°C
      2024 03 19 Antradienis

      Ar žmonėms reikalingas pienas?

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-03-22 18:00:00

      Ar kada susimąstėte, jog žmonės - vieninteliai žinduoliai, kurie geria pieną visą gyvenimą ir net savinasi jį iš kitų rūšių?

      Daugelis žmonių turi tvirtą nuomonę apie pieno vartojimą ir nė nesusimąstę sakys, jog pieno produktai yra be galo svarbūs, tačiau kiti įsitikinę, jog pienas - nereikalinga maisto raciono dalis. O ką apie tai sako mokslas?

      Pienas – įdomios sudėties maisto produktas, kuriame gausu cukraus, vadinamo laktoze. Šio angliavandenio virškinimui yra būtinas fermentas laktazė, kuris skaido laktozę iki gliukozės ir galaktozės. Šios molekulės lengvai patenka iš virškinimo trakto į kraują. Kūdikio organizmas gamina daug laktazės, nes pagrindinis jo mitybos šaltinis - mamos pienas. Tokiose šalyse kaip Japonija ar Kinija, kur pieno suvartojimas yra santykinai žemas, kūdikiai nustoja gaminti fermentą laktazę tuoj po žindymo, todėl dažnas žmogus netoleruoja laktozės. Tuo tarpu Europoje kūdikiai vartoja pieną po žindymo, todėl beveik visa populiacija nenustoja gaminti laktazės ir jie tampa tolerantiški piene esančiam cukrui. Tačiau ar kada susimąstėte, jog žmonės -  vieninteliai žinduoliai, kurie geria pieną visą gyvenimą ir net savinasi jį iš kitų rūšių?

      Tiksliausiai šį fenomeną paaiškintų įsitikinimas, jog pienas - gausus baltymų ir kalcio, kurie būtini stipriems kaulams ir gerai savijautai palaikyti. Tai yra visiška tiesa - stiklinę pieno sudaro apie 300mg kalcio. Tačiau ne vienas mokslinis tyrimas parodė, kad kalcis, esantis piene, neapsaugo nuo kaulų lūžių[1,2]. Žinoma, kaulai sparčiausiai formuojasi vaikystėje, todėl tuo laikotarpiu pienas tampa svarbus kalcio ir baltymų šaltinis, tačiau 2014 metais atliktas tyrimas parodė, jog suvartoto pieno kiekis paauglystėje neapsaugo nuo kaulų lūžių ateityje[2]. Taigi pienas yra svarbus maisto produktas vaikams[4], tačiau jis neturi ypatingos reikšmės suaugusių mityboje.

      Vertėtų paminėti, jog net ir kūdikiams ar vaikams per didelis pieno kiekis gali būti pavojingas. Pasaulyje yra užfiksuota atvejų, kai gausus pieno vartojimas skatino mažakraujystės ar nedidelių kraujavimų virškinimo trakte vystymąsi[3], kas taip pat prisideda prie anemijos progresavimo. Taip įvyksta todėl, kad piene esantis baltymas stabdo geležies pasisavinimą iš maisto. Kiekvienas organizmas yra skirtingas ir kritinė būsena išsivysto nuo skirtingo išgerto pieno kiekio, bet yra manoma, jog vaikai neturėtų gerti daugiau nei 0,5l pieno per dieną.

      Taigi, nors pieno vartojimas nestiprina paauglių ir suaugusiųjų kaulų bei negerina jų bendros sveikatos būklės, bet saikingas piene esačių baltymų ir kalcio kiekis svarbus normaliam vaikų vystymuisi. Tačiau tai nereiškia, kad laktozę toleruojantys turėtų tuoj pat atsisakyti malonumo gerti kavą su pienu ar mėgautis kitais patiekalais, kurių sudėtyje gausu laktozės.


      1. Bischoff‐Ferrari, H. A., Dawson‐Hughes, B., Baron, J. A., Kanis, J. A., Orav, E. J., Staehelin, H. B., ... & Li, R. (2011). Milk intake and risk of hip fracture in men and women: A meta‐analysis of prospective cohort studies. Journal of Bone and Mineral Research, 26(4), 833-839.
      2. Feskanich, D., Bischoff-Ferrari, H. A., Frazier, A. L., & Willett, W. C. (2014). Milk consumption during teenage years and risk of hip fractures in older adults. JAMA pediatrics, 168(1), 54-60.
      3. Ziegler, E. E. (2011). Consumption of cow's milk as a cause of iron deficiency in infants and toddlers. Nutrition reviews, 69(s1).
      4. Lester, M. R. (2015). Decreased Bone Mineral Density in Young Adult IgE-Mediated Cow’s Milk–Allergic Patients. Pediatrics, 136(Supplement 3), S246-S247.

      Skaityti komentarus