°C
      2024 04 19 Penktadienis

      Ar dėl melo Skripalių istorijoje atsistatydins Theresa May ir Borisas Johnson?

      Nuotrauka: Politico europe nuotr.

      2018-04-08 12:00:00
      Leiboristai reikalauja ištirti Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministro Boriso Johnsono veiklą. Užsienio reikalų ministerijos vadovas yra kaltinamas visuomenės klaidinimu dėl pranešimų apie rusiškos kilmės medžiagą, tariamai apnuodijusią buvusį GRU agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją. Didžiojoje Britanijoje taip pat didėja nepasitikėjimas vyriausybe ryšium su teiginiais apie „Rusijos pėdsakus" Sripalių byloje. Pasak ekspertų, visa tai gali paveikti Boriso Johnsono ir ministrės pirmininkė Teresės May karjerą. Skaitykite apie neramumus Didžiosios Britanijos vidaus politikoje.

      „Sėdo į balą“

      Kaip pranešė britų žiniasklaida, Leiboristų partija reikalauja ištirti ministro pirmininko Boriso Johnson pareiškimą apie rusiškos kilmės nervus paralizuojančias „Novičok“ tipo dujas (A-234), tariamai panaudotas Solsberyje 2018 metų kovo 4 dieną. 2018 metų balandžio 3 dieną britų slaptosios karinės laboratorijos „Porton Down" direktorius Gary Aitkenhed pareiškė, kad jo ekspertai negalėjo nustatyti šalies, kurioje buvo pagaminta nuodinga medžiaga. Tačiau interviu Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle" Borisas Johnsonas teigė, kad medžiaga buvo pagaminta Rusijoje ir jis, esą, remiasi laboratorijos analitikais. Dabar pagrindinė šalies opozicinė partija reikalauja, kad ministras atsakytų, ar jis melavo prieš kameras. Pasak leiboristų lyderio Jeremy Corbin, Johnsonas  „sėdo į balą“, ir turės pasiaiškinti.

      Jeremy Corbin

      Sugautas meluojant?

      „Užsienio reikalų ministras turi atsakyti į rimtus klausimus, ar jis nesuklaidino visuomenės", - pareiškė Jungtinės Karalystės šešėlinės vyriausybės narys lordas Jon Trickett. Su tuo sutinka ir šešėlinio kabineto vidaus reikalų ministrė Diana Abbot.

      „Atrodo, kad Borisas Johnsonas dezinformavo visuomenę, teigdamas, kad „Porton Down" jam patvirtino, jog Solsberyje panaudotos dujos yra rusiškos kilmės ", - pabrėžė politikas.

      Borisas Johnsonas į tai atsakė, kad jo oponentų veiksmai yra naudingi Rusijai. Britanijos užsienio reikalų ministro nuomone, jo teiginius patvirtina tai, kad Rusijos Federacija turi savų motyvų persekiojant Skripalius, be to, dalyvavo kuriant "Novičok". Tačiau daugeliui tokios jo kalbos neatrodo įtikinamos. Visuomenės dėmesį patraukė ir tai, kad 2018 balandžio 4 dieną ministerija panaikino įrašą savo oficialioje "Twitter"paskyroje. Jame buvo rašoma, kad „Porton Down" patvirtino Rusijos dalyvavimą gaminant nuodingas medžiagas, panaudotas Solsberyje.

      „Etatinis melagis Borisas Johnsonas vėl sugautas meluojant?", -  savo „Twitter" paskyroje klausia „Daily Mirror" redaktoriaus Kevinas John Maguire.

      "Jei tai būtų nutikę praėjusiame šimtmetyje, ir Britanijos užsienio reikalų ministerija būtų buvusi priversta atsiimti pasaulinės svarbos pareiškimą (apie „Novičok“, Rusiją), tai tuo metu būtų reiškę užsienio reikalų ministro, o ne visos vyriausybės atsistatydinimą", -  pabrėžė savo „Twitter“ paskyroje Breitbart Londono padalinio redakcijos vadovas Raheem Kassam.

      „Pasitikėjimas vyriausybe labai rimtai susvyravo, - savo „Twitter“ rašo buvęs Didžiosios Britanijos Nepriklausomybės partijos vadovas Nigelas Farage.

      Parodė duris

      „Argi vienas svarbiausių užsienio reikalų ministrui keliamų reikalavimų yra ne tai, kad jis nemeluotų tarptautiniu mastu ir stengtųsi nebloginti santykių su kitomis šalimis?“ – komentuoja B. Johnsono skandalą Guardian apžvalgininkė Ellie O'Hagan.

      Pasak jos, ministras turėtų atsistatydinti, kadangi iškraipė faktus Skripalių byloje ir įsitraukė į niekuo nepagrįstą konfliktą su Rusija, kas jau privedė prie didžiausio šių laikų diplomatų atšaukimo bei tarptautinio skandalo.

      Žurnalistė pažymi, kad daugelis tų politikų, kurie patikėjo antirusiškais Theresos May ir Boriso Johnson pareiškimais, 2003 metais patikėjo tuometinio ministro pirmininko Tony Blairo kalbomis apie Irako turimo masinio naikinimo ginklo egzistavimą. Kaip rezultatas tuomet sekė Britanijos įstojimas į karą Jungtinių Valstijų pusėje.


      Tony Blair

      Kaip pastebėjo politinis apžvalgininkas John Wait, „Boriso Johnsono darbo vieta turėtų pasikeisti“.

      „Man atrodo, kad užsienio reikalų ministras privalo atsistatydinti“, - rašo The Independend žurnalistė Mary Dejevsky. „Jei Jungtinės karalystės kaltinimai Rusijai ir Skripalių šou tęsis, lėks dar ne viena galva.“

      Pavyzdžiui, žurnalistė mano, jog turėtų būti atleisti britų specialiųjų tarnybų MI5 ir MI6 vadovai, kaip savo laiku buvo priversti atsistatydinti jų  pirmtakai, kai paaiškėjo melas apie Irako masinio naikinimo ginklą.

      „Tai, kas prieš mėnesį buvo Theresos May triumfu, dabar jau atrodo kitaip“, - rašo Dejevsky.

      Britanijos socialiniuose tinkluose sparčiai plinta grotažymės  #NoConfidence ir #SackBorisJohnson. Beje, jie atsirado 2018 metų kovo mėnesį, kai paaiškėjo kitas skandalas, kuriame dalyvavo ministras pirmininkas. Turimas omenyje neteisėtas kompanijos Cambridge Analytica, padėjusios Johnsonui skleisti agitaciją už Brexit‘ą , finansavimas. Ir tąkart kliuvo ne tik Borisui Johnsonui, bet ir Theresai May.

      „Borisas Johnsonas nuolat kenkia Britanijos reputacijai, tačiau silpna ministrė pirmininkė nedrįsta jo atleisti“, - teigia žurnalo The New Statesman redaktorius George Iton. „Jo ilgas liežuvis geriausiai padėjo politinei Rusijos pergalei“.

      Tuo susirūpinę ir kiti ekspertai. Pasak Karališkojo tarptautinių santykių instituto eksperto Mathieu Boulega, Maskvos sprendimas 2018 metų balandžio 5 dieną JT Saugumo tarybos susitikime surengti Skripalių bylos nagrinėjimą yra susijęs su Britanijos pozicijos silpnumu.

      „Jie panaudojo mūsų silpnumą prieš mus, kaip dziudo kovoje“, - komentuoja Finansial Times politologas.

      Atpirkimo ožiai

      Daugelio apklaustų ekspertų nuomone, nepagrįstas Rusijos kaltinimas Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimu gali stipriai pakenkti konservatorių reputacijai ir sukelti permainas šalies vyriausybėje.

      "Man susidarė įspūdis, kad už bandymą  nužudyti Sergejų Skripalį atsakingi žmonės, kurie norėjo pakenkti ir  Vladimirui Putinui ir Theresai May. Britų ministrė pirmininkė iš tiesų buvo „pakišta“ šioje situacijoje . May pozicija šiuo metu partijoje silpna ", -  teigia Rusijos mokslų akademijos Europos instituto partijos politinių studijų centro vadovas Vladimiras Šveiceris. – „Theresa kaip neypatingai įžvalgus žmogus ėmė svaidytis niekuo nepagrįstais antirusiškais pareiškimais. Protingi politikai to nedaro. Jie mąsto prieš ką nors deklaruodami.“

      „Teresa May gali netrukus baigti savo politinę karjerą“, - sako Tarptautinio pažangiųjų valstybių instituto direktorius Aleksejus Martynovas.

      Solsberis

      Pasak Sankt Peterburgo valstybinio universiteto Europos studijų katedros docentės Natalijos Eremin, Theresa May ir Borisas Johnson jaučiais gana drąsiai, nes niekas nebuvo priverstas atsakyti už melą apie Irako cheminius ir biologinius ginklus.

      „Kadangi negalima įrodyti Rusijos dalyvavimo nuodingų dujų gamyboje, tai galima daryti išvadą, jog Theresa May – tiesiog politinė figūra, kuri esant reikalui bus paaukota", - prasitarė N. Eremin.

      Ekspertės nuomone,  šiuo metu susiklostė situacija, kai Britanija už Jungtines Valstijas atlieka purvinus darbus, demonizuodama Rusiją, kai tuo tarpu Vašingtonas tūno šešėlyje ir veikia tarsi tik iš solidarumo su britų sąjungininkais.

      „Jei kas nors iš amerikiečių bus nepatenkinti, jie bus nepatenkinti ne valstijomis, o Britanija, o tiksliau, pačia Theresa May“ ,– reziumavo politologė.

      Skaityti komentarus