°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Driftas - mažai žinomas sportas, kuriame medalių siekia ir lietuvis

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      Autorius: Laura Rimgailė
      2018-03-27 19:00:00

      Driftas yra tikrai techniškas ir daug pastangų reikalaujantis sportas, kurio išmokstama ilgų treniruočių dėka.

      Neseniai pasibaigė Dakaro ralis, džiaugėmės, jog mūsų sportininkai užėmė garbingas vietas ir netgi pakartojo istoriškai geriausią Lietuvos motociklizmo istorijoje rezultatą. Drauge stebėjome ir palaikėme Dakaro ralyje dalyvavusius tautiečius. Dabar atėjo metas kitoms varžyboms, kitų auto sportininkų palaikymui, tik šįkart jau ne Dakaro ralio, bet drifto. Drifto varžybose, British Drift Chpionship (BDC), kurios įvyks kovo 31d., Rockinghamo trąsoje, šiais metais ruošiasi dalyvauti ir perspektyvus Lietuvos drifto atstovas – Aurimas Vaškelis. Tad šįkart apie nerimą, kurį labai dažnai patiria šios sporto šakos atstovai, ir apie tai, kaip svarbu savo gimtosios šalies vardą garsinti svetur, tikėti tuo, ką darai visu 100 ir dar daugiau procentų.

      Trumpa istorija apie tai, kaip Aurimas atrado drifto sportą 

      Nors driftas ir yra viena iš naujausių sporto šakų, tačiau tai -  taip pat ir viena iš sparčiausiai augančių ir pritraukiančių vis daugiau naujų žmonių sporto šaka. Žinoma, vieniems atrodo, kad driftas nereikalauja didelių pastangų ir deginti padangas sukantis ratu gali kone kiekvienas, tačiau kai žmonės pradeda patys tuo užsiimti rimčiau, profesionaliame lygmenyje,  pamato kad tai yra tikrai techniškas ir daug pastangų reikalaujantis sportas, kurio išmokstama ilgų treniruočių dėka.

      Aurimui driftas yra ne šiaip sportas ar hobis, jam tai - gyvenimo būdas. Iš pradžių į šią pavojingą sporto šaką jaunuolis žiūrėjo kaip į pramogą, o ir trasų, kuriose buvo galima tobulinti savo įgūdžius nelabai buvo, tad ne kartą teko ir gatvėse mokytis. Deja, tačiau ne vienam iš Aurimo bendraminčių teko atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu, ne išimtis buvo ir pats Aurimas... 

      Laikui bėgant Aurimo vairavimo įgūdžiai gerėjo, vaikas pradėjo tobulinti automobilį, atsirado naujų pažinčių, bendraminčių ir po truputėlį išaugo iš pasilakstymų gatvėse iki profesionalaus lygio varžybų.

      Apie drifterio karjerą

      Aurimo, kaip profesionalaus drifterio, karjera prasidėjo 2014 metais, Lietuvoje. Kadangi driftas yra itin brangus automobilių sportas, jam Aurimas skyrė visas savo tuo metu turimas lėšas bei laiką.

      Jis iš paskutiniųjų sugebėjo sudalyvauti 3 sezonuose, tačiau greitai suprato, kad norint stabilumo varžybose reikia kur kas daugiau, nei galėjo tuo metu pats skirti. Tad Aurimui teko paragauti emigranto duonos ir  išvažiuoti  užsidirbti svetur vardan to, jog galėtų ir toliau Lietuvoje grįžęs užsiiminėti širdžiai miela veikla – driftu.

      Atvykus į Angliją ir praėjus vos keliems mėnesiams Aurimas ryžosi čia atsigabenti savo automobilį - BMW E30 ir su dideliu palaikymu bei pagalba startavo pirmose varžybose. Tą dieną savo pasirodymu jaunuolis nepaliko abejingų savo sirgalių ir kitų žiūrovų, - jam pavyko suderinti startą pirmose BDC varžybose. Tai buvo kažkas įspūdingo, kažkas apie ką vaikinas ilgus metus galėjo tik pasvajoti.

      Automobilis, su kuriuo Aurimas pradėjo savo karjerą 2014 metais  per visą tą laiką buvo gerokai patobulintas, tiek iš techninės pusės, tiek iš estetinės: jis pradėjo važinėti su automobiliu, kuris turėjo tik 280AG, o šiuo metu jis turi net 700AG. 

       Aurimo Vaškelio komentaras

      Driftas - ne pigus malonumas, žinoma, viskas priklauso nuo praeitų lenktynių ir to, kiek dar reik papildomai į automobilį investuoti.

      Kartais pagalvoju, ar tikrai verta tiek atiduoti savęs, tiek investuoti - ir laiko, ir pinigų... Tačiau visos abejonės kaip mat išsisklaido tuomet, kai pagalvoju, koks nykus mano gyvenimas būtų be šio sporto.

      Dabar visas mano gyvenimas kol kas yra skirtas driftui, be jo aš neįsivaizduoju savęs. Didžią dalį darbų, kurie yra susiję su driftu, darau pats. Jei pažiūrėsime į driftą kaip į sportą, suprasime, jog tokiuose automobilių sportuose visur yra mechanikai bei vairuotojai, o aš – kaip du viename, nes galiu daryti ir tą, ir tą. Dėl to labai dažnai man būna kur kas sunkiau nei kitiems drifto dalyviams.

      Esu dėkingas draugams Lietuvoje už jų pagalbą ruošiant automobilį sezonui ir Anglijos lietuviams, kurie į varžybas labai skubiai atveža auto detalių, jei tik kas lūžta bei lenktynių metu nesikuklina ir pasiūlo savo pagalbą. Tad tariu didelį ačiū visiems prisidėjusiems praeitą sezoną ir tikiuosi šį sezoną jie padės man vėl pasiekti daug geresnių rezultatų, kurie garsins mūsų šalies vardą. 

      Skaityti komentarus