°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Absolventai M. Žukovski ir L. Latvys: profesinė mokykla – sėkmingos karjeros pradžiai

      Nuotrauka: M. Žukovski | Asmeninis archyvas

      Autorius:
      2018-05-02 09:00:00

      Jeigu tu verkšlensi, kad pamokos neįdomios, tai eik tada į cirką. Pirmiausia turi būti sunku, o tik paskui įdomu.

      Profesinės mokyklos Lietuvoje neturi didelio prestižo. „Profkė – ten eina tik lameriai“, - kurį laiką šis mitas buvo gajus. Malonu, bet tendencijos keičiasi. Universitetai suteikia mąstymą, o profesinės mokyklos specialybę. Labai svarbu šiuo metu darbo rinkoje turėti aiškią ir paklausią specialybę. Baigusiems dešimt klasių yra galimybė nušauti du zuikius vienu metu: baigti vidurinę ir įgyti specialybę, o gerai lankant galima gauti ir stipendiją.

      Studijuoti į profesinę mokyklą po 12 klasių ateina ir kolegijų ar universitetų absolventai. Tai galimybė užkamšyti mokymosi spragas ar įgyti papildomą specialybę, būti konkurencingesniu darbo rinkoje. Marek Žukovskij ir Laisvydas Latvys yra profesinių mokyklų absolventai, sėkmingai dirbantis pagal specialybę. Pasak jų: „Profesinė mokykla - tai kelias sėkmingos karjeros pradžiai“.

      M. Žukovski: „Profesinė mokykla man davė pradžią IT darbo rinkoje“

      Marekas Žukovski baigė Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklą, kompiuterinės įrangos derintojo specialybę. Ilgą laiką dirbo IT konsultantu „Topo centre“, darbas sekėsi neblogai, patiko bendrauti su klientais. Kadangi buvo aktyvus, tai ir uždirbti pavyko neblogai ir nereikėjo galvoji apie užsienį. Užsimanęs permainų Marekas pasuko savonoriauti į Lietuvos kariuomenę. Pasak Mareko, tai buvo dar viena nauja patirtis, vyriškumo mokykla. Šiuo metu M. Žukovski dirba vadybininku įmonėje „Varlė“ ir studijuoja paskutiniame Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos kurse reklamos vadybos specialybę. 

      „Šią specialybę pasirinkau neatsitiktinai, kadangi IT žinios ir vadybininiai sugebėjimai labai padeda darbo rinkoje. Savo gyvenime tiek darbe, tiek mokykloje atiduodu visas jėgas. Jeigu klasiokai tik norėjo mokytis, bet nedarė užduočių ar nelankė pamokų, aš iš tiesų mokiausi, nors ne visos užduotis man patiko, bet dabar suprantu kad tai buvo reikalinga. Mokykloje realiai išmoksti mokytis, nėra taip kad išmokai ir metų metus tai naudoji. Ypač informacinių technologijų srityje yra būtina atsinaujinti. Mokykloje gavau stiprų postūmį į darbo rinką. Galiu tvirtai pasakyti, kad 90 procentų priklauso nuo pačio žmogaus. Jeigu tu verkšlensi, kad pamokos neįdomios, tai eik tada į cirką. Pirmiausia turi būti sunku, o tik paskui įdomu. Svarbu mokytis, klausyti mokytojų, lankyti pamokas, nevėluoti į užsiėmimus. Praktikos metu reikia stengtis, nors už tai ir niekas nemoka, bet gauni neįkainuojamą darbinę patirtį. Mokama stipendija, tai pat malonus paskatinimas. Siūlau visiškai rimtai žiūrėti į profesinį mokymąsi. Tai galimybė augti kaip asmenybei“, - mintimis dalijasi M. Žukovski.
      Marekas visus profesinėje mokykloje išmoktus dalykus sėkmingai panaudojo tiek dirbdamas su privačiais klientais (IT remontas ir tinklų konfigūracija), tiek dirbdamas vadybinį darbą, planuodamas prekių ir paslaugų pardavimus, tiekimo klausimus ir pan. Jis teigia:  „Jei kas abejoja, ar verta rinktis ,,profkę“  atsakysiu labai paprastai. Norite profesinės gyvenimiškos patirties, o ne sausos teorijos, norite lengviau įstoti į aukštąją mokyklą ir  jau turėti žinių? Tikrai verta pradžiai rinktis profesinę mokyklą ir tik po mąstyti apie aukštąjį mokslą.“

      L. Latvys : „Džiaugiuosi savo pasirinkimu mokytis profesinėje mokykloje“

      L. Latvys


      Laisvydas Latvys nuo mažens žavėjosi automobiliais. Lenktynės, greitis gal ir gerai, bet Laisvydą labiau domino automobilio vidus. Baigęs 10 klasių nusprendė, kad jau laikas įgyvendinti savo svajonę ir įstojo mokytis į Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklą.
      „Kiekvienoje specialybės pamokoje mokytojo pasakytą žodį gaudžiau tarsi orą. Galvojau, kad ir grupėje bus visi motyvuoti, juk tai neeilinė, perspektyvi specialybė. Deja, daugeliui grupiokų rūpėjo bet kaip baigti vidurinę, o toliau bus matyti. Buvo mūsų kelių mokinių grupelė, kuri rimtai siekė šios specialybės. Mums pavyko! Tie, kurie mokėsi, šiandien turi gerus darbus, atlyginimus ir nereikia emigruoti, o galima dirbti savo mėgstamą darbą gimtoje šalyje. Baigęs mokyklą turėjau pasiūlymą dėstyti, bet supratau, kad man reiktų daugiau praktikos. Kad ir kaip mokykloje buvo įdomu ir naudinga, bet tai realaus darbo pakeisti negali. Dirbau ilgą laiką „Mototoja“ Toyota autorizuotame servise. Paskui nusprendžiau, jog atėjo laikas pagalvoti apie savo verslą. Su draugu atidarėme savo mini servisą. Deja, kartą dirbdamas stipriai pasitempiau nugarą. Tęsti autošaltkalvio darbo negalėjau, teko rinktis: arba sveikata, arba darbas. Žinoma, sveikata - tai svarbiausias turtas, kurį mes turime. Ir jeigu vienos durys užsidaro – atsidaro kitos. Neilgai trukus įsidarbinau „Faktoauto“ Nissan centre serviso priėmėju. Dirbu sąžiningai ir lieku įvertintas. Šiandien aš „Faktoauto“ centro serviso vadovas. Labai esu laimingas, kad dirbu mėgstama darbą solidžiame autocentre. Man pavyko, nes pasirinkau profesinę mokyklą“,- teigia Laisvydas.

      Skaityti komentarus