°C
      2024 03 29 Penktadienis

      Asadas Sirijoje palaikomas labiau, nei Vakarų Emiratuose

      Nuotrauka: Emily Thornberry | The Guardian nuotr.

      2018-05-23 07:00:00
      ,,Vakarai nuvertina Asado populiarumą Sirijoje", - interviu ,,Prospect magazine" teigia Emily Thornberry, Jungtinės karalystės Darbo partijos atstovė užsienio reikalams .​

      Interviu duomenimis, E. Thornberry mano, jog Jungtinė Karalystė taip pat turėtų remti Astanoje Rusijos inicijuotasSirijos taikos derybas, o ne tik Ženevoje vykstančias Jungtinių tautų derybas.

      Kazachstane, Astanoje organizuojamas jau devintasis lyderių susitikimas, įtvirtinantis anksčiau priimtus Irano, Turkijos ir Irano sprendimus. E. Thornberry teigia: ,, Karas Sirijoje gali baigtis tik radus politinę išeitį."

      Ji taip pat išreiškė kontraversišką nuomonę, jog Asado populiarumas Sirijoje yra stipriai nuvertinamas vakarinių valstybių.

      ,,Jei Asadas išties būtų toks nepopuliarus Sirijoje, kaip teigia sukilėliai, jis tikrai nebegalėtų valdyti šalies."

      E. Thornberry pasisakymas nustebino ne vieną politiką ir bendrapartietį, nes Asadas vakarų pasaulyje matomas kaip nuožmus diktatorius, su kuriuo neįmanoma derėtis.

      Ji taip pat pasakė: ,, Manau, mes turime numalšinti šį konfliktą. Ne dėl revoliucijos, perversmo, bet dėl Sirijos vaikų."

      Sunku įvertinti realią Sirijos gyventojų nuomonę, dažnai interviu žurnalistams duoda samdyti aktoriai, taip pat šalyje vyksta konfliktai valdomi išorinių jėgų, tokių kaip JAV ir Rusija.

      Kovo mėnesį Sirijoje ORB International (tyrimų agentūra dirbusi JT ir Jungtinei Karalystei) vykdė apklausą visuose keturiolikoje Sirijos regionų. Viso buvo apklausta tūkstantis žmonių. Vertinta apklaustųjų nuomonė, ar konfliktų dalyvių įtaka regionui yra teigiama. Nuomonės buvo pasiskirstę tolygiai: Turkijos atneštą naudą matė 41% apklaustųjų, Rusijos - 41%, Asado režimo - 40%, Opozicijos - 40% ir t.t. (žr. lentelę).

      Ypač įdomu tai, jog sirai ganėtinai teigiamai pasisakė už ES (30%) ir Tarptautinę Koaliciją(JAV, JK) (26%).

      © Orb International

      Remiantis tyrimo duomenimis negalima teigti, jog Asadas yra labai nemėgstamas Sirijos gyventojų, mat jo ir Opozicijos populiarumas - vienodas.

      Iš tyrimo duomenimis aišku, jog sirai nori naujų rinkimų po pereinamojo periodo. 84% sirų pasisako už ,,laisvus ir teisingus" rinkimus.

      Remiantis šiais duomenimis galima teigti, jog nei viena pusė neturi triuškinančio pranašumo pagal populiarumą, kad ir kaip nepatogu tai būtų vakarų politikams.

      Skaityti komentarus