°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      Britų šeima pasidalijo savo patarimais apie vaikų auklėjimą

      Nuotrauka: Pixabay

      Autorius: Laura Rimgailė
      2018-03-30 15:00:00

      Anot Williamo ir Kate, telefonai yra mamos ir tėčio žaislai, bet ne vaikų.

      Nelengva augti šeimoje, kuri nuolat yra žiniasklaidos dėmesio centre ir kiekvienas žingsnis bei veiksmas viešumoje yra nuolat fiksuojamas įkyrių fotografų. Deja, jei esi karališkos šeimos narys, tuomet greitai tenka su visu tuo susitaikyti. Apie tai, kaip augina vaikus ir kokiomis taisyklėmis vadovaujasi karališkoji šeima, pasidalijo internetinis portalas www.diply.com. Tokias vaikų auginimo taisykles patvirtina integralaus auklėjimo metodika, kuri yra aprašoma knygoje „Šiuolaikiniai vaikai. Kaip augti kartu?“.

      Laikas su seneliais. Net nėra abejonių, jog dauguma senelių labai myli savo anūkus ir mielai padeda juos auginti. Tiesa, auginant vaikus reikia turėti geležinę kantrybę, kurios jauni žmonės ne visada turi, o seneliai – beveik visuomet, jie jau išėjo tą vaikų auklėjimo mokyklą ir savo visą dėmesį bei meilę mielai skiria anūkams. To puikus pavyzdys yra mažylio Džordžo senelis, Velso princas Čarlzas, kuris drauge su anūku laisvu metu mielai užsiima sodininkyste. Tą įrodo ir slaptos paparacų nuotraukos, kuomet jiedu buvo nufotografuoti drauge sodinant medžius dvare.

      Šeimos kelionės – būtina. Kartais jauni žmonės net ir atsiradus vaikams vis dar nori laisvės ir keliauti vieni, poroje. Tačiau karališka šeima sako, jog jiems itin reikšmingas ir svarbus yra laikas pabūti visiems drauge, bendrose šeimos atostogose. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų paprastas slidinėjimas kalnuose, ar tiesiog rami savaitgalio išvyka į kaimą: svarbiausia laisvalaikį leisti visiems drauge.

      Žaislai vaiko gyvenime - svarbu. Kad vaikas galėtų sveikai vystytis, būtina jam turėti lavinamųjų žaislų. Tokių žaislų turi karališkosios šeimos nariai. Ne veltui buvęs Amerikos prezidentas Barakas Obama karališkos šeimos vaikams padovanojo ne ką kitą, bet supamą arkliuką, kuris tapo vienu mylimiausių karališkos šeimos vaikų žaislu. Be to, ar žinojote, jog karališkos šeimos vaikams tėvai uždraudė žaisti su išmaniaisiais telefonais? Anot Williamo ir Kate, telefonai yra mamos ir tėčio žaislai, bet ne vaikų.

      Gyvūnai padeda vaikams pažinti pasaulį. Anglų koker spanielių veislės šuo tapo tikras karališkos šeimos draugas be kurio vaikai jau sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą. Išties, augintiniai namuose padeda vaikams augti geresniais, jie greičiau išmoksta rūpintis kitais, yra empatiški. Ne veltui ir princas Williamas turėjo savo asmeninį ponį, kurį labai mylėjo ir rūpinosi juo.

      Privatumas. Šiais laikais žmogaus privatumas yra itin lengvai pažeidžiamas. Kai kurie tėvai net nesusimąsto, kokią meškos paslaugą kartais daro tuomet, kai kelia savo mažylių nuotraukas į socialinius tinklus. O ir patys vaikai jau nuo pat mažų dienų, rodos, siekia to virtualaus gyvenimo, atsiranda specialios programėlės vaikams, kurios skatina juos naudotis socialiniais tinklais. Viena iš tokių programėlių – „Facebook Messenger Kids“, kuri, be abejonės, turi didžiulės įtakos vaikų auklėjimo procese. Knygoje „Šiuolaikiniai vaikai, Kaip augti kartu?“ teigiama: „Naujos informacinės technologijos leidžia bendrauti čia ir dabar su bet kuriuo planetos gyventoju, keistis informacija ir idėjomis. Virtualios technologijos turi jaunimui vis stipresnį ugdomąjį poveikį, formuoja pasaulėžiūrą. Virtualioje aplinkoje atstumai bereikšmiai, todėl pasaulis akivaizdžiai virsta „globaliu kaimu". O kaimas, gatvė, socialinė aplinka visada turėjo ir tebeturi labai didelę įtaką jaunuolio saviugdai.“ Visgi, karališkosios šeimos narių vaikai aktyviai gyvena realioje, o ne virtualioje aplinkoje.

      Kalėdinės tradicijos. Kiekviena šeima turi savo kalėdinės tradicijas, ir jei vieniems Kalėdos asocijuojasi vien tik su dovanų išpakavimu po eglute, tai kitiems Kalėdos – kur kas daugiau. Tai -  šeimos šventė, kurioje yra įprasta lankyti gimines ir draugus, dovanoti vieni kitiems meilę, šilumą,  rūpesti ir dovanas. Taigi, turėkite savo Kalėdines tradicijas ir nepamirškite jų puoselėti drauge su savo vaikais.

      Tinkama mokykla. Nemažą dalį dienos vaikas praleidžia mokykloje, tad labai svarbu, kad ji būtų pagal jo sugebėjimus. Jei vaikas eis į stipresnių, gabesnių mokinių klasę, tuomet jis greičiau tobulės, bet jei bus priešingai – klasė bus silpna, tuomet vaiko intelektiniai gabumai nebus pilnai lavinami. Be to, reikia nepamiršti ir žaidimų namuose, kur vaikai galėtų įsijausti į įvairius vaidmenis ir tokia forma išsikalbėti su savo tėvais. Knygoje teigiama: „Toks „gyvenimo teatras" reikalingas, kad išmokytume vaikus suprasti vieni kitus. Tai pirmasis žingsnis gailestingumo link, kito žmogaus esmės supratimo link, tai galimybė užmegzti dialogą net su savo priešininkais, su tavęs nekenčiančiais žmonėmis.“ 

      Šeimos pietūs ar vakarienė. Labai svarbi tradicija turėtų būti bendri šeimos pietūs. Ir jei neišeina to padaryti darbo dienomis, tuomet pasistenkite, jog tai būtų galima padaryti bent jau savaitgaliais. Skirkite laiko maisto gaminimui drauge su savo visa šeima, valgykite ne prie televizoriaus, bet prie stalo, raskite laiko pokalbiams vieni su kitais.

      Besąlygiška meilė. Mylėkite savo vaikus, nes visko, ko jiems reikia – tai tik jūsų meilė ir dėmesys. Atsiminkite, jog vaikai – tėvų atspindžiai: „Iki 3-4 metų vaikas nejaučia ryšio su aplinka, draugais, jis ugdo įgimtus ir gautus iš tėvų polinkius. Tai sudaro jo vidinį pasaulį. Bet nuo 3-4 metų aplinka ima jį veikti. Ir jeigu teisingai organizuojame vaiką supančią aplinką, tai ši ištaisys pačius įvairiausius auklėjimo trūkumus ir išmokys vaiką teisingai naudotis visomis savo savybėmis. Vadinasi, pirmiausia turime auklėti būsimas mamas.“ Taigi, būkime pavyzdys savo vaikams, nes jie visko mokosi iš juos supančios aplinkos, pačių artimiausių žmonių – tėvų. 

      Skaityti komentarus