kurio tėvas mirė nuo rūkymo sukelto plaučių vėžio. Ir jo teigimu, elektroninės cigaretės turėtų būti naudojamos bandant mesti rūkyti, mažinant rūkimo keliamą riziką ar tiesiog norint sutaupyti pinigų, mat ši alternatyva yra tariamai pigesnė. O šiandien e-cigarečių rinkoje egzistuoja daugiau nei 500 skirtingų prekės ženklų, pasauliniai pardavimai viršyja net 7 milijardus JAV dolerių per metus.

      Pagaliau, praėjus 15-ai metų nuo produkto atsiradimo, šio mėnesio pradžioje Europos Plaučių ligų žurnalas bei medikų bendruomenė publikavo savo išvadas. Straipsnyje aprašomas e-cigarečių poveikis sveikatai, kuris, pasak mokslininkų, gali būti tiesiogiai lyginamas su cigarečių tabako poveikiu. Skystis, kuris yra garinamas šiuo prietaisu, savo sudėtyje turi nikotino, vandens, glicerolio, propileno glikolio ir atitinkamų skonį bei kvapą suteikiančių medžiagų. Prietaisas įkaitina mišinį paversdamas jį garais, kurie tuomet įkvepiami į plaučius. Yra žinoma, kad cigarečių tabako dūmams patekus į plaučius ir per juos į kraujotaką, štai toks tiesioginis to poveikis: momentinis kraujagyslių sienos pažeidimas, mažųjų kraujagyslių trombozė bei uždegimas. 

      Jei tiesioginis plaučių audinio ir smulkiųjų kraujagyslių dirginimas nuolat pasikartoja, tai lemia lėtinių plaučių, širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, sudaroma palanki terpė vėžiniams procesams atsirasti. Tiesioginis e-cigarečių garų poveikis plaučiams aprašytas žurnale, tiriant bronchų epitelinių ląstelių pokyčius po kontakto su e-cigaretės garais. Nustatytas tiesioginis toksiškumas, oksidacinis stresas bei uždegiminis atsakas po jo, tokie pat duomenys gauti ir bandymuose su laboratorinų pelių plaučiais. Taip pat nustatytas padidėjęs imuninis atsakas bei gleivių plaučiuose gaminimasis, o garų toksiškumas ląstelėms priklausė nuo e-skystyje esančių kvapiųjų medžiagų kiekio ir koncentracijos.

      Taigi, e-cigaretės nėra sveikesnė rūkymo alternatyva ir jų turime vengti kaip ir įprastų cigarečių, tabako gaminių. Jų vartojimas turėtų būti  reglamentuotas ir kontroliuojamas, ypač dėl to, kad tai itin populiaru paauglių bei jaunų žmonių tarpe.

      Skaityti komentarus