°C
      2024 03 29 Penktadienis

      A. Gaidamavičius: ,,Siūlome savo kandidatus į Aplinkos ministro pareigas"

      Nuotrauka: A. Gaidamavičius | Alkas.lt J.Vaiškūno nuotr.

      Autorius: Alkas.lt informacija
      2019-02-07 14:00:00

      Vasario 6 d. Labanoro klubo ir Asociacijos „Gyvas miškas“ vardu išsiuntėme kreipimąsi  į vyriausybe, Prezidenturą ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS)  pirmininką dėl aplinkos ministro pareigų. Pasiūlėme savo kandidatus į Aplinkos ministrus.

      Vyriausybė šiuo metu žaidžia politinius žaidimus, kurie neigiamai veikia Lietuvos aplinkosaugos situaciją bei jos įvaizdį pasaulyje. Šiuo metu, Europos Sąjungai ir viso pasaulio šalims kaip niekad susirūpinus aplinkosauginiais klausimais,  kiekviena šalis turi turėti stiprų šios srities vadovą, gebantį priimti apgalvotus ir pagrįstus sprendimus. Ar gali Aplinkos ministerija pusę metų būti su laikinuoju ministru? Mūsų nuomone, negali, nes pavaduojantis ministras, pagal Vyriausybės įstatymą, negali vykdyti daugybės funkcijų: tvirtinti ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų strateginius veiklos planus, tvirtinti administracijos struktūrą, darbo užmokestį, pareigybių sąrašą, priimti į darbą arba atleisti iš pareigų valstybės tarnautojus, juos skatinti, skirti drausmines nuobaudas. Žodžiu, visi daro kas ką nori ir pavaduojantis ministras nieko jiems už tai negali padaryti. Tai atveria kelią dar neregėtai korupcijai ministerijoje, kuri atsakinga už daugybės leidimų išdavimą. Aplinkos apsauga yra labai svarbi Lietuvos politikos sritis, todėl ji negali likti neatstovaujama iki vasaros, kaip mano kai kurie Lietuvos politikai.


      Vertinant dabartinius iššūkius Aplinkos ministerijoje, su kuriais susidoroti gali tik didelę aplinkosauginę ir politinę patirtį turintis žmogus, mes, aktyvūs piliečiai ir nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos, siūlome pasirinkti vieną iš šių trijų kandidatų į Aplinkos ministrus, jeigu jie sutiktų jais tapti:

      Arūnas Kundrotas. Analogiškai kaip ir sprendžiant krizę Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo pakviestas jai vadovauti buvęs ministras Algirdas Monkevičius, taip ir Aplinkos ministerijai siūlome pasirinkti patį geriausią iš buvusių ministrų – Arūną Kundrotą. A.Kundrotas Aplinkos ministru dirbo dvi kadencijas, buvo labai gerbiamas visų suinteresuotų grupių, turėjo didelį autoritetą, gebėdavo priimti išmintingus sprendimus. Manome, kad kadencijos pabaigoje neverta eksperimentuoti su politikos naujokais, bet reikia pasirinkti patyrusius politikus, kurie jau  turi įdirbį aplinkos apsaugos srityje. Tokį pasirinkimą labai teigiamai įvertintų visa aplinkosaugininkų bendruomenė.


      Kaip galimą kompetetingą Aplinkos ministrą taip pat siūlome Liutauro Stoškaus kandidatūrą. Jis buvo vienas iš dviejų kandidatų, kurį rinkosi Premjeras į Aplinkos ministrus kadencijos pradžioje. Jeigu Kęstutis Navickas nepateisino lūkesčių, tai verta rimtai apsvarstyti kitą buvusią kandidatūrą. Liutauras Stoškus turi didžiulę patirtį aplinkosaugos srityje, dirbęs tiek Aplinkos ministerijoje, tiek ir nevyriausybiniame aplinkosauginiame sektoriuje. Be to, Liutauras Stoškus turi ir politinę patirtį, šiuo metu yra Vilniaus miesto tarybos narys.

      Trečias mūsų teikiamas pasiūlymas Rėda Brandišauskienė. Jeigu Aplinkos ministerijos vadovavimui būtinai reikia moters ir būtinai teisininkės, kaip norėjo Premjeras, tai geriausia kandidatė yra dabartinė Aplinkos ministerijos viceministrė Rėda Brandišauskienė. Pagrindinis jos privalumas, lyginant su Prezidentės atmesta kandidate Irma Gudžiūnaite, yra tas, kad R.Brandišauskienė jau turi didelę patirtį aplinkos apsaugos srityje ir jai vadovaujant ministerijos darbas nė kiek nesustotų, lyginant su bet kuriuo kitu galimu vadovu, kuriam prireiktų laiko susipažinti su visa sistema. Rėda Brandišauskienė yra pelniusi nevyriausybinių organizacijų pasitikėjimą, kaip drąsi kovotoja prieš korupciją, profesionali aplinkosaugos teisės žinovė, turinti tvirtas vertybines nuostatas.


      Jeigu Vyriausybei ir valdančiajai daugumai sunku pasirinkti tinkamą kandidatą, prašome rinktis iš tų, kuriuos siūlo pati visuomenė.

      KREIPIMASIS

      Dėl siūlymų kandidatūrų į LR Aplinkos ministro postą 2019.02.06

      Lietuvos Respublikos prezidentūrai Lietuvos Respublikos Vyriausybei

      Kreipiamės į Jus, matydami susidariusią pavojingą situaciją Aplinkos ministerijoje, kuomet nepavyksta paskirti naujojo Aplinkos ministro ir jaučiame pareigą pasiūlyti visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų palaikomas kandidatūras. Susidariusi situacija neigiamai veikia Lietuvos aplinkosaugos sritį bei Lietuvos įvaizdį pasaulyje. Šiuo metu, Europos Sąjungai ir viso pasaulio šalims kaip niekad susirūpinus aplinkosauginiais klausimais,  kiekviena šalis turi turėti stiprų šios srities vadovą, gebantį priimti apgalvotus ir pagrįstus sprendimus.

      Aplinkos apsauga yra labai svarbi Lietuvos politikos sritis, todėl ji negali likti neatstovaujama iki vasaros, kaip mano kai kurie Lietuvos politikai. Vertinant dabartinius iššūkius Aplinkos ministerijoje, su kuriais susidoroti gali tik didelę aplinkosauginę ir politinę patirtį turintis žmogus, mes, aktyvūs piliečiai ir nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos, siūlome pasirinkti vieną iš šių trijų kandidatų į Aplinkos ministrus, jeigu jie sutiktų jais tapti:

      1. Arūnas Kundrotas. Analogiškai kaip ir sprendžiant krizę Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo pakviestas jai vadovauti buvęs ministras Algirdas Monkevičius, taip ir Aplinkos ministerijai siūlome pasirinkti patį geriausią iš buvusių ministrų – Arūną Kundrotą. A.Kundrotas Aplinkos ministru dirbo dvi kadencijas, buvo labai gerbiamas visų suinteresuotų grupių, turėjo didelį autoritetą, gebėdavo priimti išmintingus sprendimus. Manome, kad kadencijos pabaigoje neverta eksperimentuoti su politikos naujokais, bet reikia pasirinkti patyrusius politikus, kurie jau turi įdirbį aplinkos apsaugos srityje. Tokį pasirinkimą labai teigiamai įvertintų visa aplinkosaugininkų bendruomenė.
      2. Liutauras Stoškus. Jis buvo vienas iš dviejų kandidatų, kurį rinkosi Premjeras į Aplinkos ministrus kadencijos pradžioje. Jeigu Kęstutis Navickas nepateisino lūkesčių, tai verta rimtai apsvarstyti kitą buvusią kandidatūrą. Liutauras Stoškus turi didžiulę patirtį aplinkosaugos srityje, dirbęs tiek Aplinkos ministerijoje, tiek ir nevyriausybiniame aplinkosauginiame sektoriuje. Be to, Liutauras Stoškus turi ir politinę patirtį, šiuo metu yra Vilniaus miesto tarybos narys.
      3. Rėda Brandišauskienė. Jeigu Aplinkos ministerijos vadovavimui būtinai reikia moters ir būtinai teisininkės, kaip norėjo Premjeras, tai geriausia kandidatė yra dabartinė Aplinkos ministerijos viceministrė Rėda Brandišauskienė. Pagrindinis jos privalumas, lyginant su Prezidentės atmesta kandidate Irma Gudžiūnaite, yra tas, kad R.Brandišauskienė jau turi didelę patirtį aplinkos apsaugos srityje ir jai vadovaujant ministerijos darbas nė kiek nesustotų, lyginant su bet kuriuo kitu galimu vadovu, kuriam prireiktų laiko susipažinti su visa sistema. Rėda Brandišauskienė yra pelniusi nevyriausybinių organizacijų pasitikėjimą, kaip drąsi kovotoja prieš korupciją, profesionali aplinkosaugos teisės žinovė, turinti tvirtas vertybines nuostatas.

      Jeigu Vyriausybei ir valdančiajai daugumai sunku pasirinkti tinkamą kandidatą, prašome rinktis iš tų, kuriuos siūlo pati visuomenė.

      Labanoro klubas Asociacija „Gyvas miškas“

      Skaityti komentarus