°C
      2024 04 18 Ketvirtadienis

      Asvejos regioniniame parke didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė

      Nuotrauka: Organizatoriaus nuotr.

      Autorius: Indrė Lazauskienė
      2018-05-25 20:00:00
      Nuo birželio mėnesio Asvejos regioninis parkas pasipildys dar vienu traukos centru, čia poilsiautojų lauks didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė. Šios meninės instaliacijos įgyvendinimo eigą ir darbus vertins Gineso pasaulio rekordų asociacija. Iki šiol rekordas priklauso Kalevalos mieste (Rusija) esančiai sapnų gaudyklei, kurios skersmuo 7,42 m. Lietuvio Vladimiro sapnų gaudyklės lankas bus net 10 metrų skersmens (apskritimo lanko ilgis 31,4 m.).

      Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė reikalauja didelio ir ilgo pasiruošimo. Į Gineso pasaulio rekordų asociaciją buvo kreiptąsi buvo dar š.m. sausio 1 d. Kadangi asociacija sulaukia daugybės paraiškų, jų atsakymo teko laukti net 12 savaičių, toliau sekė dokumentų ruošimas ir pasiruošiamieji darbai. Gegužės pradžioje prasidėjo projekto įgyvendinimo darbai. Pradėta gaminti sapnų gaudyklės lanko konstrukcija, kurią sudaro 8 lanko segmentai. Gegužės 17-ąją ši konstrukcija nugabenta į Asvejos regioniniame parke įsikūrusį sveikos gyvensenos centrą Auksinė giria, kurioje vyksta tolimesni darbai siekiant Gineso pasaulio rekordo. Sapnų gaudyklės lankas jau impregnuotas: gegužės 24-ąją prasidėjo atsakingas momentas - iš virvės pradėtas pinti sapnų gaudyklės tinklas.

       

      Kadangi tai asmeninė iniciatyva ir dovana Lietuvai, kviečiami visi norintys prisidėti prie pasaulio rekordo siekimo. Kadangi tai išties įspūdingo dydžio kostrukcija, labai laukiami visi norintys prisidėti prie sapnų gaudyklės darbų tiek savo rankomis, tiek finansiškai.

      Didžiausios pasaulyje sapnų gaudyklės medžiagoms ir papildomiems darbams reikalinga 3000 eur suma. Ši suma, reikalinga lanko konstrukcijai, virvėms, papuošimams ir kitiems darbams, tad reikiamą sumą tikimasi sulaukti norinčių prisidėti prie projekto finansavimo, tai padaryti galima pervedant norimą sumą į VšĮ Bundam sąskaitą, nurodant paskirtį "Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė".

       

      Rekvizitai: VšĮ Bundam

      Įmonės kodas: 193194949

      Sąskaitos nr.: LT357044060007737449, AB "SEB Bankas"

      Mokėjimo paskirtis: "Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė"


       

      Vladimiras visus prisidėjusius prie šio projekto įgyvendinimo įamžins ir pačioje sapnų gaudyklėje. Dar svarstoma kokiu būdu, tai bus padaryta, tačiau dalelė šios didžiausios sapnų gaudyklės bus skirta kiekvienam kokiu nors būdu prisidėjusiam, ar tai būtų finansiškai, ar kitaip. Taigi, jei turite didelę ar mažą svajonę, prisidėkite prie šios iniciatyvos įgyvendinimo ir neabejojame, ji išsipildys jums ir visiems palankiausiu būdu :)

      Darbus planuojama užbaigti iki liepos 20 d., kuomet prasidės vasaros festivalis Masters of Calm, tuomet ši sapnų gaudyklė nušvis ir naktį, tačiau, jei pavyks ją iškelti anksčiau, tuomet lankytojams ji bus pasiekiama dar prieš Jonines.

      Tai ne pirmoji įspūdingo dydžio sapnų gaudyklė Lietuvoje. Praėjusiais metais Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose iškilo beveik puspenkto metro skersmens gaudyklė, kuri pripažinta didžiausia Lietuvoje. Asvejos regioniniame parke esanti sapnų gaudyklė bus net dvigubai didesnė už esančią Kairėnuose.

      Pokalbis su Vladimiru apie Gineso rekorda, didžiausios sapnų gaudyklės idėją bei sunkumus ją įgyvendinant 

      Pakalbinus Vladimirą, kaip kilo idėja įgyvendinti tokią idėją, jo istorija prasideda dar nuo vaikystės. Būnant vaiku Vladimiro viena iš įsimintiniausių ir mėgstamiausių animacinių filmukų serijų buvo ta, kurioje vaikai siekė įgyvendinti troškimą pasiekti pasaulio rekordą darydami keisčiauius dalykus. Tokių svajonių turėjo ir jis, tik prabėgus vaikystei svajonės ir liko svajonėmis, nors nuotykių gyvenime netrūko. Praėjusią vasarą šis troškimas grįžo ir simbolišką naujųjų metų dieną Vladimiras išsiuntė paraišką Gineso rekordų asociacijai su tikslu pagaminti didžiausią pasaulyje sapnų gaudyklę. Tiesa, tikslas nebuvo sumušti pasaulio rekordą, idėja įgyvendinti šį projektą oficialiai, pasiūlė draugai, Vladimiro noras buvo tiesiog padaryti didžiausią sapnų gaudyklę.

      Sapnų gaudyklė pasirinkta neatsitiktinai, Vladimiras pina jas jau daugiau nei 4 metus. Savo darbų kolekcijoje jis turi jau per 300 originalių (skirtingų) sapnų gaudyklių (ir automobilių kvapukų), kvėpinamų tik natūraliais aliejais, joms suteikiant ne tik dekoro, apsaugos bet ir praktinių funkcijų. Vladimiras į sapnų gaudykles žiūri ne tik kaip į šamaniškus talismanus, jis džiaugiasi, kad jos priimtinos visiems: ir ramiam miegui, ir vakarėlio dekoracijoms. Dažnai tėvai nestemba, kai neramiai naktį miegantis vaikas, pakabinus jam pagamintą sapnų gaudyklę, staiga ne tik ramiai užmiega, bet ir išmiega visą naktį. O kai kam tai tik graži dekoracija, bet ir tai gerai, svarbu gera atmosfera ir bendra nuotaika.


       

      Labiausiai Vladimiro akys nušvinta, kuomet gauna užsakymui įdomių, nestandartinių užsakymų. Mielai įgyvendinų kvadratinės ir bet kokios kitos formos sapnų gaudyklę, tad nekeista, jog jam kilo mintis įgyvendinti ir tokio dideslio masto projektą.

      Pynimas jam yra tikra meditacija. Sapnų gaudyklės pinamos su atpalaiduojančia muzika arba mantromis, išlaikant ramybės būseną. Dizainas, raštai ir spalvų kombinacijos gimsta procese ir neretai atitrūksta nuo pirminės gimusios idėjos, tačiau visuomet gaunasi dar geriau, nei sumanyta.

      Pradėjęs gaminti sapnų gaudykles, Vladimiras jų idėją įgyvendina gamindamas ir papuošalus (auskarus, kaklo pakabukus), raktų pakabukus, automobilių kvapukus, vėjo varpelius. Teko gaminti net atmosferinius šviestuvus, kurie projektuoja šešėlį. Jei tik yra galimybė, naudojamos antrinės žaliavos. Vladimiras taip suteikia daiktams antrą gyvenimą. Vladimiro darbus galima rasti Acid Rabbit Dreamcatchers svetainėje.

      Paklausus, kodėl sapnų gaudyklei pasirinkta erdvė Auksinėje girioje, Vladimiras pamini, jog ši vieta jam labai svarbi. Idėja daryti didelę sapnų gaudyklę gime dar praėjusių metų vasarą, kuomet vyko paruošiamieji darbai Masters of Calm. "Tuomet darydamas dekoracijas pyniau tinklą ir pamaniau kad butu faina sukurti kažką tikrai didelio ir įspudingo" – sako Vladimiras.Ši vieta jau savaime labai stipri, raminanti vieta, tą gali paliudyti kiekvienas čia atvykęs. "Neįsivaizduoju, kur kitur ji galėtų būti. Ryšys su šia vieta labai stiprus, praėjusiais metais, teko 2 mėnesius čia gyventi, tad norėjau padaryti dėl jos kažką gero. Noriu, kad žmonės pamatytų šią gražią vietą, supažindinti juos su gamtos kampeliu, kuris man svarbus visom prasmėm.  Čia bus galima ne tik sugalvoti svajonę, bet ir palikti kas nereikalinga. Paleisti rūpesčius ir sugalvoti kažką gražaus naujo. Noriu, kad  čia atvykęs žmogus, stovėdamas prie tokios didelės sapnų gaudyklės, galėtų sugalvoti tokią pat didelę ar dar didesnę svajonę, ir kad ji išsipildytų." Vladimiras juokauja, kad tokia didelė svajonių (dream ang. sapnas, svajonė) gaudyklė galės išpildyti net pačią didžiausią šeimos svajonę.

         

      Paklaustas su kokiais sunkumais susiduria gamindamas tokio dydžio meno kūrinį, Vladimiras atsako, jog iššūkių būta daug, bet sulaukia labai daug aplinkinių pagalbos. Tam kad Gineso rekordų asociacija oficialiai galėtų fiksuoti rekordą, reikalingi tikslūs matavimai atliekami toje srityje dirbančio asmens. "Dar prieš pradedant darbus supratau, kad tarp draugų turiu amatininką, kuris matuoja žemę, tačiau galėtų išmatuoti ir šią sapnų gaudyklę. Taigi rašau jam ir klausiu ar galėtum sapnų gaudyklę išmatuoti, ir jis sutiko oficialiai padaryti ne tik išmatavimus bei su autokadu padaryti brėžinį. Kai supratau, kad reikės apskaičiuoti kiek virvės reikės, prisiminiau kitą draugą, kuris puikiai išmano aukštąją matematiką, tad kreipiausi į jį ir jis apskaičiavo visas formules. Galvojant apie sapnų gaudyklės pakabinimą, prisiminiau dar vieną draugą profesionalų aukštalipį, parašiau jam ir jis žadėjo padėti pakabinti. Džiausiuosi, kad draugų rate sulaukiau tiek daug profesionalios pagalbos".

      Kai prasidėjo darbai, buvo ir sunkumų. Pagal reikalavimus, sapnų gaudyklės lankas tradiciškai daromas iš medienos. Jeigu būtų galima daryti metalo lanką, tai būtų daug paprasčiau. Metalą galima suvirinti, jis sveria daugiau, bet yra tvirtas ir nesideformuoja, o štai iš medžio daryti sudėtingiau. Vladimiras džiaugiasi, kad pagalba kurios reikia visada šalia. Sulaukus daugybės pasiūlymų buvo imtąsi daryti sudėtingą, tačiau patvarią konstrukciją. Draugą stalių įkalbinęs pirkti brūsus, išilgai pjovė juos išilgai centimetro storio, darė medienos lenkimo formą (tam tikru kampu) ir tada 8 elementus susijungė į vientisą ratą. Viso apskritimo ilgis 31,5 m. Suklijavę formas nešėsi, jas į krepšinio aikštelę, kur sudėję pirmąjį kartą pamatė kaip visa tai atrodys. Atrodė išties įspūdingai.

       

      Pagaminta lanko konstrukcija buvo nuvežta į galutinę jos vietą, sveikos gyvensenos centrą Auksinė giria, Asvejos regioniniame parke. Čia surinkta, suklijuota ir impregnuota lanko konstrukcija laukia tolimesnių darbų. Gegužės 24-ąją oficialiai bus pradėti sapnų gaudyklės tinklo pynimo darbai. Vladimiras juokauja, kad šiam darbui reikės gerų pirštinių ir daug jėgos.

      Kadaise su dviračio ratlankiu išsibandęs tinklo pynimą suprato, jog jėgos šiam darbui reikia itin daug, ir kuo didesnis lankas, tuo jos reikia daugiau. Paklaustas ar jam reikalinga pagalba, Vladimiras sako, jog pagalba būtų naudinga, žinoma ne tiek pinant tinklą, kiek įtempiant virvę ir ją laikant, norint iš toliau pasitikrinti pinamą vaizdą. Pagalba bus laukiama ir tų, kurie norėtų prisidėti prie sapnų gaudyklės puošimo bei darbų įamžinimo. Tad turintys dronus ar go pro kameras, laukiami prisidėti prie darbų eigos įamžinimo. Na ir žinoma fizinės pagalbos reikės pakeliant sapnų gaudyklę, kuri kabės tarp dviejų medžių. Čia darbus įgyvendinti padės draugas aukštalipys, tačiau daugiau rankų palengvintų darbus.

      Šiai asmeninei iniciatyvai įgyvendinti reikalingos ir finansinės lėšos. Iki šiol darbai vyksta geros valios, ir bendruomenės pagalba, tačiau projekto sąmata siekia 3000 eur, kuriuos. Tikimės sulaukti norinčių prisidėti prie projekto, tai padaryti galima pervedant norimą sumą į VšĮ Bundam sąskaitą, nurodant paskirtį "Didžiausia pasaulyje sapnų gaudyklė". Taip pat ieškoma būdų rinkti lėšas projektui per crowd funding platformas.

      Vladimiras nori visus prisidėjusius prie šio projekto įgyvendinimo įamžinti ir pačioje sapnų gaudyklėje. Dar svarstoma kokiu būdu, tai bus padaryta, tačiau dalelė šios didžiausios sapnų gaudyklės bus skirta kiekvienam kokiu nors būdu prisidėjusiam, ar finansiškai, ar kitaip. Taigi, jei turite didelę ar mažą svajonę, prisidėkite prie šios iniciatyvos įgyvendinimo ir neabejojame, ji išsipildys jums ir visiems palankiausiu būdu :)

      Kontaktai : Vladimiras 867195557, [email protected]

      Skaityti komentarus