°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Dolerio apėjimas: kodėl Rusijos ir Kinijos bendrovės savo atsiskaitymuose nori naudoti rublius ir juanius?

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-04-14 09:00:00
      Rusijos ekonominės plėtros ministerija tikisi, kad 2018 m. Rusijos ir Kinijos prekybos apimtys sudarys 100 mlrd. dolerių. Abipusės prekybos aktyvėjimas gali paskatinti atsiskaitymų nacionalinėmis valiutomis didėjimą. Iki šiol bendrovės iš Rusijos už 15% importo iš Kinijos jau yra sumokę juaniais. Skaitykite, kodėl verslas domisi perėjimu nuo tradicinių mokėjimų JAV doleriais prie tiesioginių išmokų abiejų šalių nacionaline valiuta.

      Kinija jau ne pirmus metus yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė. 2017 m. Kinijai teko 15% visos Rusijos tarptautinės prekybos, o 2018 m. sausio mėn. - 17,2%. Palyginimui:  antrą vietą su 8% stabiliai užima Vokietija.

      Pasak Ekonominės plėtros ministerijos, Rusijos ir Kinijos prekybos augimas prasidėjo 2016 m. 2017 m. dvišalė prekyba padidėjo 31,5% iki 87 mlrd. USD.

      2018 m. pradžia pažymėtina prekybos augimo dinamika. Ministerija prognozuoja, kad jei dabartiniai augimo tempai tęsis, šiais metais dvišalė prekyba gali viršyti 100 mlrd. USD.

      Intensyvus tarpusavio prekybos didėjimas veda į atsiskaitymų nacionalinėmis valiutomis augimą. Taigi, praėjusiais metais 9% mokėjimų už pristatymus iš Rusijos į Kiniją buvo atlikta rubliais. Tuo pačiu Rusijos bendrovės 15% importo sandorių Kinijai apmokėjo juaniais. 2015 m. šie skaičiai buvo atitinkamai 2% ir 9%.

      Rusijos Centrinis bankas aiškina, kad ši situacija yra susijusi su Rusijos ir Kinijos įmonių pasirengimu savo atsiskaitymuose naudoti rublius ir juanius. Bankas mano, kad ši praktika yra naudinga šalims, nes tai leidžia sumažinti dvišalių atsiskaitymų priklausomybę nuo trečiųjų šalių įtakos. Be to, tiesioginės išmokos (rublis-juanis) neįtraukia JAV, JK ar ES šalių bankų. Tai reiškia, kad šis finansinis sprendimas žymiai sumažina Vakarų kontrolę vykdomiems sandoriams ir daro Rusijos ir Kinijos prekybos apyvartą nepriklausomą nuo trečių šalių.

      Centrinis bankas pabrėžia, kad valiutos pasirinkimas tarpusavio atsiskaitymams yra tik pardavėjo ir pirkėjo susitarimo reikalas. Mokėjimai nacionaline valiuta - be tarpininkų - yra greitesni ir pigesni: dalyviams nereikia išleisti pinigų konversijai ir papildomiems sandoriams.

      Rusijos centrinis bankas | © Sputnik / Ruslan Krivobok

      Norint atlikti tarpusavio atsiskaitymus rubliais ar juaniais nereikia gauti jokių leidimų.  Šiuo metu abiejų šalių komerciniai bankai naudoja tiesiogines korespondentines sąskaitas. Kai kurie Rusijos bankai jau priima mokėjimus juaniais per CIPS (China International Payments System) mokėjimo sistemą - Kinijos SWIFT analogą, kuri veikia nuo 2015 m. pabaigos.

      Maskvos vertybinių popierių biržoje taip pat pastebimas susidomėjimas valiutų pora rublis – juanis.

      „Mes pastebime didėjančią užsienio ekonominės veiklos dalyvių sandorių juaniais ir rubliais paklausą, o tai turi įtakos skaičiavimų Rusijos ir Kinijos nacionalinėmis valiutomis didėjimą. Nuo tada, kai buvo pradėta valiutų poros Kinijos juanis - Rusijos rubliai prekyba (t. y. nuo 2010 m. – red. pastaba), bendra sandorių su juaniais apimtis viršijo 2,7 trilijonų rublių. Bendrovės turi realią galimybę sumažinti juanių konvertavimo išlaidas ", -  teigia Maskvos vertybinių popierių biržos valdybos narys Igoris Maričas.

      I. Maričas pridūrė, kad dabar Maskvos biržoje daugiau nei 170 Rusijos bankų ir maklerių įmonių iš įvairių šalies regionų vykdo sandorius juaniais. Kinijos pusėje tuo užsiima  finansiniai milžinai - Kinijos bankas (Bank of China) ir ICBC, Kinijos statybos bankas (China Construction Bank) ir Kinijos žemės ūkio bankas (Agricultural Bank of China), taip pat 150 Kinijos bendrovių-nerezidenčių.

      „Juanio valiutos konvertavimo į rublį (CNY / RUB valiutos pora) kursas nustatomas tiesiai (be JAV dolerio dalyvavimo), atsižvelgiant į prašymus pirkti ir parduoti juanį, atsižvelgiant į pasiūlą ir paklausą. Valiutos keitimo kursas juaniui / rubliui skaičiuojamas kasdien ", - sakė Igoris Maričas.

      Kinijos CNY

      Ekspertai ne kartą pabrėžė, kad Kinijai perėjimas prie tarptautinių atsiskaitymų juaniais yra nacionalinė ekonominė strategija.

      Rytų ekonomikos aukštojo mokslo mokyklos NSE vadovas Aleksejus Maslovas teigia, kad Kinijos vyriausybė bando palaipsniui didinti nacionalinės valiutos svarbą. Konkrečiai, paskutinis Kinijos komunistų partijos suvažiavimas nustatė „juanio internacionalizavimo" užduotį.

      Vienas iš būdų stiprinti kinietišką valiutą – projektas „Vienas žemynas, vienas kelias“, nukreiptas į Kinijos ir Eurazijos šalių ekonominę integraciją. Svarbus postūmis tame  yra kovo 26 d. prasidėjusi prekyba naftos ateities sandoriais RMB Šanchajaus tarptautinėje energijos biržoje (INE).

      Skaityti komentarus